April 2018.

. . .

20-22. april 2018. godine

Organizator Nemanja Rebić
Naziv akcije „Kotor i planine Bokokotorskog zaliva“, visokogorska akcija
Mesto održavanje akcije, Kotor Crna Gora

Polazak iz Kragujevca u u petak 5:30, od Krsta. Preko Užica, Prijepolja i Pljevalja stižemo na Žabljak. Dvočasovni obilazak Crnog i Zminjeg jezera. Nastavak puta do Kotora. Prenoćište u hostelu u starom delu Kotora. Subota je planirana za planinarenje od Perasta do Orahovca, preko dva vrha sa odličnim pogledom na zaliv. Dužina trase oko 12-13km. Nakon toga sledi vožnja do naselja Muo i kraći i strmiji uspon na vidikovac Vrmac (766m). Ukupan uspon / silazak po 766 mnv. Noćenje je ponovo u hostelu u Kotoru. Nedelja je planirana za planinarsku turu od Kotora do vrhova Veliki i Mali Zalazi (936m). Ukupan uspon / silazak po 936 mnv. Sa navedenih vrhova sledi atraktivni silazak do crkve Sveti Stasije. Od crkve Sv. Stasija se polazi za Kragujevac. Planirani dolazak u Kragujevac je oko 1 sat iza ponoći. Prvog dana staza je srednje zahtevna. Drugog dana staza je teža.

Prijave i dodatne informacije: Nemanja Rebić, tel: 064 39 000 98

Vremenska prognoza za Kotor

. . .

20-22. april 2018. godine

Organizator Planinarski klub,,Berim“, Zubin Potok, Planinarski  klub ,,Kopaonik“, Leposavić
Naziv akcije „Rogozna 2018“, tradicionalna akcija
Mesto održavanje akcije, planina Rogozna

Резултат слика за rogozna

Postoji mogućnost da se akcija organizuje kao jednodnevna. U tom slučaju akcija će biti organizovana u subotu 21. aprila.

Udaljenost od Kragujevca 165 km. Vreme potrebno za putovanje sa pauzama 3,5h. Polazak kod Krsta u subotu 21.04.2018. g. u 5:00.

Pozivamo Vas na prolećni dan planinara, desetu tradicionalnu planinarsku akciju PSS-a ,,Rogozna-2018“, koja se izvodi na planini Rogozna prema sledećem programu:
Petak 20.04.2018. g.  Skup učesnika u OŠ selo Grubetiće, udaljeno od magistralnog puta Novi Pazar – Ribariće oko 12km. Organizovan prevoz učesnika iz Leposavića – 18:00, preko Raške i Novog Pazara. Smeštaj i noćenje na podmetačima.
Subota 21.04.2018. g. 08:00 Polazak na stazu: selo Grubetiće (960m), selo Otes, Jelečgrad (1262m), Crni vrh (1479m), selo Vitakovo, selo Bube. Ručak, smeštaj i noćenje u OŠ Bube. Dužina staze oko 20km, sa usponom oko 850m i spuštanjem oko 950m.
Nedelja 22.04.2018.god 08:00 Polazak na kružnu stazu OŠ Bube, Bubski šiljak (1282m),  sa povratkom. Dužina staze oko 8km, sa usponom oko 300m i spuštanjem. Organizovani prevoz za sve učesnike do Leposavića, uz obilazak jezeraGazivode, spomenika Arseniju Čarnojeviću, Ibarskog Kolašina, manastira Banjska, idr… Zavisno od interesovanja mogućnost organizovanja duže grebenske etape iz sela Bube, sa usponom na Mlječnjak (1343m), selo Junake, Cerovik (1222m), selo Lovac do manastira Banjska. Dužina staze oko 30km, sa usponom oko 700m i spuštanjem oko 950m.
Napomena: Za učešće na ovoj akciji obavezna je fizička pripremljenost, vreća za spavanje, podmetač i porcija za jelo. Kotizacija 500 din. Informacije: Organizator obezbeđuje prevoz učesnika iz Leposavića, Raške i Novog Pazara do sela Grubetiće, ručak, dva prenoćišta u školama i prevoz opreme iz sela Grubetića do sela Buba, kao i prevoz učesnika i opreme do Leposavića.

