Novembar 2017.

 

. . .

Sreda, 01. novembar

Redovni sastanak planinarskog društva „Žeželj“, sreda, Osnovna škola “Milutin i Draginja Todorović“ u Kragujevcu sa početkom u 19:30h.

e-mail: pdzezeljkg@gmail.com, tel. 064 218 34 12

. . .

Obaveštenje

Predlozi akcija za 2018. godinu

Obaveštavaju se članovi planinarskog društva ,,Žeželj” da do 22. novembra 2017. godine mogu dostaviti predloge jednodnevnih i višednevnih akcija za 2018. godinu. Predloge slati na pdzezeljkg@gmail.com, ili doneti u pisanoj formi, sredom, na sastanak društva.

. . .

Nedelja, 05. novembar

Mesto i nazv akcije:Putevima srpske vojske u Velikom ratu“, Gruža

Organizator: PD „Kamenac“ – Gruža

Plan akcije: polazak iz Kragujevca 08h, kod Krsta. Udaljenost od Kragujevca  17 km. Vreme predviđeno za putovanje je 30 min. Početak akcije 08:30, početna tačka akcije je motel „Ravni Gaj“ u Ravnom Gaju, odatle se ide u selo Ljubić (333 m) zatim se izlazi na Lipovu Glavu (534m), i silazi se u selo Lipnica. Pre silaska u Lipnicu plan je da se obiđe rudnik gipsa u Lipnici. Cilj akcije je spomenik poginulim borcima iz Prvog svetskog rata koji se nalazi na putu Gruža – Lipnica. Dužina staze je 18-19 km. Vreme potrebno za prelazak staze sa pauzama 6h, staza je laka. Povratak u Kragujevac do 17:00.

Informacija: akcija je planinarskog, a ne takmičarskog karaktera. Organizator obezbeđuje pasulj, po završetku akcije, potrebno je poneti porcije za hranu.

Oprema: odgovarajuća za akciju i vremenske uslove. (Planinarske cipele, zaštita od vetra, sunca i kiše, polar duks, kamašne, kapa, rukavice, planinarski štapovi, rezervna suva garderoba koja može ostati u autobusu za povratak sa staze, lampa sa rezervnim baterijama. Hrana i voda iz ranca za celodnevni boravak  prirodi.

Akontacija 200 rsd. Rok za otkazivanje učešća 01. novembar 2017 godine. Oni koji otkažu učešće nakon navedenog roka, dužni su sami da pronađu zamenu za učešće, ili im neće biti vraćena uplaćena akontacija. Način prevoza i konačna cena biće utvrđeni po prijavi učesnika.

Napomena: Akcija se odvija u skladu sa „Pravilnikom o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti“ PSS-a. Svi planinari učestvuju na sopstvenu odgovornost. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2017. godinu. Vodič u skladu sa pravilnikom o izvođenju pl. akcija PSS-a, zadržava pravo izmene plana u slučaju nepredviđenih okolnosti. Prijave i dodatne informacije: Nikola Miletić, tel. 063 295 399

Vremenska prognoza za Gružu

. . .

Sreda, 08. novembar

Redovni sastanak planinarskog društva „Žeželj“, sreda, Osnovna škola “Milutin i Draginja Todorović“ u Kragujevcu sa početkom u 19:30h.

e-mail: pdzezeljkg@gmail.com, tel. 064 218 34 12

. . .

