Oktobar 2017.

. . .

Nedelja, 22. oktobar

Mesto izvođenja akcije: Zlatibor, Ljubiš – Treštena Stena (1287m) – Ljubiš

Резултат слика за Zlatibor Trestena stena

Organizator, vodič: PD „Žeželj“, Nikola Miletić MB 308

Opis akcije: Udaljenost od Kragujevca 160 km. Polazak kod Krsta 06:00h. Očekivano vreme putovanja sa pauzama 4h. Dužina staze 16km. Staza je srednje teška. Vode na stazi bi trebalo da ima na jednom mestu, najsigurnije je poneti dovoljno vode u rancu za akciju.  Ukupan uspon/silazak 790m. Polazak na stazu 10:00. Polazna tačka akcije selo Ljubiš, sa prevoja Straža na putu ka Gornjoj Beloj Reci. Tačke koje se prolaze na akciji: prevoj Straža (1065m), Crni vrh (1229m), Ukavac (1204m), Treštena stena (1287m). Odatle se vraća nazad na početnu tačku akcije koja je ujedno i cilj akcije. Očekivano vreme za prelazak staze 6-7h sa pauzama. Planirani povratak u Kragujevac 22:00.

Oprema: odgovarajuća za akciju i vremenske uslove. (Planinarske cipele, zaštita od vetra, sunca i kiše, polar duks, kamašne, kapa, rukavice, planinarski štapovi, rezervna suva garderoba koja može ostati u autobusu za povratak sa staze, lampa sa rezervnim baterijama. Hrana i voda iz ranca za celodnevni boravak  prirodi.

Akontacija 500 rsd. Rok za otkazivanje učešća 19. oktobar 2017 godine. Oni koji otkažu učešće nakon navedenog roka, dužni su sami da pronađu zamenu za učešće, ili im neće biti vraćena uplaćena akontacija. Način prevoza i konačna cena biće utvrđeni po prijavi učesnika.

Napomena: Akcija se odvija u skladu sa „Pravilnikom o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti“ PSS-a. Svi planinari učestvuju na sopstvenu odgovornost. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2017. godinu. Vodič u skladu sa pravilnikom o izvođenju pl. akcija PSS-a, zadržava pravo izmene plana u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Prijave i dodatne informacije063 295 399 Nikola Miletić

Vremenska prognoza za Zlatibor

Резултат слика за vremenska prognoza

. . .

Nedelja, 22. oktobar

Mesto izvođenja i naziv akcije: Vrbas, Oktobarski suseti 2017, Priroda nas zove utabajmo staze nove

 

Organizator: Planinarski klub „Gora“, Vrbas


Planinarski klub „Gora“, Vrbas, po treći put organizuje akciju „Oktobarski susreti„. Akcija se održava sa idejom da se u okviru obeležavanja dana grada, okupe i druže ljubitelji prirode i sporta, planinari i rekreativci iz cele Srbije. U okviru akcije održava se i takmičenje u planinarskoj orjentaciji. Pešašenje: Učesnicima su na raspolaganju tri staze u dužini 8-12-16 km sa neznatnom visinskom razlikom. Staza prolazi delom kroz šumu, pored kanala, kroz polje i pogodna je za sve uzraste.

Program akcije:
08:00-09:30  okupljanje i evidencija učesnika (sportski tereni u naselju Vinogradi), 09:30 otvaranje akcije, pozdravna reč domaćina, 10:00  polazak na pešačku stazu, 10:30 start takmičara – planinarska orjentacija, 14:00-16:00  povratak sa staze, ručak i druženje, 16:00 dodela diploma i zahvalnica, ispraćaj gostiju, 18:00 zatvaranje akcije. Svaki učesnik dobija učesničku knjižicu. Domaćin obezbeđuje pasullj po ceni od 200 din. Potrebno je poneti sopstveni pribor za jelo. Napomena. Za ponašanje članova odgovaraju vođe grupa, molimo da poštujete pravila bezbednosti. Svi članovi nastupaju na vlastitu odgovornost. (Po pravilniku planinarkog saveza Srbije)

Udaljenost od Kragujevca 270 km. Očekivano vreme putovanja sa pauzama 3,5-4h. Polazak iz Kragujevca 06:00h. Povratak u Kragujevac do 22:00h.

