Jul 2018.

. . .

Dvadestet i pet godina uspona PD „Žeželj“ *preuzeto sa satja http://rtk.co.rs

Povodom 25 godina postojanja Planinarskog društva „Žeželj“ uskoro će biti odštampana monografija o ovoj ekološkoj organizaciji. Bogato ilustrovana fotografijama, publikacija će objediniti intervjue sa osnivačima, članovima društva, ispričati priču o počecima planinarenja u Kragujevcu i rutama koje su iscrtali u pohodima tokom dve i po decenije. Planinarsko društvo „Žeželj“ marta 1992.godine osnovala je mala grupa entuzijasta i zaljubljenika u prirodu. Povodom uspešnog rada, uskoro izlazi iz štampe monografija „25 godina“ Planinarskog društva Žeželj. Tako će se javnost upoznati sa prvim akcijama i entuzijazmu ljudi koji su ih organizovali, snalažljivosti prilikom skupljanja sredstava i građenja doma, pešačenju do Svete Gore, prvom usponu na Monblan, osvajanju himalajskih vrhova. Monografija će sadržati i sedamdeset fotografija koje upotpunjuju jednu planinarsku epohu. To će biti nezaobilazna dokumentarna literatura za sve ljubitelje planinskih vrhova iz brdovite Šumadije. Planinarsko društvo „Žeželj“ je jedno od najaktivnijih društava. Imaju planinarski dom u Adžinim livadama, gde će se u avgustu kao i svake godine održati međunarodni kamp. Pobratimi su sa mnogim planinarskim društvima, a jedno od tih je i iz Slovenije. Školu planinarenja vode iskusni instruktori, a mnoge mališane iz kragujevačkih škola upoznali su sa okolnim planinama. Ove godine članovi planinarskog društva Žeželj, Grbović Jovan i Dimitrijević Danijela osvojili su vrhove Monblana. Tako je Danijela postala prva Kragujevčanka koja može da se pohvali ovakvim uspehom. Izveštava novinarka RTK Zorica Savić Ranković.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=DLp2hZ2wrxc

. . .

Poziv mladima za učešće na letnjem kampu

Ekološko planinarske radionice za rad sa mladima (Edukacija edukatora za rad sa mladima)

Ko se može prijaviti?

Ako imate između 20 i 30 godina, posedujete elementarno znanje engleskog jezika, želite da provedete leto u multikulturalnom okruženju sa vršnjacima iz Nemačke i Srbije i učite kroz radionice o eksperimentalnoj pedagogiji, ekologiji i okruženju, vođenju dece i mladih  i rad sa njuma u prirodi, građenje tima kroz različite praktične igre… onda ste pravi kandidat za nas!!!

Kako se možete prijaviti?

Planinarsko društvo „Žeželj“ iz Kragujevca, u saradnji sa organizacijom JANUN iz Hanovera (Nemačka), u periodu od 16.08. do 26.08.2018. organizuje Letnji kamp u planinarskom domu „dr Sonja Perišić“ u Adžinim Livadama, koji je udaljen 17 km od Kragujevca, na obroncima Gledićkih planina.

Prijavljivanje možete izvršiti slanjem kraćeg motivacionog pisma o zainteresovanosti na mail pdzezeljkg@gmail.com koji vam je na raspolaganju i za sva pitanja.

Rok za prijavljivanje: 01.08.2018.

Šta da očekujete?

Kvalitetne radionice sa međunarodnim i domaćim predavačima, čiju metodologiju rada možete primeniti i u vašim sredinama, druženje i razmenu iskustava sa vršnjacima, upoznavanje nove kulture, upoznavanje novog okruženja, planinarenje…

Troškove kampa snosi organizator. (Smeštaj, ishrana, obilasci, izleti …osim ličnih troškova)

Aktivnosti u kampu:

  • Srpsko kulturno veče
  • Nemačko kulturno veče
  • Obilazak grada (Kragujevac)
  • Noćni život grada
  • Jednovdnevna ekskurzija po Srbiji (biće naknadno definisan pravac)
  • Pešačko-planinarska tura (Gledićke planine)
  • Dan seminar za goste

Zato požurite i iskoristite priliku!

. . .