Subota, 11. novembar

Mesto i naziv akcije: Ostrvica (758m), Rudnik (1132m) – Jarmenovci

Organizator PD „Žeželj“, vodič Raša Perović

Ostrvica (negde i Ostrovica) je srednjovekovna tvrđava čiji se neznatni ostaci uzdižu na istoimenom vrhu planine Rudnik, u ataru sela Varnice, kod Gornjeg Milanovca. U izvorima se prvi put javlja nakon smrti kralja Milutina (1282—1321), kada su se u njega sklanjali Dubrovački trgovci, koji su boravili u susednoj tvrđavi Rudnik. Krajem veka, Ostrvica je posližila kao utočište vojvodi Nikoli Zojiću, gospodaru rudničkog kraja. On je sa Novakom Belocrkvićem organizovao pobunu protiv mladog kneza Stefana Lazarevića (knez 1389—1402, despot 1402—1427), koja je otkrivena, nakon čega se Nikola sa porodicom (suprugom i četiri ćerke) sklonio u utvrđenje u kome se zamonašio i tako izbegao verovatnu smrt.Osmanlije su ga prvi put zauzele 1438. godine, da bi posle Segedinskog mira i obnove Srpske despotovine 1443. godine bio vraćen Đurđu Smederevcu (1427—1456). U osmanske ruke je ponovo pao 1454. godine, a nije poznato kada je napušten. Na osnovu vrlo malo očuvanih ostataka, teško je bliže rekonstruisati izgled nekadašnje tvrđave. Pretpostavlja se da je citadela bila sastavljena iz dva dela smeštena na dva najviša dela vrha, koji su međusobno bili povezani bedemom i sa južne strane zaštićenih suvim šancem. U podnožju oštrog dela vrha, koji je zapravo ostatak nekadašnje vulkanske kupe, prostiralo se tvrđavsko podgrađe.

Polazak iz Kragujevca 07h, kod Krsta. Udaljenost od Kragujevca 60 km. Vreme putovanja 1,15h. Plan akcije: Dolazak u selo Varnice. Nakon pređenih 300 m skreće se desno na makadamski put. Staza je odlično markirana.  Prvi deo staze je makadam, zatim kratak deo prelazi preko livade i ulazi u šumu. Nakon šume sledi uspon po stenama, koji na nekim mestima izgleda opasan, ali samo na prvi pogled. Od podnožja do vrha potrebno je oko 45 min. U 2012-oj je postavljeno osiguranje čitavom stazom (razvučene su čelične sajle) pa je uspon duplo olakšan. Time je donekle ubijena draž uspona ali je sada vrh dostupan i onima koji se boje eksponiranih detalja na stazi. Dužina trase 2km,  najniža tačka 528m, najviša tačka 758m, kondiciona težina 3/10, tehnička težina 8/10. Ukupno vreme za prelazak trase 1-1,15min.

Zatim se autobusom vraćamo do varošice Rudnik i nakon kraćeg odmora krećemo stazom ka planinarskom domu PTT Beograd od hotela “Neda“. Od doma se kreće na uspon prema vrhovima Mali Šturac 1058 m, Srednji Šturac 1113 m i Veliki Šturac (Cvijić vrh)  1132 m, zatim do sela Jarmenovci (kafana „Zvezda“ gde je moguće kupiti autentičnu hrahu rudničkog kraja.) gde će nas čekati autobus i gde je kraj akcije.  Dužina staze 16km. Vreme za prelazak staze 5h sa pauzama. Drugi deo staze spada u srednje naporne, pa je preporučljiva za sve uzraste.

*Mogućnost organizovanja i lakše staze za fizički manje pripremljene planinare.

Informacija: akcija je planinarskog, a ne takmičarskog karaktera.

Oprema: odgovarajuća za akciju i vremenske uslove. (Planinarske cipele, zaštita od vetra, sunca i kiše, polar duks, kamašne, kapa, rukavice, planinarski štapovi, rezervna suva garderoba koja može ostati u autobusu za povratak sa staze, lampa sa rezervnim baterijama. Hrana i voda iz ranca za celodnevni boravak  prirodi.

Akontacija 200 rsd. Rok za otkazivanje učešća 08. novembar 2017. godine. Oni koji otkažu učešće nakon navedenog roka, dužni su sami da pronađu zamenu za učešće, ili im neće biti vraćena uplaćena akontacija. Način prevoza i konačna cena biće utvrđeni po prijavi učesnika.

Napomena: Akcija se odvija u skladu sa „Pravilnikom o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti“ PSS-a. Svi planinari učestvuju na sopstvenu odgovornost. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2017. godinu. Vodič u skladu sa pravilnikom o izvođenju pl. akcija PSS-a, zadržava pravo izmene plana u slučaju nepredviđenih okolnosti. Prijave i dodatne informacije: Nikola Miletić, tel. 063 295399.