Akontacija 500 rsd. Rok za otkazivanje učešća 19. april 2018 godine. Planinari koji otkažu učešće nakon navedenog roka, dužni su sami da pronađu zamenu za učešće, ili im neće biti vraćena uplaćena akontacija. Način prevoza i konačna cena biće utvrđeni po prijavi učesnika.

Prijave i dodatne informacije: Nikola Miletić, tel. 063 295 399

Vremenska prognoza za  Rogoznu

. . .

21-22. april 2018. godine

Organizator PD „Žeželj“ Kragujevac, PEK „Gora“ Kragujevac

Vodiči na stazi Nataša Cvetković, Andrej IvoševРезултат слика за pek gora
Naziv akcije „Putevima starog Rasa
Mesto održavanje akcije, Sopoćani

Резултат слика за stari ras

Udaljenost od Kragujevca 165 km. Vreme potrebno za putovanje sa pauzama 3-3,5h. Polazak iz Kragujevca kod Krsta 05:00.

Ova akcija je prilika da se 8 vekova od krunisanja prvog srpskog kralja Stefana Prvovenčanog podsetimo naše istorije, Nemanjičkih zadužbina i dešavanja na području prve srpske države.

Plan akcije. 21. april 2018. Dolazak u Novi Pazar (idealno je da se u Pazar stigne najkasnije oko 08:30). Susret sa vođom akcije i članovima Planinarsko-ekološkog udruženja ,,RAS”, koji će Vam praviti društvo na ovoj akciji. Odlazak do polazne tačke, lokaliteta Pazarište, na 7km od grada. Na ovoj lokaciji postoje ostaci starog srednjovekovnog trgovišta, ostaci nekadašnjeg najčuvenijeg ribnjaka u jugo-istočnoj evropi i moderan restoran pokraj reke. Odavde (posle eventualne kafe u restoranu) kreće uspon prema srednjovekovnom utvrđenju Ras. Postoji delimično obeležena šumska staza i usput se obilaze ostaci pećinske crkvice. Na vrh ovog dominantog brda, gde su ostaci utvrđenja stiže se za oko 60 minuta. Predviđena je pauza, razgledanje okolinine i obrok (iz ranca, svako svog naravno). Posle pauze nastavljamo stazom prema izvoru reke Raške. Spuštamo se lagano i idemo paralelno sa rekom Raškom. Cela ova staza, uključujući i uspon do utvrđenja duga je oko 10 kilometara. Uglavnom se ide šumskim stazicama i putevima, a jedan mali deo (oko 500m) ispred samog manastira asfaltom. Pre obilaska manastira Sopoćani, u planu je obilazak pećine u kojoj izvire reka Raška. Prilaz i staza kroz pećinu su lepo uređeni, a zainteresovani za ovu aktivnost treba da ponesu baterijske lampe. Ukoliko vodostaj reke bude poplavio pomenutu stazu, ovu aktivnost ćemo odložiti. Obilazak manastira Sopoćani – upoznavanje sa istorijom manastira, razgovor sa monasima, razgledanje okoline, kasnije, po želji i večernja služba u ovoj svetinji. Posle obilaska manastira predviđen je obilazak i arhitektonskog zdanja, čuvenog arhitekte Dragiše Brašovana, motela Sopoćani (Motel je sačuvan u izvornom izgledu, napravljen polovinom prošlog veka. U razgovoru sa upravom ovog objekta, obezbeđen je smeštaj za planinare, po dosta jeftinijoj ceni od stalne. Sobe će biti tople, imaće tople vode, a moguće je i organizovanje zajedničke večere, opet po povoljnoj ceni. Motel ima parking za automobile i autobuse. Kapacitet motela je oko 50 osoba. Posle smeštanja u sobe i malog predaha, postoji mogućnost organizovanja još jedne pešačke ture, do sela Gračane i vrha Južac (zanimljiva šumska staza, sa lepim pogledom i vrh koji je ispreplepletan pećinama i usecima). Staza je kružna i ukupno duga 6 kilometara, prelazi se za oko dva sata hoda. Takođe, motel ima osvetljen teren za fudbal pa je moguće uveče organizovati i ovaj vid zabave. Večernja služba u manastiru Sopoćani počinje u 17 časova.