Alternativna akcija

Nedelja 01.  jul 2018. godine
Organizator PD „Vrbica“, Velika Plana

Naziv akcije „Oman – kapija Homolja“
 Mesto održavanje akcije: Homolje, Žagubica

Homoljske planine se nalaze u istočnoj Srbiji i pripadaju Karpatsko-balkanskoj grupi planina. Izgrađene su pretežno od škriljaca i krečnjaka. Imaju pravac pružanja zapad-istok i smeštene su između Zviške kotline na severu i Žagubičke kotline na jugu, kao i između Mlavske kotline na zapadu i izvorišnih delova Gornjeg Peka na istoku. Prosečna visina je oko 900 metara, a najviša tačka iznosi 962 metra. Planine su bogate gustom šumom i mnogim rečnim izvorima, koji se spuštaju sa padina. U administrativnom smislu skoro u potpunosti pripadaju opštini Žagubica, koja se graniči sa opštinama: Petrovac, Despotovac, Bor, Majdanpek i Kučevo. Na obroncima i padinama Homoljskih planina i u klisuri reke Mlave nalaze se ostaci brjnih manastira iz srednjeg veka. Do danas su tu ostali manastiri: Trška crkva kod Žagubice, Gornjak, Sv. Trojica i Reškovica kod sela Ždrelo, Đerinac kod Bistrice, Vitovnica i Bradača.U ovom kraju dobro su očuvana obeležja stare kulture, narodnih običaja, starih zanata i tradicionalne arhitekture. Niži delovi planina obrasli su hrastovim šumama, na srednjim delovima su hrastove i bukove šume, dok se na najvišim delovima nalaze se pašnjaci i livade, i na njima katuni i bačije, starinska stočarska staništa, koja su i danas u upotrebi, posebno između Đurđevdana i Mitrovdana, gde pasu stada ovaca, od čijeg se mleka pravi homoljski sir.

Udaljenost od Kragujevca 135 km. Vreme potrebno za putovanje sa pauzama 3h . Polazak iz Kragujevca je planiran  za 06:00 h kod Krsta. Povratak u Kragujevac do 22:00 h.

Plan akcije: 09:00 dolazak na početnu tačku i priprema za pešačenje, 09:30 polazak na stazu. Tura je dužine oko 13 km sa ukupnim usponom od oko 600 m.  Staze je srednje teška do laka. Nije tehnički zahtevna za peščenje i većim delom vodi preko livada i šumskih puteva. Početna tačka ture nalazi se na nekih 13 km od Žagubice na glavnom putu za Bor. Krećemo sa kote 875 m n.v. i prolazimo ispod vrha Čoka Kofrasma. Dalje prelazimo preko dela koji nosi naziv Kormatura Mare, nakon čega sledi blagi uspon ka vrhu Šoš 888 m n.v. a nakon kratkog spusta i na vrh Oman 962 m n.v. gde ćemo naprviti dužu pauzu. Tokom pešačenja i na samom vrhu imaćemo priliku da uživamo u pogledu na Veliki Krš, Borski Sto, Mali Krš, Deli Jovan, Crni vrh (Borski) itd.  Spust je lagan i relaksirajući. Supšatmo sedo rečice po imenu Lipa na nekih 525 m n.v.. Nakon što pređemo reku očekuje nas poslednji uspon do vrha Čoka Unuk 741 m n.v. nakon čega nedugo zatim istoimenim grebenom stižemo do vozila. 16:00 Očekivani završetak ture i priprema za polazak nazad. Usput ćemo napraviti dužu pauzu za odmor kod kompleksa Vrelo Mlave.

Akontacija 500 rsd. Rok za otkazivanje učešća 28. jun 2018. godine. Planinari koji otkažu učešće nakon navedenog roka, dužni su sami da pronađu zamenu za učešće, ili im neće biti vraćena uplaćena akontacija. Način prevoza i konačna cena biće utvrđeni po prijavi učesnika.

Na akciji mogu učestvovati planinari, članovi PSS, ili članovi inostranih klubova članova saveza priznatog od UIAA, sa urađenim lekarskim pregledom i sa uplaćenom članarinom za 2018. godinu, što potvrđuju planinarskom, članskom karticom prilikom prijave. Takođe na akciji mogu učestvovati i lica za koje je pokrenut postupak prijema u članstvo (lica koja su potpisala pristupnicu, evidencioni list i izjavu o odgovornosti da na akciju idu na sopstvenu odgovornost).