Vremenska prognoza za Rudnik

. . .

Petak – Nedelja, 10 – 12. novembar

Mesto i nazv akcije:Mitrov danak, hajdučki rastanak“, Šatorice 2017. , Leposavić

Organizator: PK „Kopaonik“ – Leposavić

Program akcije:

Petak, skup učesnika i prijave u centru Leposavića, noćenje u školi na podmetačima (mogućnost smeštaja u hostelu Ulije u Leposaviću (500 rsd.) uz rezervaciju kod organizatora.

Subota: 06:30 organizovani prevoz svih učesnika akcije od Leposavića do sela Mošnice. Prva grupa: 07:00 polazak na uspon maršutom selo Mošnice, klisurom Bojatinske reke, uspon na Đurkov kamen (1511m), Koprivnicu (1630m). Spuštanje grebenom Čardak, Ciganski grob (1567m) do rudnika Žuta prla (1464m). Dužina staze oko 18 km sa usponom oko 1000m i spuštanjem oko 600m. Mogućnost produžene staze, grebenom od Ciganskog groba preko lokvica, do sela Korupić, uz obilazak spomenika GŠ 193. JVO, veštačkog jezera i površinskog kopa rudnika Trepče. Dužina staze oko 23 km. sa usponom oko 1000m i spuštanjem oko 700m.

Nedelja: Uspon iz Leposavića na Kamilju. Dužina staze oko 10 km. sa usponom oko 500m i spuštanjem oko 500m.

Informacije: akcija je planinarskog, a ne takmičarskog karaktera i organizuje se prema Pravilniku o organizovanju i izvođenju TA PSS. Za učešće na akciji potrebna je fizička pripremljenost učesnika za dvodnevnu srednje napornu planinarsku turu, adekvatna odeća, obuća, čeona lampa, vreća za spavanje i podmetač. Organizator obezbeđuje za sve učesnike smeštaj i prevoz, ručak u subotu, učesničke knjižice, pečate vrhova i drugarsko veče.

Vremenska prognoza za Leposavić

. . .

Subota, 11. novembar

Mesto i nazv akcije:Mala Toplička transferzala“, PSK „Toplica“ – Prokuplje

Organizator: PSK „Toplica“ – Prokuplje

Naponene. Udaljenost od Kragujevca 180 km. Očekivano vreme putovanja sa pauzama 2,5-3h. Polazak kod Krsta 06:00. Dužina staze 22km., ukupan uspon/silazak 707m, staza spada u srednje teške staze, vode na stazi ima na više mesta.

Plan akcije. Početna tačka akcije selo Rastovnica  (5km od Prokuplja). Okupljanje i prijava učesnika 09:00, 09:30 polazak na pešačku stazu. Škola u Rastovnici (268m) – vrh Pasjača (941m) – Bučinski grad (568m) – škola u Rastovnici. 15:00, dolazak učesnika sa akcije, zajednički ručak, podela zahvalnica. (Poneti pribor za jelo). Očekivani povratak u Kragujevac 19:00.

Vremenska prognoza za Prokuplje

. . .

Nedelja, 12. novembar

Mesto i naziv akcije: Požar planina (1196m), Blace

* Akcija se odlaže zbog nemogućnosti organizovanja iste u zimskom periodu (trajanje dužine dana)

Organizator i vodič, PD, „Žeželj“, Raša Perović

. . .

Sreda, 15. novembar

Redovni sastanak Planinarskog društva „Žeželj“, sreda, Osnovna škola “Milutin i Draginja Todorović“ u Kragujevcu sa početkom u 19:30h.

e-mail: pdzezeljkg@gmail.com, tel. 064 218 34 12

. . .