Vremenska prognoza za Vrbas

Резултат слика за vremenska prognoza

. . .

Sreda, 25. oktobar

Redovni sastanak planinarskog društva „Žeželj“, sreda, Osnovna škola “Milutin i Draginja Todorović“ u Kragujevcu sa početkom u 19:30h.

e-mail: pdzezeljkg@gmail.com, tel. 064 218 34 12

 

. . .

Petak-nedelja, 27 – 29. oktobar

Naziv i mesto izvođenja akcije: Kotor i visovi Bokokotorskog zaliva, Kotor, Crna Gora

Резултат слика за kotor

Organizator: Nemanja Rebić

Polazak iz Kragujevca u u petak 5:30, od Krsta. Preko Užica, Prijepolja i Pljevalja stižemo na Žabljak. Dvočasovni obilazak Crnog i Zminjeg jezera. Nastavak puta do Kotora. Prenoćište u hostelu u starom delu Kotora. Subota je planirana za planinarenje od Perasta do Orahovca, preko dva vrha sa odličnim pogledom na zaliv. Dužina trase oko 12-13km. Nakon toga sledi vožnja do naselja Muo i kraći i strmiji uspon na vidikovac Vrmac (766m). Ukupan uspon / silazak po 766 mnv. Noćenje je ponovo u hostelu u Kotoru. Nedelja je planirana za planinarsku turu od Kotora do vrhova Veliki i Mali Zalazi (936m). Ukupan uspon / silazak po 936 mnv. Sa navedenih vrhova sledi atraktivni silazak do crkve Sveti Stasije. Od crkve Sv. Stasija se polazi za Kragujevac. Planirani dolazak u Kragujevac je oko 1 sat iza ponoći. Prvog dana staza je srednje zahtevna. Drugog dana staza je teža. Prijave i dodatne informacije: Nemanja Rebić, tel: 064 39 000 98

Vremenska prognoza za Kotor

Резултат слика за vremenska prognoza

. . .

Subota 28. – nedelja 29. oktobar

Kurs iz markacije – Rajac 2017.

Planinarski savez Srbije i Planinarski sportski klub “Pobeda” iz Beograda organizuju dvodnevni kurs iz markacije na Rajcu od 28. do 29. oktobra 2017. godine.

Ovogodišnji kurs iz markacije, Komisija za planinarske terene Planinarskog saveza Srbije i Planinarski sportski klub “Pobeda” iz Beograda organizovaće na Rajcu poslednjeg vikenda oktobra 2017. godine. Početak kursa je planiran za subotu 28. oktobar u 09:00 za kada je planirana uvodna reč organizatora. Kurs će se održati na Rajcu u planinarskom domu “Čika Duško Jovanović”. Iskusni predavači među kojima su Boris M. Mićić, Branislav Božović, Uglješa Gvozden, Andrija Lekić, Bora Milosavljević i Josim Dućak provešće učesnike kroz teme kao što su: postupak otvaranja planinarskih puteva, obeležavanje planinarskih staza, zaštita prirodnog i kulturnog nasleđa pri trasiranju, tehnika markiranja. U nedelju, poslednjeg dana kursa, predviđen je praktičan rad nakon čega će biti podeljene diplome. Cena kursa iznosi 600 RSD a broj učesnika je ograničen na 40. Svi planinari koji žele da se uključe u obeležavanje planinarskih i pešačkih puteva i deonica Evropskih pešačkih puteva kroz Srbiju, trebaju da se osposobe kroz kurs iz markacije.

 

. . .

Nedelja, 29. oktobar

Naziv i mesto izvođenja akcije: Memorijal „Dr Sonja Perišić“, Gledićke planine

 

Organizator: PD „Žeželj“

Plan akcije: polazak 07:30 kod Krsta. Polazak na stazu 08:30-09:00 od planinarskog doma „Dr Sonja Perišić“ u Adžinim livadama. Planirana staza je od planinarskog doma (575m) do manastira Kamenac (362m). Od manastira Kamenac se ide do Bajčetine (809m) gde će nas autobus prebaciti do doma. Dužina staze je 16 km. Ukupan uspon / spuštanje je  530m. Staza je laka i pogodna je za sve uzraste. Planirano vreme na stazi sa pauzama je 5,5h6h.