Oprema: odgovarajuća za akciju i vremenske uslove. (Planinarske cipele, zaštita od vetra, sunca i kiše, polar duks, kamašne, planinarski štapovi, zaštitna krema od UV zračenja, rezervna suva garderoba koja može ostati u autobusu za povratak sa staze, lampa sa rezervnim baterijama.)

Hrana i voda iz ranca za celodnevni boravak  prirodi.

Napomena: Akcija se odvija u skladu sa „Pravilnikom o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti“ PSS-a. Svi planinari učestvuju na sopstvenu odgovornost. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2018. godinu. Vodič u skladu sa pravilnikom o izvođenju pl. akcija PSS-a, zadržava pravo izmene plana u slučaju nepredviđenih okolnosti. Organizator i vodič na stazi ne snose odgovornost za eventualne povrede i nesrećne slučajeve izazvane samovoljom pojedinaca, nesreće izazvane zdravstvenim problemima, kao i za nesreće izazvane pod dejstvom alkohola i drugih nedozvoljenih supstanci, ne odgovaraju za učesnike koji krenu na stazu samostalno, pre ili nakon oranizovanog polaska, kao i za učesnike koji odaberu neki drugi pravac uspona i silaska.

Prijave i dodatne informacije: Nikola Miletić, tel. 063 295 399

. . .

Sreda, 04. jul 2018. godine

Redovni sastanak Planinarskog društva „Žeželj“, sreda, Osnovna škola “Milutin i Draginja Todorović“ u Kragujevcu sa početkom u 19:30h.

e-mail: pdzezeljkg@gmail.com, tel. 064 218 34 12

. . .

Subota 07. jul 2018. godine

Organizator PK „Runolist“ Jagodina
 Naziv akcije „Memorijalni pohod na juhorsku transverzalu – Ivan Nikolić, memorijalna akcija 
 Mesto održavanje akcije, Juhor, selo Ivkovački Prnjavor

Udaljenost od Kragujevca 65 km. Vreme potrebno za putovanje sa pauzama 1h . Polazak iz Kragujevca je planiran  za 07:00 h kod Krsta. Povratak u Kragujevac do 19:00 h.

Plan akcije. PK Runolist organizuje „Memorijalni pohod na juhorsku transverzalu-Ivan Nikolić“, u znak sećanja na osnivača kluba Ivana Nikolića. Ovogodišnja staza ide od manastira Sveti Nikola u selu Svojnovo preko najviših vrhova planine Juhor – Velikog i Malog Vetrena do sela Beočić. Mesto održavanja akcije je selo Ivkovački Prnjavor (manastir Ivković). Subota 07.07.2018. 07.45 – Dolazak učesnika u selo Svojnovo-manastir Sveti Nikola i prijavljivanje 08.15 – Otvaranje tradicionalne akcije 08.30 – Polazak na stazu – manastir Sveti Nikola – Mali Vetren( 735 m.n.v ) – Veliki Vetren ( 774m.n.v ) – Zmajevica –Bukovica( 686 m.n.v.) – Jelenjak ( 528 m.n.v.) – selo Beočić. Ukupna dužina staze je 22 km a ukupna visinska razlika 860 m. 12:00 – Ilazak na Mali i Veliki Vetren 16:00 – Silazak u selo Beočić 16:30 – Organizovani prevoz iz sela Beočić do manastira Ivković u selu Ivkovački Prnjavor – 4km. 17.00 –19.00 – Ručak, dodela zahvalnica, postavljanje šatora. 19.00 – Druženje u kampu uz logorsku vatru i muziku. Ovogodišnja staza predstavlja deo postojeće Juhorske transferzale, i obuhvata kontrolne tačke KT 5 Veliki Vetren, KT 6 manastir Sv.Nikola, KT 7 Zmajevica, KT 8 Bukovica i KT9 Jelenjak. Biće organizovana i grupa za planinare slabije kondicije koja će ići kraćom stazom – manastir Sveti Nikola – Mali Vetren( 735 m.n.v ) – Veliki Vetren ( 774m.n.v ) – manastir Sveti Nikola .Ukupna dužina kraće staze je 14 km a ukupna visinska razlika je 680 m. Nedelja 08.07.2018.  08.00 – 12.00 – Nastavak druženja planinara. 12.00 – Zatvaranje akcije.