22. april 2018. Po želji i potrebi, moguće je prisustvovati Svetoj liturgiji u manastiru Sopoćani. Liturgija počinje u 8:00č i traje do 9:30 časova. Skup planinara, i polazak prema Novom Pazaru najkasnije u 10:30. Planom je predviđen obilazak grada i gradskih znamenitosti: Novopazarska tvrđava sa kulom Motriljom, stara čaršija sa Amir-aginim hanom (spoljašnje razgledanje), Altun-alem džamija, kupovina ćevapa, pešterskih mlečnih proizvoda, obilazak novopazarske pijace. Slobodno vreme i pomenute aktivnosti treba da se obave najkasnije do 14:00 časova. Obilazak crkve Svetog Petra i Pavla, a potom postoji mogućnost pešačenja do manastira Đurđevi Stupovi ili transport autobusima. Staza nije previše teška ni dugačka, prelazi se za oko 2 sata umerenog hoda. Obilazak manastira, upoznavanje sa istorijatom i razgovor sa igumanom uz kafu i manastirsku rakiju. Zatvaranje akcije i polazak nazad u popodnevnim satima (večernja služba takođe počinje u 17 časova, pa je moguće pre polaska prisustvovati istoj). Povratak u Kragujevac do 22:00.

*Izvođenje akcije će zavisiti od vremenskih prilika i dodatne informacije ukoliko bude promena će biti naknadno objavljene.

Akcija je planinarskog, a ne takmičarskog karaktera.

Oprema: odgovarajuća za akciju i vremenske uslove. (Planinarske cipele, zaštita od vetra, snega, sunca i kiše, polar duks, kamašne, kapa, rukavice, šal, planinarski štapovi, rezervna suva garderoba koja može ostati u autobusu za povratak sa staze, lampa sa rezervnim baterijama.)

Hrana i voda iz ranca za celodnevni boravak  prirodi.

Akontacija 1000 rsd. Rok za otkazivanje učešća 19. april 2018 godine. Planinari koji otkažu učešće nakon navedenog roka, dužni su sami da pronađu zamenu za učešće, ili im neće biti vraćena uplaćena akontacija. Način prevoza i konačna cena biće utvrđeni po prijavi učesnika.

Napomena: Akcija se odvija u skladu sa „Pravilnikom o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti“ PSS-a. Svi planinari učestvuju na sopstvenu odgovornost. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2018. godinu. Vodič u skladu sa pravilnikom o izvođenju pl. akcija PSS-a, zadržava pravo izmene plana u slučaju nepredviđenih okolnosti. Organizator i vodič na stazi ne snose odgovornost za eventualne povrede i nesrećne slučajeve izazvane samovoljom pojedinaca, nesreće izazvane zdravstvenim problemima, kao i za nesreće izazvane pod dejstvom alkohola i drugih nedozvoljenih supstanci, ne odgovaraju za učesnike koji krenu na stazu samostalno, pre ili nakon oranizovanog polaska, kao i za učesnike koji odaberu neki drugi pravac uspona i silaska.

Prijave i dodatne informacije: Nataša Cvetković, tel. 0600456492

Vremenska prognoza za Sopoćane

. . .

Subota 21. april 2018. godineРезултат слика за pk ozren

Organizator PKOzren“  Sokobanja
Naziv akcije „Krstatac Bogova vrata“, regionalna akcija
Mesto održavanje akcije, Milušinac, Soko Banja

Резултат слика за bogova vrata sokobanja

Udaljenost od Kragujevca 155 km. Vreme potrebno za putovanje 2-2,5 h. Polazak iz Kragujevca kod Krsta 06:30. Povratak u Kragujevac do 21:00.

