Februar 2018.

. . .

9 -19. februar 2018. godine

Organizator Nemanja Rebić
Naziv akcije „Kanarska ostrva – vrh Teide (3718m)“, visokogorska akcija
Mesto održavanje akcije, Španija

Резултат слика за tenerife slike

Teida 3.717m, vulkan na ostrvu Tenerife (Španija) 9.2.-19.2.2018. Planina-vulkan Teida i celo ostrvo Tenerife predstavlja zanimljivu destinaciju kako za planinare tako i za ostale ljubitelje atraktivnih, aktivnih putovanja. Planinari Žeželja planiraju odlazak na Kanarska ostrva u period 9.2.-19.2.2018. godine. Na akciji će učestvovati 9 kragujevčana, a plan puta podrazumeva let u petak 9. februara iz Beograda do Rima i sutradan let iz Rima za Tenerife. Ista putanja leta je planirana i za povratak 18. februara. Na Tenerifima će grupa provesti punih sedam dana u planinarenju i obilasku ovog ostrva. Plan je da se tokom boravka posete i prepešače:

  • Pustinjski pejzaži velikog Teida kratera.
  • Aktivni krateri i mnogi vunkalski megaliti.
  • Glavni grad Santa Kruz i priobalne ribarske gradiće.
  • U planu je i tura za aklimatizaciju učesnika. Izlazak do najviše ivice kratera Pico Viejo, visine preko 3.100m.
  • Planirana je poseta šumovitoj planini Anaga i šetnja po visovima na istočnoj obali ostrva (od sela Chamorga do svetionika na obali okeana).
  • Uspon od mesta Vilaflor do vrha Guajara 2.717m (visinska razlika 1200m). Nakon uspona sledi silazak u veliki krater Teide – pripremna aklimatizaciona akcija za uspon na Teidu.
  • Uspon na Teidu, odnosno najvišu tačku velikog kratera. Grupa bi na uspon krenula u toku noći sa ciljem da u jutarnjim časovima izađe na vrh visine 3.717m.
  • obilazak kanjona Maska i poseta oblasti Teno (severozapadni kraj ostrva).
  • poseta gradićima severne obale ostrva i u mestu Icod poseta najstarijem drvetu na ostrvu (staro oko 1000 godina), čuvenom raritetu poznatom pod nazivom Zmajevo drvo.

Tenerife su poznate po tome što su ostrvo kontrasta. Tako se istovremeno u zimskom periodu može kupati u Atlantiku i posmatrati visoki vulkan pod snegom. Takođe, dok je na jednom kraju ostrva gotovo pustinjski pejzaš, na svega tridesetak kilometara udaljenosti mogu se posetiti prave tropske šume, kao i nepregledne vinarije. Kragujevački planinari će se potruditi da sve to iskuse i što više kroz pešačke ture upoznaju ovaj jedinstveni raj.

. . .

Obaveštenje

2. – 4. mart 2018., Rajac

Kurs iz planinarske orjentacije

Od 2. do 4. marta 2018. godine, na Rajcu, u planinarskom domu Čika Duško Jovanović će se održati kurs iz planinarske orijentacije

Kurs iz planinarske orijentacije je namenjen svim planinarima koji žele da nauče orijentaciju kao i za one koji žele da stečeno znanje prenesu svojim članovima. Organizator komisija za planinarsku orjentaciju PSS-a.

Zainteresovani za kurs treba da se jave na E-mail pdzezeljkg@gmail.com, ili na tel. 063 295 399 Nikola Miletić

. . .

Sreda, 14. februar 2018. godine

Redovni sastanak Planinarskog društva „Žeželj“, sreda, Osnovna škola “Milutin i Draginja Todorović“ u Kragujevcu sa početkom u 19:30h.

e-mail: pdzezeljkg@gmail.com, tel. 064 218 34 12

. . .

Subota, 17. februar 2018. godine

Organizator PD Žeželj“ Kragujevac, vodič na stazi Nataša Cvetković

Naziv akcije „“Studena“, Kraljevo
Mesto održavanje akcije , Studena planina

Резултат слика за studena planina

Studena planina se nalazi dvadesetak kilometara južno od Kraljeva. Ime je dobila po tome što na njoj i leti duva vetar, pa je sveže, a tokom zimskih meseci napada dubok sneg i dosta je hladno. Studenu planinu od Stolova odvaja Gvozdačka reka, koja od sela Brezna postaje Brezjanska reka. Zapadna granica je Ibar, dok se na jugu obronci ove planine spuštaju do sela Gokčanica. Sa istočne strane Velika livada razdvaja Sudenu od Ravne planine, a severoistočno se nalazi Goč. Najviši vrh je Kavgalija (1355m), zatim Zli čukar (1245m), Planinički čukar (1243m), Cvetalica (1055m) i dr. Na livadama Studene planine leti se često mogu videti goveda bez čobana, pa ih treba zaobići. Najčešće se kreću oko Maretove česme, koja se nalazi ispod Kavgalije, ispod borove šume. Voda sa ove česme je često mutna i nije za piće.