Prevoz. Planinari koji dolaze organizovanim prevozom, (autobus,minibus) dolaze u selo Svojnovo (manastir Sv.Nikola) – 30km od Jagodine. Svojim autobusom ili minibusom nakon silaska u selo Beočić odlaze u manastir Ivković na ručak i dodelu zahvalnica. Planinari koji dolaze sopstvenim automobilima dolaze u Jagodinu.Organizator je obezbedio besplatan autobuski prevoz ujutru na relaciji Jagodina-Svojnovo a popodne na relaciji Beočić-manastir Ivković i nakon ručka i dodele zahvalnica narelaciji manastir Ivković-Jagodina. Polazak autobusa je u subotu 07.jula u 6.30h ispred Hotela „Jagodina“. Povratak u Jagodinu istog dana oko 19h. Smeštaj. Noćenje subota na nedelju je u kampu ili domu manastira Ivković. Za noćenje su potrebni vreća i podmetač. Kamp se nalazi na travnjaku pored manastira i idealan je za veći broj šatora i sportske aktivnosti. Smeštaj u domu je besplatan. Izvor pitke vode je na 100m od kampa. Ishrana. Organizator obezbeđuje u subotu po povratku sa staze jedan besplatan obrok – pasulj, kupus salata i hleb. Za ostale obroke ishrana iz ranca. Voda. Na stazi ima vode na lokaciji Zmajevica. Na kraćoj stazi nema vode.

Akontacija 200 rsd. Rok za otkazivanje učešća 05. jul 2018. godine. Planinari koji otkažu učešće nakon navedenog roka, dužni su sami da pronađu zamenu za učešće, ili im neće biti vraćena uplaćena akontacija. Način prevoza i konačna cena biće utvrđeni po prijavi učesnika.

Na akciji mogu učestvovati planinari, članovi PSS, ili članovi inostranih klubova članova saveza priznatog od UIAA, sa urađenim lekarskim pregledom i sa uplaćenom članarinom za 2018. godinu, što potvrđuju planinarskom, članskom karticom prilikom prijave. Takođe na akciji mogu učestvovati i lica za koje je pokrenut postupak prijema u članstvo (lica koja su potpisala pristupnicu, evidencioni list i izjavu o odgovornosti da na akciju idu na sopstvenu odgovornost).

Oprema: odgovarajuća za akciju i vremenske uslove. (Planinarske cipele, zaštita od vetra, sunca i kiše, polar duks, kamašne, planinarski štapovi, zaštitna krema od UV zračenja, rezervna suva garderoba koja može ostati u autobusu za povratak sa staze, lampa sa rezervnim baterijama.)

Hrana i voda iz ranca za celodnevni boravak  prirodi.

Napomena: Akcija se odvija u skladu sa „Pravilnikom o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti“ PSS-a. Svi planinari učestvuju na sopstvenu odgovornost. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2018. godinu. Vodič u skladu sa pravilnikom o izvođenju pl. akcija PSS-a, zadržava pravo izmene plana u slučaju nepredviđenih okolnosti. Organizator i vodič na stazi ne snose odgovornost za eventualne povrede i nesrećne slučajeve izazvane samovoljom pojedinaca, nesreće izazvane zdravstvenim problemima, kao i za nesreće izazvane pod dejstvom alkohola i drugih nedozvoljenih supstanci, ne odgovaraju za učesnike koji krenu na stazu samostalno, pre ili nakon oranizovanog polaska, kao i za učesnike koji odaberu neki drugi pravac uspona i silaska.

Prijave i dodatne informacije: Nikola Miletić, tel. 063 295 399

. . .

Nedelja 08.  jul 2018. godine

Organizator PD „Žeželj“ i PEK „Gora“ (Nemanja Rebić i Nikola Pantović)
Naziv akcije „Cmiljevica i vrelo Ibra
Mesto održavanje akcije, Crna Gora