U okviru akcije  predviđene su dve staze :Velika staza – dužina staze : 14,9km. Uspon: 800m, planirano vreme pešačenja: 6,5 sati. Milušinac (440m)– vrh „Šiljak“ (1070m) – Lovačka čeka (930m) – Urdeška padina – Greben– istočni vidikovci– prerast „Bogova vrata“ (690m) – vodopad na Urdeškom potoku – zapadni vidikovac – manastirište(535m)– bukovi na Milušinačkoj reci – Milušinac (440m). Težina staze : srednje teška (srednje zahtevna). Mala staza – dužina staze : 9 km, uspon: 480m, planirano vreme pešačenja: 5 sati
Milušinac (440m) – Urdeški potok– prerast „Bogova vrata“ (690m) – vodopad na Urdeškom potoku – zapadni vidikovac – Manastirište (535m) – bukovi na Milušinačkoj reci – Milušinac (440m). Težina staze: laka. Opis velike staze: Polazna tačka je selo Milušinac (nadmorska visina 440m) odakle se šumskim putem ide preko šumovitog predela i proplanaka. Nakon toga se skreće prema jugu i izlazi na greben Krstatca. Tim grebenom se penje do najviše tačke planine Krstatac (vrh Šiljak-nadmorska visina 1070m). Ukupna dužina staze do vrha je 5,6km. Nakon toga sledi spust do lovačke čeke na visini od 935m i dalje niz šumoviti predeo i livade do planinskog potoka (Urdeški potok) i dva usputna planinska izvora. Odatle staza vodi duž potoka i neznatnim usponom uz Urdešku padinu izlazi na greben kanjona Urdeškog potoka gde nailazimo na prvi vidikovac – stenoviti odsek sa pogledom ka zapadu, ka geološkoj formaciji (prerast) zvanoj Bogova vrata. U neposrednoj blizini nailazimo na još dva prelepa vidikovca, na nadmorskoj visini od 740m. Prateći greben u pravcu zapada i prolazeći kroz bukovu šumu i preko potoka, dolazimo do novog vidikovca koji nam otvara pogled ka istoku – ka Bogovim vratima (690mnv) i kanjonu Urdeškog potoka, a prema zapadu ka kotlini sela Milušinac. Trasa dalje vodi delom šumskim putem, a delom stazom koja obuhvata nove izvanredne vidikovce. Sa te staze se skreće ka čuvenom lokalitetu Bogova vrata i dalje do Milušinačkog vodopada, a put vodi pored tri manje pećine. U povratku staza vodi niz potok i spušta se do izletišta Manastirište (na nadmorskoj visini od 535m.) gde je po predanju nekada bila crkva sv. Petke Trnove. Od Manastirišta, trasa dalje vodi ka Milušinačkom potoku do lokaliteta Bukovi, i dalje kolskim putem do polazne tačke, do doma u Milušincu. Opis male staze: Polazna tačka je selo Milušinac, odakle se zemljanim putem dolazi do Urdeškog potoka i uzvodno, šumskom stazom duž potoka se nastavlja do Bogovih vrata i dalje do vodopada. Šumskom stazom se odatle vraćamo i neznatnim usponom dolazimo do vidikovca sa koga se pruža pogled ka kanjonu Urdeškog potoka i Vodopadu, a sa vidikovca se spuštamo ka manastirištu, Bukovima i dolazimo do polazne tačke u selu Milušinac.

Program akcije: 8:00 – okupljanje i prijavljivanje učesnika akcije 9:00 – Otvaranje akcije 9:30 – Polazak na staze 12:00 – Izlazak na vrh Krstatca (pečat vrha) 13:30 – prerast Bogova vrata (pečat prerasti) 15:00 – Manastirište 16:00 – Dolazak u Milušinac i ručak 17:00 – Dodela zahvalnica
Okupljanje i polazna tačka akcije : selo Milušinac (udaljeno od Sokobanje 16km; na 10km od Sokobanje u pravcu Knjaževca skretanje prema selu Milušinac, i 6km do sela). Organizator je obezbedio besplatan ručak. Poneti pribor za jelo.

Akontacija 500 rsd. Rok za otkazivanje učešća 19. april 2018 godine. Planinari koji otkažu učešće nakon navedenog roka, dužni su sami da pronađu zamenu za učešće, ili im neće biti vraćena uplaćena akontacija. Način prevoza i konačna cena biće utvrđeni po prijavi učesnika.

Prijave i dodatne informacije: Miodrag Tomović, tel. 0604363646

Vremenska prognoza za Milušinac

. . .

Nedelja 22. april 2018. godine

Organizator PDBeljanica„, Svilajnac
Naziv akcije „Pozdrav proleću u planinama “, tradicionalna akcija
Mesto održavanje akcije, Beljanica

Резултат слика за beljanica

Udaljenost od Kragujevca 90 km., vreme putovanja 1,45-2h. Polazak kod Krsta 07:30. Planirani povratak u Kragujevac 21:00.