Plan akcije. Udaljenost od Kragujevca 75 km, planirano vreme putovanja 1,5h. Polazak iz Kragujevca 07:00. Polazak na stazu je od doma na Brezni do 09:00 (planinarski dom „Zorica Gizdavić“ nalazi se u selu Brezna 200m od asfaltnog puta Kraljevo-Goč) ka vrhu Kavgalija (1355m). Povratak je stazom ka Šumskoj kući u Gvozdčkoj reci. Staza je dužine 15km, kružna, spada u srednje teške staze. Vreme potrebno za prelazak staze je 5-5,5 h. Ukupan uspon/silazak oko 750m. Povratak u Kragujevac do 19:00.

*Izvođenje akcije će zavisiti od vremenskih prilika i dodatne informacije ukoliko bude promena će biti naknadno objavljene.

Akcija je planinarskog, a ne takmičarskog karaktera.

Oprema: odgovarajuća za akciju i vremenske uslove. (Planinarske cipele, zaštita od vetra, snega, sunca i kiše, polar duks, kamašne, kapa, rukavice, šal, planinarski štapovi, rezervna suva garderoba koja može ostati u autobusu za povratak sa staze, lampa sa rezervnim baterijama.)

Hrana i voda iz ranca za celodnevni boravak  prirodi.

Akontacija 500 rsd. Rok za otkazivanje učešća 15. februar 2018 godine. Planinari koji otkažu učešće nakon navedenog roka, dužni su sami da pronađu zamenu za učešće, ili im neće biti vraćena uplaćena akontacija. Način prevoza i konačna cena biće utvrđeni po prijavi učesnika.

Napomena: Akcija se odvija u skladu sa „Pravilnikom o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti“ PSS-a. Svi planinari učestvuju na sopstvenu odgovornost. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2017. godinu. Vodič u skladu sa pravilnikom o izvođenju pl. akcija PSS-a, zadržava pravo izmene plana u slučaju nepredviđenih okolnosti. Organizator i vodič na stazi ne snose odgovornost za eventualne povrede i nesrećne slučajeve izazvane samovoljom pojedinaca, nesreće izazvane zdravstvenim problemima, kao i za nesreće izazvane pod dejstvom alkohola i drugih nedozvoljenih supstanci, ne odgovaraju za učesnike koji krenu na stazu samostalno, pre ili nakon oranizovanog polaska, kao i za učesnike koji odaberu neki drugi pravac uspona i silaska.

Prijave i dodatne informacije: Raša Perović , tel. 0642183412

Vremenska prognoza za Studenu planinu

. . .

Sreda, 21. februar 2018. godine

Redovni sastanak Planinarskog društva „Žeželj“, sreda, Osnovna škola “Milutin i Draginja Todorović“ u Kragujevcu sa početkom u 19:30h.

e-mail: pdzezeljkg@gmail.com, tel. 064 218 34 12

. . .

Subota, 24. februar 2018. godine

Organizator planinarski klub “Železničar” Niš
Naziv akcije “Zimski uspon na Trem”, republička akcija
Mesto održavanje akcije, Trem

Резултат слика за Suva planina zimski uspon

Udaljenost od Kragujevca 180km. Vreme potrebno za putovanje sa pauzom 2h 30 min. Polazak iz Kragujevca je planiran je za 05:30 kod Krsta. Povratak u Kragujevac do 21h.

Program akcije: Petak 23.02.2018. Dolazak učesnika akcije, prijavljivanje i smeštaj u Domu kulture Gornja Studena. U domu je moguć smeštaj za 100 učesnika. Potrebno je poneti podmetače i vreće za spavanje. Postoji mogućnost smeštaja i u privatnoj radinosti u Donjoj i Gornjoj Studeni po ceni od 600 dinara, po krevetu za noć. Kapacitet smeštaja je oko 60 ležaja. Postoji mogućnost smeštaja u Ski kući na Bojaninim vodama. Kapacitet smeštaja je 20 ležaja. Za smeštaj je obavezna najava najkasnije do 17.02.2018. g. Subota 24.02.2018. Okupljanje učesnika akcije i prijava „Štabu akcije“ u Domu kulture u Gornjoj Studeni. Svečano otvaranje akcije ispred Doma kulture Gornja Studena u 07.00 časova i polazak prve grupe na stazu. U 08.00 časova polazak druge grupe. Staza ide kroz selo Gornja Studena, pa preko izletišta i izvorišta Bojanine vode (890 m/nv), izvorišta Ljubina česma (1100 m/nv), prevoja Devojački grob (1311 m/nv), grebenom Suve planine do vrha Trem (1810 mnv). Ukupna dužina u jednom pravcu – 12,4 km. Nakon kraćeg zadržavanja na vrhu i fotografisanja, povratak u selo Gornja Studena, gde će u Domu kulture biti organizovana podela toplog obroka svim učesnicima koji su se prijavili „Štabu akcije“. Cena bona za topli obrok (pasulj sa slaninom, hleb, salata i čaj) je 150 dinara. Neophodno je poneti sa sobom pribor za jelo. Topli obrok će se služiti do 18.00 časova. U 18.00 časova je organizovana dodela zahvalnica, pehara i zatvaranje akcije. U 16.00 časova organizovan je kulturno – zabavni program. Nedelja 25.02.2018. Za zainteresovane će u 08.00 časova biti organizovan odlazak na stazu: pravcem selo Gornja Studena – Mosor (985 m/nv), ukupna dužina staze – 4,5 km. Nakon kraćeg zadržavanja i fotografisanja, povratak u Štab akcije.