Cmiljevica (ćir., Цмиљевица; govori se i Smiljevica) je planina koja se nalazi u sjeveroistočnom ogranku Prokletija, na granici Crne Gore i Kosova, između gradova Berane i Rožaje i Rugovskog kraja na jugu. Smiljevica je jedna od najljepših planina na ovom prosto­ru. Nalazi se na suprotnoj strani od Đakovice (planina Tujak) i Rugove. Planina je pitoma, kako to ovaj narod kaže. Ima dosta žive vode, livada, bogatstvo šume i okolo katuna njiva, na kojima dobro uspijeva krompir. Na katune na Smiljevici izdižu meštani sela Zagorje: Kljajići, Bojovići i Lutovci; iz sela Luge, Osmajlići i Babovići; iz Petnika; Barjaktarevići i Babovići; Iz Rovca; Dašići i drugi, iz Donje Ržanice: Komatine, Devići, Marsenići i Asovići i iz Kaludre Ralevići.
Udaljenost od sela do katuna je u prosjeku oko dva sata hoda, terajući stoku ispred sebe. Uglavnom su se izgonila gove­da i ovce. Bilo je domaćina koji su imali i po 500 i više ovaca (Blagoje Kljajić) i koji je po nekad znao i da zazimi na katunu. Dok se livade ne pokose stoka se izgoni na vrh Smiljevice, a kasnije imaju nepregledna prostranstva za pašu. Na katune se izdiže oko 1. maja i tamo se ostaje do Mitrov-dana. Katuni su udaljeni jedni od drugih i po više stotina metara, a ređe su neki bliži.

Udaljenost od Kragujevca 220 km. Polazak kod Krsta 05:00. Očekivano vreme putovanja  sa pauzama oko 4,5h. Planirani povratak u Kragujevac u do 24h.

U blizini mesta Rožaje (Crna Gora) postoji niz planina koje se poslednjih godina zbirno zovu po samom mestu. Najpoznatija među njima je svakako Hajla, ali po lepoti ne zaostaju ni ostali visovi koji su oko nje. Ovoga puta je planiran je uspon na vrh Cmiljevica – 1963m, poslednje više uzvišenje u lancu visova koji se postepeno spuštaju ka Beranskoj kotlini.

Plan akcije.Polazak u nedelju u 05:00. Jedna pauza od 45min, planirana je do krajnjeg odredišta -Hotela Lokvice (1.350m n.v.), odakle se kreće na uspon. Preko lokaliteta Džakovica prvo se pešači makadamom koji prolazi kroz pašnjake, a nešto kasnije stazom kroz šumu smreke do vrha Cmiljevica. Do Cmiljevice od startnog mesta treba oko 2,5h, odnodno dužinski 6,5km. Sa vrha sledi silazak do katuna Petkov do, a dalje niz obronke planine do izvora Ibra. Od izvora Ibra sledi spuštanje niz prvih deset kilometara čuvene reke sve do mosta na magistrali, gde nas čeka autobus za povratak za Kragujevac. Dužina staze je oko 27km, potrebno vreme za njen prelazak je oko 9 sati, a sama staza je karakteristična i po tome što je oko 70% ukupne dužine u blagom silasku. U povratku je planirana još jedna pauza u Srbiji od 60min. Planirani dolazak u Kragujevac je oko 24h.

Akcija je planinarskog, a ne takmičarskog karaktera.

*Izvođenje akcije će zavisiti od vremenskih prilika i dodatne informacije ukoliko bude promena će biti naknadno objavljene.

Akontacija 500 rsd. Rok za otkazivanje učešća 12. jul 2018. godine. Planinari koji otkažu učešće nakon navedenog roka, dužni su sami da pronađu zamenu za učešće, ili im neće biti vraćena uplaćena akontacija. Način prevoza i konačna cena biće utvrđeni po prijavi učesnika.

Na akciji mogu učestvovati planinari, članovi PSS, ili članovi inostranih klubova članova saveza priznatog od UIAA, sa urađenim lekarskim pregledom i sa uplaćenom članarinom za 2018. godinu, što potvrđuju planinarskom, članskom karticom prilikom prijave. Takođe na akciji mogu učestvovati i lica za koje je pokrenut postupak prijema u članstvo (lica koja su potpisala pristupnicu, evidencioni list i izjavu o odgovornosti da na akciju idu na sopstvenu odgovornost).

Oprema: odgovarajuća za akciju i vremenske uslove. (Planinarske cipele, zaštita od vetra, sunca i kiše, polar duks, kamašne, planinarski štapovi, zaštitna krema od UV zračenja, rezervna suva garderoba koja može ostati u autobusu za povratak sa staze, lampa sa rezervnim baterijama.)