Pozivamo Vas da u nedelju, 22.4.2018.godine učestvujete u druženju planinara i ljubitelja prirode –obilaskom lepota Beljanice kretanjem po stazama po želji učesnika a vodiče će obezbediti domaćini. Skup planinara i prijave učesnika u planinarskom domu ,,Suvaja“ do 9 časova. Nakon prijave domaćini su pripremili kako već tradicionalno dolikuje planinski med sa obronaka Beljanice i čistu izvorsku vodu. Planirane su dve staze: Prva: odlazak na vrh Beljanice 1339mnv, srednje teška (18km). Druga: odlazak na vidikovac kanjona Resave i povratak ka vodopadu Lisine, laka staza (8km).
Plan i program aktivnosti: 8-9 časova – prijave učesnika i kupovina bonova za ručak. 9:30 časova – Svečano otvaranje akcije i pozdravna reč predsednika PD „Beljanica“, 10 časova – polazak grupe koja ide na vrh Beljanice, 10:30 časova polazak grupe koja ide na vidikovac Resave i obilazak vodopada Lisine. 13:30 časova- planiran povratak u planinarski dom grupe sa kraće staze, 16 časova – planiran dolazak sa vrha Beljanice. 13-16:30 Domaćin obezbeđuje ručak po ceni od 100,00 dinara koji će biti u planinarskom domu ,,Suvaja“ kao i dodelu učesničkih knjižici i zahvalnica za učesnike. Važno obaveštenje. Posle 16:30 PD  Beljanica zatvara kuhinju za sve planinare osim za one koji se vraćaju sa vrha Beljanice.

Akontacija 500 rsd. Rok za otkazivanje učešća 19. april 2018 godine. Planinari koji otkažu učešće nakon navedenog roka, dužni su sami da pronađu zamenu za učešće, ili im neće biti vraćena uplaćena akontacija. Način prevoza i konačna cena biće utvrđeni po prijavi učesnika.

Prijave i dodatne informacije: Nikola Miletić, tel. 063 295 399

Vremenska prognoza za Beljanicu

. . .

Sreda, 25. april 2018. godine

Redovni sastanak Planinarskog društva „Žeželj“, sreda, Osnovna škola “Milutin i Draginja Todorović“ u Kragujevcu sa početkom u 19:30h.

e-mail: pdzezeljkg@gmail.com, tel. 064 218 34 12

. . .

28. april 2018. godine

Organizator PK „Vrbica“, Velika Plana
Naziv akcije „15. jubilarni pohod Karađorđevim stopama“, tradicionalna akcija
Mesto održavanje akcije, Velika Plana

Резултат слика за karadjordjevim stopama

Planinarski klub “Vrbica” iz Velike Plane  i Planinarski savez Srbije vas pozivaju na Tradicionalnu akciju “Karađorđevim stopama” koja će se održati 28. aprila 2o18. godine. Pohod se ove godine održava po jubilarni 15. put, kao tradicionalna planinarska akcija PSS, pa se nadamo da ćete uzeti učešće na ovom pohodu. I ove godine polazak na pohod će biti od gradskog bazena u Velikoj Plani, a završiće se u centru sela Radovanje, u čijem ataru je 1817. godine nastradao Karađorđe.

Program akcije:
Mesto okupljanja: Velika Plana, gradski bazen Satnica: 07,30 – 09,00 – prijem učesnika, evidencija, otvaranje akcije 09,00 – 09,15 – polazak na pohod 09,15 – 15,00 – obilazak osnovne staze 09,15 – 16,00 – obilazak produžene staze 16,30 – 18,00 – ručak, podela zahvalnica i druženje 18,00 – 18,30 – ispraćaj planinara 18,30 – 18,45 – prevoz planinara koji dolaze sopstvenim ili javnim prevozom, autobusom od Radovanja do Velike Plane.

15. pohod „Karađorđevim stopama“ biće organizovan prelaskom dve staze za koje se planinari mogu opredeliti. Staze su sa malom nadmorskom visinom, nisu previšezahtevne i obuhvataju četirikontrolne tačke (1. Manastir Pokajnica 162 m, 2. Manastir Koporin 146m, 3. Karaula 297 m, 4. Radovanjski lug 163m). Obe staze prolaze pored Vrbice 227 m, kote po kojoj klub i nosi ime. Takođe, svi učesnici će usput imati priliku da naprave pauzu za odmor i osveženje u planinarskom domu na Momajskoj kosi koji je još uvek uizgradnji. Obe staze se delimično pružaju pored vodotokova, pa je u slučaju kiše ili vlažnog vremena potrebno imati odgovarajuću obuću. Pitka voda se nalazi kod svih kontrolnih tačaka. Organizator će, po povratku, kod Doma kulture u centru sela Radovanjeza učesnike pohoda obezbediti jedan obrok (planjanski brdski gulaš) po ceni od 150 dinara. Potrebno je da učesnici ponesu porciju i pribor za jelo. Svi učesnici dobijaju obeležje pohoda (bedž) i dnevnik pohoda. Nakon ručka biće podeljene zahvalnice klubovima učesnicima pohoda!