Subota, 18. novembar

Mesto i nazv akcije:43. Ribnikarevi planinarski dani“, , tradicionalna akcija, Željin (1785m)

Organizator: PSD „Ljukten“ – Trstenik

Željin je planina u centralnoj Srbiji između Ibra i planina Kopaonik, Goč i Stolovi. Spada u grupu kopaoničkih planina. Pored Rogovske čuke, koja je najviši vrh planine Željin, kao brat blizanac na udaljenosti od samo 500 metara, nalazi se vrh Ploča sa nadmorskom visinom od 1784m. Ova dva vrha izdižu se sa zapadne strane aleksandrovačke Župe štiteći od vetrova čitavo župsko vinogorje. Željin je planina koju dosta često posećuju planinari i ostali ljubitelji prirode. Kao jedna od vodom bogatijih planina u Srbiji ima bogat biljni i životinjski svet, obiluje mineralnim izvorima i poseduje izuzetan šumski prekrivač. U prošlosti se na Željinu vadila olovna ruda. Sama planina je relativno pristupačna i može se osvojiti iz dosta različitih pravaca.

Napomene: udaljenost od Kragujevca 130km., očekivano vreme putovanja sa pauzama 3h. Polazak kod Krsta 06:00.

Dužina staze 16km., uspon/silazak 800m, staza spada u srednje naporne, pa je preporučljiva za sve uzraste.

Plan akcije. 09:00, otvaranje akcije i polazak na stazu, (selo Ploča, kod seoske crkve), 11:00, Smrečje, 12:30 izlazak na vrh (1785m), 13:00 polazak sa vrha, 14:30 Smrečje, 16:00 povratak u selo Ploče, ručak i podela zahvalnica, 17:00 završetak akcije i povratak. Organizator obezbeđuje ručak po ceni 150 din, obavezno poneti porciju i pribor za jelo. Povratak u Kragujevac 20:30.

Vremenska prognoza za Željin

. . .

Nedelja, 19. novembar

Mesto i naziv akcije: “Putevima srpske vojske u Velikom ratu“, Brezna

Organizator: PSD „Gvozdac“ – Kraljevo

Staza: Beli kamen – Ponorci -Čukar – Ravnine – Dom u Brezni.

Udaljenost od Kragujevca 90km., vreme poterbno za putovanje 1,5h. Plan akcije: 07:30 – 08:00 okupljanje učesnika kod Turijskog puta (kod table PSD Gvozdac, put Kamenica – Brezna). 08:00 – 08:05 otvaranje akcije, izlazak učesnika na stazu. 08:05 – 14:00 pešečenje sa pauzom na Belom kamenu sa pauzom za Istorijski čas, 14:30 – 17:00 ručak, podela zahvalnica, zatvaranje akcije

Napomena: U zavisnosti od vremenskih uslova na stazi organizator će prilagoditi vreme i sadržaj akcije.

 Staza je duga oko 12km sa visinskom razlikom od oko 600m uspona i oko 300m spusta i spada u lakše staze. Staza prolazi kroz rastinje(kleke, šuma) ili preko livada sa lepim vidicima. Najveći vrh je Čukar 984m. Organizator po završetku akcije organizuje besplatan ručak u planinarskom domu „Zorica Gizdavić“ u selu Brezna.

Vremenska prognoza za Breznu

. . .

Sreda, 22. novembar

Redovni sastanak Planinarskog društva „Žeželj“, sreda, Osnovna škola “Milutin i Draginja Todorović“ u Kragujevcu sa početkom u 19:30h.

e-mail: pdzezeljkg@gmail.com, tel. 064 218 34 12

. . .

Subota, 25. novembar

Mesto i naziv akcije: “Grza“, Paraćin

Organizator: PD „Žeželj“ –Kragujevac, vodič na stazi Nikola Miletić

Napomene: udaljenost od Kragujevca 90km., očekivano vreme putovanja sa pauzama 1,15h. Polazak kod Krsta 07:00.

Dužina staze 17km., uspon/silazak 650m, staza spada u srednje naporne, pa je preporučljiva za sve uzraste.

Plan akcije. 08:30 polazak na stazu, od Grzanskog jezera pored planinarskog doma ka vrhu Vis (873m) i nazad 16:00 završetak akcije  Na kraju akcije poseta restoranu „Koliba“ uz mogućnost naručivanja ribljih specijaliteta. Povratak u Kragujevac do 19:00.