Oprema: odgovarajuća za akciju i vremenske uslove. (Planinarske cipele, zaštita od vetra, sunca i kiše, polar duks, kamašne, kapa, rukavice, planinarski štapovi, rezervna suva garderoba koja može ostati u autobusu za povratak sa staze, lampa sa rezervnim baterijama. Hrana i voda iz ranca za celodnevni boravak  prirodi.

Napomena: Akcija se odvija u skladu sa „Pravilnikom o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti“ PSS-a. Svi planinari učestvuju na sopstvenu odgovornost. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2017. godinu. Vodič u skladu sa pravilnikom o izvođenju pl. akcija PSS-a, zadržava pravo izmene plana u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Prijave i dodatne informacije: Nikola Miletić  063 295 399

Vremenska prognoza za Adžine livade

Резултат слика за vremenska prognoza

. . .

Dr Sonja Perišić“, rođena je 22.02.1965. godine u Peći od majke Vere, profesora i oca Milinka diplomiranog geometra. Osnovnu školu “Miladin Popović“ završila je u Peći. 1980. godine upisuje I Kragujevačku gimnaziju. Medicinski fakultet u Kragujevcu upisuje 1983/84 godine i završava ga 1991. godine. 2001. godine dobija zvanje Specijalista opšte medicine. Prvo zapošljavanje bilo joj je u hitnoj pomoći opštine Knić, a zatim prelazi u Kragujevac i postaje načelnik Studentske klinike. Kao izuzetan čovek i humanista, Sonja Perišić je nosilac većeg broja društvenih priznanja. Učestvovala je na humanitarnim koncertima za podizanje hrama Sveti Sava u Beogradu kao i hrama Sveti Đorđe na Rudniku, gde je bila donator. Takođe je nosilac priznanja Vojno medicinske akademije u Beogradu, Vojske Jugoslavije, Međuopštinske organizacije Saveza Slepih, Saveza zdravstvenih radnika i dr. Sa svojih 20. godina Sonja Perišić otpočela je svoju pevačku karijeru. Prvo kao solista AKUD “Svetozar Marković“, a zatim prelazi u KUD “Abrašević“ koji joj postaje njena druga kuća, njena “svakodnevica i mesto gde su okupljeni skoro svi njeni prijatelji“. Učestvovala je u skoro svim pevačkim programima “Abraševića“, ali je izuzetan talenat pokazala i u radu dramske sekcije, igrajući u nekoliko pozorišnih predstava. Posle polaganja audicije za Radio Beograd, svoje izuzetne glasovne mogućnosti Sonja je iskazala u radio emisijama “Kod zlatnog konja“ i “Pesmom da ti kažem“ urednika Boška Pantića, TV emisiji “Leti, leti, pesmo moja mila“ autora Nene Kunijević, kao i TV emisijama “Promenada“ i “Vojvođanske zlatne žice“ TV Novi Sad. Udruženje muzičara “Kragujevac – Koncert“ 2001. godine uručilo joj je priznanje “Dragiša Nedović“ za očuvanje stare srpske pesme. Povelju “Ambasador pesme“ dobila je 2002. godine na festivalu narodne muzike “Harmonija“ u Nišu.
Najbolji vokalni solista na festivalu “Vojvođanske zlatne žice“ 2005. godine u Novom Sadu, kao i priznanje “Zlatna tamburica“ na XVIII festivalu narodne muzike 2006. godine u Novom Sadu. A kako je Sonja pevala posvedočiće i reči direktora RTV Novi Sad Petra Jovanovića koji je rekao: Kako gospođica Sonja Perišić peva, mogao bi joj i slavuj pozavideti“. Sonja je svakako jedna od najvećih i najsjajnih zvezda koje je imao “Abrašević“. I ljudski i umetnički kvaliteti svrstali su je u nezaboravne večne legende našeg kraja.

. . .

 

Obaveštenje

Predlozi akcija za 2018. godinu

Obaveštavaju se članovi planinarskog društva ,,Žeželj” da do 15. novembra 2017. godine mogu dostaviti predloge jednodnevnih i višednevnih akcija za 2018. godinu. Predloge slati na pdzezeljkg@gmail.com, ili doneti u pisanoj formi, sredom, na sastanak društva.

. . .

Category : Oktobar