Oprema: odgovarajuća za akciju i vremenske uslove. (Planinarske cipele, zaštita od vetra, sunca i kiše, polar duks, kamašne, planinarski štapovi, rezervna suva garderoba koja može ostati u autobusu za povratak sa staze, lampa sa rezervnim baterijama.)

Hrana i voda iz ranca za celodnevni boravak  prirodi.

Akontacija 300 rsd. Rok za otkazivanje učešća 26. april 2018 godine. Planinari koji otkažu učešće nakon navedenog roka, dužni su sami da pronađu zamenu za učešće, ili im neće biti vraćena uplaćena akontacija. Način prevoza i konačna cena biće utvrđeni po prijavi učesnika.

Prijave i dodatne informacije: Nikola Miletić, tel. 063 295 399

Vremenska prognoza za Veliku Planu

. . .

28-29. april 2018. godineСродна слика

Organizator PK „Železničar„, Novi Sad
Naziv akcije „Fruškogorski maraton“, republička akcija
Mesto održavanje akcije, Fruška gora

Fruškogorski maraton je sportsko takmičarsko-rekreativna manifestacija međunarodnog karaktera. Sa ponosom ističemo da smo jedan od najstarijih maratona ovog tipa u Evropi, koji se više od  četiri  dccenije  održava  u kontinuitetu. Prvi maraton je bio održan 27. i 28. maja 1978. godine, na stazi Velikog maratona, u dužini od 86km (u okviru ove staze bila je i staza Malog i Srednjeg maratona).

Za ovogodišnje izdanje smo pripremili 19 staza, različite dužine i različitih visinskih razlika. Sve one su trasirane u brdovitom, šumskom pojasu Fruške gore (97% šuma / 3% urbana sredina), koja se nalazi samo 10 km od Novog Sada. Duž staze, imaćete priliku da vidite i prođete kroz brojne srednjovekovne srpske manastire: Grgeteg (XV vek), Staro Hopovo (XVI vek), Novo Hopovo (XIV  vek),  Jazak (XVI  vek),  Bešenovo (VIII vek).  Videćete  betonsku  građevinu  televizijskog releja razrušenu u NATO bombardovanju 1999. godine (tzv. TV toranj), Etno naselje „Vrdničku kulu“, prelazite brojne potoke, popnete se na najviši vrh Fruške gore (539 m) i silazite niz slap Dumbovačkog potoka. I ovog proleća vam nudimo priliku da dokažete sebi da možete da se izborite sa psihičkim izazovima i fizičkim naporima, da pobedite sebe, da poboljšate svoju psihofizičku kondicju i započnece bitku za zdrav zivot.

Staze takmifiarskog karaktera su setiflkovane od stane ITRA (Interational Trail Running Association) i kvalifikacione su za Trku oko Mont Blana (Ultia Trail Mont-Blanc)

  1. Ultra ekstremni  maraton  – 6 UTMB (133,7km,:D+/- 5.700m) Limit: 35  sati
  2. Ultra maraton – 5 UTMB ( I 05,9km; D+/- 5 I 0m) Lim it: 35 sati
  3. Veliki istočni maraton – 4 UTMB (80km; D+/- 660m) Limit: 27 sati
  4. Srednji istočni maraton – 3 UTMB (59,3 km; D+/- 150m) Limit: 17 sati
  5. Mali istočni ekstremni maraton – 2 UTMB (41.9km; D+/- I .860m) Limit: 12

Preostalih- 14 staza su rekreativnog karaktera i imaju za cilj promociju zdravog stila življenja i  očuvanja prirode, kao i kulturnog i  istorijskog nasleda.

Udaljenost od Kragujevca 230 km. Vreme potrebno za putovanje 2-2,5 h. Polazak iz Kragujevca kod Krsta 06:00. Povratak u Kragujevac do 21:00.

Akontacija 500 rsd. Rok za otkazivanje učešća 26. april 2018 godine. Planinari koji otkažu učešće nakon navedenog roka, dužni su sami da pronađu zamenu za učešće, ili im neće biti vraćena uplaćena akontacija. Način prevoza i konačna cena biće utvrđeni po prijavi učesnika.