Informacija: akcija je planinarskog, a ne takmičarskog karaktera.

Oprema: odgovarajuća za akciju i vremenske uslove. (Planinarske cipele, zaštita od vetra, sunca i kiše, polar duks, kamašne, kapa, rukavice, planinarski štapovi, rezervna suva garderoba koja može ostati u autobusu za povratak sa staze, lampa sa rezervnim baterijama. Hrana i voda iz ranca za celodnevni boravak  prirodi.

Akontacija 200 rsd. Rok za otkazivanje učešća 23. novembar 2017 godine. Oni koji otkažu učešće nakon navedenog roka, dužni su sami da pronađu zamenu za učešće, ili im neće biti vraćena uplaćena akontacija. Način prevoza i konačna cena biće utvrđeni po prijavi učesnika.

Napomena: Akcija se odvija u skladu sa „Pravilnikom o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti“ PSS-a. Svi planinari učestvuju na sopstvenu odgovornost. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2017. godinu. Vodič u skladu sa pravilnikom o izvođenju pl. akcija PSS-a, zadržava pravo izmene plana u slučaju nepredviđenih okolnosti. Prijave i dodatne informacije: Nikola Miletić, tel. 063 295 399

Vremenska prognoza za Grzu

. . .

Subota, 25. novembar

Mesto i naziv akcije: “Stazama kolubarske bitke“, Lajkovac – manastir Ćelije

Organizator: PSD „Ćira“ – Lajkovac

Udaljenost od Kragujevca: 105km., vreme predviđeno za putovanje sa pauzama 2h. Polazak iz Kragujevca, kod Krsta 06:30. Predviđeni povratak u Kragujevac 20:30.

Plan akcije: 08:00 Skup i prijave učesnika u Lajkovcu na platou Železničke stanice. 09:00 Polazaka na stazu. 09:00 – 16:00 Pešačka tura na stazi: od Lajkovca (120m) – nalazište Anine -Čovka (272m) – spomen kosturnica i manastir Ćelije (139m) – spomenik Dimitriju Tucoviću na Vrapče brdu – Lajkovac. Postoji mogućnost da autobusi čekaju u povratku kod starog mosta na Kolubari. 16:00 Povratak  Lajkovac. 16:30 Svečani ručak uz dodele zahvalnica i prigodan program.

Opis staze: Dužina staze 16.5km i spada u kategoriju lakih staza. U manastiru Ćelije biće predavanje o istoriji kraja i učešću naših predaka u Prvom svetskom ratu. U manastiru će učesnici biti posluženi čajem i kuvanom rakijom.

Preporuke: Oprema odgovarajuća za jednodnevnu akciju, nepromočiva obuća i odeća zbog moguće kiše. Svečani ručak po završetku akcije je u hotelu „Lajkovac“. Cena ručka je 200 din., pasulj sa kobasicom, salata, hleb. Piće ne ulazi u cenu ručka. Obavezno poneti planinarsku i zdravstvenu knjižicu. Pribor za ručavanje je obezbeđen.

Napomena: Organizator obezbeđuje redarsku službu na stazi, pečat akcije i prolaznih tačaka, takođe je obezbeđeno i prisustvo osoblja Doma zdravlja „Lajkovac“.

Akontacija 500 rsd. Rok za otkazivanje učešća 22. novembar 2017. godine. Oni koji otkažu učešće nakon navedenog roka, dužni su sami da pronađu zamenu za učešće, ili im neće biti vraćena uplaćena akontacija. Način prevoza i konačna cena biće utvrđeni po prijavi učesnika.

Vremenska prognoza za Lajkovac

. . .

Sreda, 29. novembar

Redovni sastanak Planinarskog društva „Žeželj“, sreda, Osnovna škola “Milutin i Draginja Todorović“ u Kragujevcu sa početkom u 19:30h.

e-mail: pdzezeljkg@gmail.com, tel. 064 218 34 12

. . .

 

Category : Novembar