Organizator obezbeđuje za sve učesnike akcije: knjižicu uspona, pečat uspona, topli obrok po ceni od 150 din, kao i licencirane vodiče na stazi. Za najbrojniji klub obezbeđen je pehar a za svaki klub koji je uzeo učešća na akciji, zahvalnicu. Na stazi je neophodno pridržavati se uputstava vodiča kao i „Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti“. Učesnici akcije učestvuju na sopstvenu odgovornost. Svi učesnici moraju imati osnovnu planinarsku opremu za zimske uslove i dobru fizičku kondiciju. Prilikom kretanja grebenom Suve planine, najstrože je zabranjeno približavanje ivici grebena, zbog postojanja „streha“ i opasnosti od pada. Vođe grupa učesnika su odgovorni za svoje grupe. Učešće maloletnih osoba, mlađih od 16 godina, samo uz prisustvo roditelja/staratelja. Učešće maloletnih osoba, mlađih od 14 godina, samo na delu staze do Devojačkog groba. Molimo sve učesnike da se pridržavaju uputstava vodiča i pripadnika Gorske službe spasavanja.

Akontacija 500 rsd. Rok za otkazivanje učešća 22. februar 2018. godine. Planinari koji otkažu učešće nakon navedenog roka, dužni su sami da pronađu zamenu za učešće, ili im neće biti vraćena uplaćena akontacija. Način prevoza i konačna cena biće utvrđeni po prijavi učesnika.

Prijave i dodatne informacije: Nikola Miletić, tel. 063 295 399

Vremenska prognoza za Suvu planinu

. . .

Sreda, 28. februar 2018. godine

Redovni sastanak Planinarskog društva „Žeželj“, sreda, Osnovna škola “Milutin i Draginja Todorović“ u Kragujevcu sa početkom u 19:30h.

e-mail: pdzezeljkg@gmail.com, tel. 064 218 34 12

. . .

Сродна слика

Osnovna planinarska obuka

Planinarsko društvo „Žeželj“ organizuje Osnovnu planinarsku obukuod 01.03 do 12.04.2018. Obuka je namenjena planinarima i svim ljubiteljima prirode –budućim planinarima koji žele da nauče više o ovom sportu i bezbednom boravku u planinama.

Neke od tema koje će se obrađivati su: osnove planinarske istorije, etike, teme u vezi sa planinarskom opremom, bezbednim boravkom u planinama, pripremom za boravak u planini… Pored toga obrađivaće se i specijalne teme o tehničkoj opremi, orijentaciji, korišćenju uređaja za orijentaciju, primena prve pomoći i mnoge druge teme koje se koriste u planinarenju.

Škola obuhvata teorijska predavanja i 2 izlaska na teren. Teorijski deo će se izvoditi četvrtkom od 20:00 do 22:00 u prostorijama Osnovne škole „Milutin i Draginja Todorović“ . Troškove teorijske nastave i vodiča na terenu pokriva PD „Žeželj“. Zainteresovani kandidati mogu se prijaviti e-mail-om: pdzezeljkg@gmail.com. Dodatne informacije možete dobiti na telefon: 063295399 Nikola Miletić

Raspored predavanja

01/03/2018.
Teme: Planinarska organizacija/Istorija planinarstva/ Planinarska etika, pravila ponašanja i Pravilnik o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti
Predavači: Nataša Cvetković/Nikola Miletić

08/03/2018.
Teme: Planine/ Kretanje u planini
Predavači: Zorica Vulović/ Nemanja Rebić
15/03/2018.
Teme: Pripreme za odlazak u planinu/ Planinarska oprema
Predavači: Jovan Grbović/ Čedomir Nikić
22/03/2018.
Teme: Osnove topografije i orijentiringa/Korišćenje GPS uređaja
Predavači: Radojica Perović/Nikola Miletić

29/03/2018.
Teme: Osnovi meteorologije/Opasnosti u planini
Predavači: Radojica Perović/Dušan Petković

05/04/2018.
Teme: Prva pomoć
Predavači: Hitna pomoć

12/04/2018.
Teme: Tehnička oprema i korišćenje/Završni test
Predavač: Danijela Dimitrijević

Praktični deo
2 odlaska na neku od okolnih planina, termini u dogovoru

. . .

Plan akcija za 2018. godinu možete preuzeti u pdf formatu ovde

Резултат слика за planinarenje

Plan akcija PD Zezelj za 2018. godinu

. . .

 

Category : Februar