Hrana i voda iz ranca za celodnevni boravak  prirodi.

Napomena: Akcija se odvija u skladu sa „Pravilnikom o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti“ PSS-a. Svi planinari učestvuju na sopstvenu odgovornost. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2018. godinu. Vodič u skladu sa pravilnikom o izvođenju pl. akcija PSS-a, zadržava pravo izmene plana u slučaju nepredviđenih okolnosti. Organizator i vodič na stazi ne snose odgovornost za eventualne povrede i nesrećne slučajeve izazvane samovoljom pojedinaca, nesreće izazvane zdravstvenim problemima, kao i za nesreće izazvane pod dejstvom alkohola i drugih nedozvoljenih supstanci, ne odgovaraju za učesnike koji krenu na stazu samostalno, pre ili nakon oranizovanog polaska, kao i za učesnike koji odaberu neki drugi pravac uspona i silaska.

Prijave i dodatne informacije: Nikola Miletić, tel. 063 295 399

. . .

Nedelja 08. jul 2018. godine

Organizator PD „Bukulja“ Aranđelovac
 Naziv akcije „Stazama Bukulje i Venčaca – Dva jezera“
 Mesto održavanje akcije, jezero Garaši

Udaljenost od Kragujevca 55 km. Polazak kod Krsta 07:30. Očekivano vreme putovanja  sa pauzama oko 1h. Planirani povratak u Kragujevac u do 20h.

Povodom proslave 85. godina postojanja PD “Bukulja” iz Aranđelovca organizuje akciju “Stazama Bukulje i Venčaca”.

Nedelja, 08.07.2018, do 08,45 – doček i prijava učesnika na letnjoj sceni parka Bukovičke banje, 09,00 – otvaranje susreta i polazak autobusima na početnu tačku, 16,00 – zajednički ručak, 17,00 – podela zahvalnica i druženje. Početak staze je u selu Garaši koje je udaljeno 9km od Aranđelovca. Svi učesnici do sela Garaši idu svojim autobusima. Za učesnike koji dolaze sopstvenim kolima biće organizovan prevoz.

Obilazak osnovne staze „Dva jezera“ – 17 km. Garaško jezero – Bukuljsko jezereo – Cerovita jaruga – Bukulja (696m) -Park Bukovičke Banje.

Obilazak kraće staze „Dr Dušan Mitrović Spirta“ 4km, Park Bukovičke Banje – Bukovička crkva – Bukulja (696m).

Ishrana: organizator obezbeđuje planinarski pasulj po ceni 150 din. Poneti pribor za jelo. Oprema: odgovarajuća za akciju i vremenske uslove. (Planinarske cipele, zaštita od vetra, sunca i kiše, polar duks, kamašne, planinarski štapovi, zaštitna krema od UV zračenja, rezervna suva garderoba koja može ostati u autobusu za povratak sa staze, lampa sa rezervnim baterijama.) Hrana i voda iz ranca za celodnevni boravak  prirodi.

Prijave i dodatne informacije: Nikola Miletić, tel. 063 295 399

. . .

Sreda, 11. jul 2018. godine

Redovni sastanak Planinarskog društva „Žeželj“, sreda, Osnovna škola “Milutin i Draginja Todorović“ u Kragujevcu sa početkom u 19:30h.

e-mail: pdzezeljkg@gmail.com, tel. 064 218 34 12

. . .

12.-15.  jul 2018. godine

PD „Mislinja“, Mislinja
Naziv akcije „Kaminiško-Savinjske alpi
Mesto održavanje akcije, Slovenija

Tradicionalna poseta kragujevačkih planinara pobratimskom PD „Mislinja“, Republika Slovenija, biće realizovana 12-15. jula t.g. Ovogodišnje planinarenje biće realizovano na Kamniško-Savinjskim Alpima, u pograničnom području Slovenije prema Austriji.

Program akcije

Sreda, 11. jul: polazak iz Kragujevca u večernjim satima – putovanje preko Hrvatske.

Četvrtak, 12. jul: dolazak u Mislinju kod Slovenj Gradeca u ranim jutarnjim satima i susret sa planinarima PD „Mislinja“; vožnja do Velenja i poseta Muzeju rudarstva; vožnja do Logarske doline i razgledanje Slapa Rinka; pešačenje od Slapa Rinka do Frišhaufovog doma na Okrešelju (1.396 mnv) – noćenje.