Prijave i dodatne informacije: Nikola Miletić, tel. 063 295 399

Vremenska prognoza za Frušku Goru

. . .

Nedelja 29. april 2018. godine

Organizator PD „Žeželj“ Kragujevac, vodič na stazi Nataša Cvetković
Naziv akcije „Jelašnička klisura
Mesto održavanje akcije, Niška banja

Сродна слика

Jelašnička klisura je deo rečne doline Jelašničke reke nastala intenzivnim vertikalnim usecanjem njenog vodenog toka u krečnjačku stensku masu, zapadnih ogranaka Suve planine. Nalazi se u gradskoj opštini Niška Banja na području grada Niša u Nišavskom upravniom okrugu, između naselja Jelašnica (severno) i naselja Čukljenik (južno). Udaljena je 14 km istočno od Niša i 3 km od Niške Banje. Duga je oko 2 km, a široka svega 30 metara. Ona spaja Nišku kotlinu sa naseljima i turističkom destinacijom Bojanine vode na severozapadnim obroncima Suve planine. Jelašnička klisura od 1995. ima status „Park prirode I kategorije zaštite“, kao prirodno dobro Republike Srbije od izuzetnog značaja, u cilju očuvanja prirodnih vrednosti i endemskih i subendemskih vrsta biljaka, koje su tu pronađene.

Udaljenost od Kragujevca 170 km., vreme putovanja sa pauzama 2h. Dužina staze u Jelašničkoj klisuri oko 7km. Polazak iz Kragujevca kod Krsta 06:00. Planirani povratak u Kragujevac 22:00.

Plan akcije. Među stene Jelašničke klisure ulazi se preko puta vodopada Ripaljka, koji bi trebao da ima dosta vode u ovo doba godine.
Jedna kratka i strma deonica odvešće nas na prvi vidikovac, ispod šuplje stene zvane Prozorac.
Pogledom treba da dominiraju sama Jelašnička klisura i selo Jelašnica. Kroz šuplji „Prozorac“ može se osim Jelašnice uočiti i Niška Banja i Niš, Svrljiške planine, Devica, Ozren, Jastrebac, Seličevica. Malo ispod Radovog kamena, sa jednog platoa, najbolje se vidi Niš od svih brojnih vidikovaca na našoj stazi.
Duži odmor planiran je na vrhu Radov kamen (580m) koji je će biti i najviša tačka ove akcije. Dužina staze oko 7 km.

*Izvođenje akcije će zavisiti od vremenskih prilika i dodatne informacije ukoliko bude promena će biti naknadno objavljene.

Akcija je planinarskog, a ne takmičarskog karaktera.

Oprema: odgovarajuća za akciju i vremenske uslove. (Planinarske cipele, zaštita od vetra, snega, sunca i kiše, polar duks, kamašne, planinarski štapovi, rezervna suva garderoba koja može ostati u autobusu za povratak sa staze, lampa sa rezervnim baterijama.)

Hrana i voda iz ranca za celodnevni boravak  prirodi.

Akontacija 500 rsd. Rok za otkazivanje učešća 26. april 2018 godine. Planinari koji otkažu učešće nakon navedenog roka, dužni su sami da pronađu zamenu za učešće, ili im neće biti vraćena uplaćena akontacija. Način prevoza i konačna cena biće utvrđeni po prijavi učesnika.

Napomena: Akcija se odvija u skladu sa „Pravilnikom o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti“ PSS-a. Svi planinari učestvuju na sopstvenu odgovornost. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2018. godinu. Vodič u skladu sa pravilnikom o izvođenju pl. akcija PSS-a, zadržava pravo izmene plana u slučaju nepredviđenih okolnosti. Organizator i vodič na stazi ne snose odgovornost za eventualne povrede i nesrećne slučajeve izazvane samovoljom pojedinaca, nesreće izazvane zdravstvenim problemima, kao i za nesreće izazvane pod dejstvom alkohola i drugih nedozvoljenih supstanci, ne odgovaraju za učesnike koji krenu na stazu samostalno, pre ili nakon oranizovanog polaska, kao i za učesnike koji odaberu neki drugi pravac uspona i silaska.

Prijave i dodatne informacije: Nataša Cvetković, tel. 0600456492

Vremenska prognoza za Jelašničku klisuru

. . .

Category : April