Petak, 13. jul: planinarenje od doma na Okrešelju preko Savinjskog i Jezerskog sedla do vrha Velika (Koroška) baba (2.127 mnv) na slovenačko-austrijskoj granici; nastavak pešačenja od vrha Velika baba do planinarskog doma na Ledinama; dolazak u Kranjsku kuču na Ledinah (1.700 mnv) – noćenje.

Subota, 14. jul: planinarenje od Ledina preko Jezerskog (1.218 mnv) i uspon na Goli vrh (1.787 mnv) na slovenačko-austrijskoj granici;silazak u Zgornje Jezersko, smeštaj u Hostel »Stara pošta«, druženje sa slovenačkim planinarima – noćenje.

Nedelja, 15. jul: vožnja do grada Kranja, upoznavanje i razgledanje grada; kraće druženje sa prijateljima–domaćinima i u podnevnim satima polazak za Srbiju; povratak u Kragujevac u kasnim večernjim satima.

Obavezna dokumentacija: važeći pasoš; overena zdravstvena kartica; međunarodno zdravstveno osiguranje; važeća planinarska kartica.

Prijave: Miodrag Tomović, 060 436 36 46; akontacija 50€; rok 28.06.2018.

Bliže informacije: Zoran Kostadinović, 060 23 40 079

. . .

Subota 14.  jul 2018. godine

Organizator SPK „Vlasina“, Surdulica
Naziv akcije „Šesti međunarodni uspon na Čemernik“, republička akcija
Mesto održavanje akcije, planina Čemernik

Čemernik je planina u jugoistočnoj Srbiji, na desnoj strani Južne Morave, prema Grdeličkoj klisuri. Pripada planinama srednje visine. Naviši vrh je Veliki Čemernik 1.638 m. Ima oblik bila koje se pruža meridijanski i na zapadnoj strani je duboko zasečeno oblukom Mutnice, koja se u donjem toku zove Džepska reka. Sastavljen je od kristalastih škriljaca prve grupe i pripada Rodopskom sistemu. Bilo je ogolićeno, a padine su delom pod šumom. U istočnom podnožju su najveća naselja Vlasina Rid i Crna Trava, a na zapadnom Mlačište, Mačkatica, Manjak i Ljutež. Pored Velikog Čemernika, njegovi vrhovi su: Kula (1.622 m), Mali Čemernik (1.596 m), Ostrozub (1.546 m) i Pavlova gramada (1.469 m) i svi su zaobljenog tipa. Čemernik je dobio ime po otrovnoj biljci čemerici (Veratrum), koje, uz ostalo planinsko bilje, ima u izobilju na ovoj planini. Dominira bela čemerika, ali poslednjih godina počinje da se suši i iščezava sa njegovih pašnjaka.

Udaljenost od Kragujevca 270 km. Polazak kod Krsta 04:30. Očekivano vreme putovanja  sa pauzama oko 4h. Planirani povratak u Kragujevac u do 23h.

Plan akcije 08:00 okupljanje učesnika kod hotela „Vlasina“, svečano otvaranje akcije, 09:00 polazak na stazu, vodiče obezbeđuje organizator. 11:00 izlazak na vrh Veliki Čemernik (1638m), zadržavanje na vrhu do 1h. 14:00 povratak na obale Vlasinskog jezeragde će biti organizovan bespalatan ručak. 14:00-16:00 podela obroka, planinarskog pasulja, podela zahvalnica za učešće planinarskim društvima i klubovima i pojedincima. Obavezno poneti porcije i pribor za jelo. do 18:00 zabava i druženje uz muziku. 18:30 svečani završetak akcije i rastanak planinara.

*Izvođenje akcije će zavisiti od vremenskih prilika i dodatne informacije ukoliko bude promena će biti naknadno objavljene.

Akontacija 500 rsd. Rok za otkazivanje učešća 12. jul 2018. godine. Planinari koji otkažu učešće nakon navedenog roka, dužni su sami da pronađu zamenu za učešće, ili im neće biti vraćena uplaćena akontacija. Način prevoza i konačna cena biće utvrđeni po prijavi učesnika.

Prijave i dodatne informacije: Nikola Miletić, tel. 063 295 399

. . .

Sreda, 18. jul 2018. godine

Redovni sastanak Planinarskog društva „Žeželj“, sreda, Osnovna škola “Milutin i Draginja Todorović“ u Kragujevcu sa početkom u 19:30h.

e-mail: pdzezeljkg@gmail.com, tel. 064 218 34 12

. . .

Članovi PD „Žeželj“ Kragujevac, Danijela Dimitrijević i Jovan Grbović osvojili Monblan (4807 mnv.)

  . . .

Letnji kamp na obroncima Gledićkih planina

https://www.youtube.com/watch?time_continue=95&v=0meBLcQpiKk[/embed]

. . .

Subota, 21.  jul 2018. godine

Organizator PD „Žeželj“, Kragujevac
Naziv akcije „Obeležavanje i uređenje staze Gledićka transferzala 2018.
Mesto održavanje akcije, Godačica – Ravanica

Polazak kod Krsta, 07:00, markira se staza od Godačice do Ravanice u dužini 12 km. Poneti ručni alat koji bi koristio uređenju staze i markiranju.

Prijave i dodatne informacije Nikola Miletić 063 295399

. . .

*Akcija je otkazana

Nedelja, 22.  jul 2018. godine

Organizator PD „Žeželj“, Kragujevac, vodič na akciji Nataša Cvetković
Naziv akcije „Planina Tara
Mesto održavanje akcije, planina Tara

Masiv planine Tare nalazi se u zapadnoj Srbiji, u severozapadnom delu oivičen dubokim kanjonom reke Drine, dok mu se ogranci spuštaju ka kremanskoj dolini i dolini reke Đetinje, gde se oslanja na ogranke Zlatibora. Područje planine Tare sačinjava najzapadniju skupinu iz grupe Starovlaško-raških planina i, u širem smislu, sastoji se od tri podeone celine, donekle izdvojene rečnim dolinama, prevojima ili sedlima. Tara u užem smislu ili Ravna Tara deo je masiva sa Kaluđerskim barama i krečnjačkom visoravni između sledećih reka: Drina, Rača, Konjska reka, Beli Rzav i Derventa (vrh Zborište 1.544 m).
Crni vrh se nalazi između suve granice Srbije i Bosne te između sela Zaovine i Rastište. U vezi je sa Ravnom Tarom na prevoju Čemerište, a sa Zvijezdom na sedlu Predov Krst (vrh Kozji rid 1.591 m). Zvijezda se nalazi u trouglu između sela Rastište i Jagoštica i kanjonskog dela Drine (vrh Veliki kraj 1.444 m). Sa ovim delovima jedinstveno fizičko-geografsko područje sačinjava i Veliki Stolac (1.673 m) koji je u Bosni i istovremeno najviši vrh čitavog područja. Na osnovu dugogodišnjih proučavanja i istraživanja ovog područja, a radi zaštite izuzetnih prirodnih vrednosti koje ono poseduje Skupština Srbije je 1981. posebnim Zakonom područje Tare proglasila za Nacionalni park. Planina Tara je poznato i tradicionalno letnje i zimsko rekreativno područje. Povoljni klimatski uslovi, veliki broj sunčanih dana, srednja visina oko 1000 metra nadmorske visine. Ispod severnih padina Tare leži varošica Bajina Bašta. Planinu Taru su proučavali mnogi naučnici. Prvi je bio Josif Pančić, koji je na ovoj planini 1875. otkrio endemsku vrstu četinara, nazvanu Pančićeva omorika. Poznati planinar Dr Kuno Vidrić, koji je prepešačio skoro sve važnije planine Evrope, je najviše vremena proveo na Tari obeležavajući planinarske staze i prikupljajući građu za više knjiga o ovoj prelepoj planini.

Akcija je planinarskog, a ne takmičarskog karaktera.

*Izvođenje akcije će zavisiti od vremenskih prilika i dodatne informacije ukoliko bude promena će biti naknadno objavljene.

Akontacija 500 rsd. Rok za otkazivanje učešća 19. jul 2018. godine. Planinari koji otkažu učešće nakon navedenog roka, dužni su sami da pronađu zamenu za učešće, ili im neće biti vraćena uplaćena akontacija. Način prevoza i konačna cena biće utvrđeni po prijavi učesnika.

Na akciji mogu učestvovati planinari, članovi PSS, ili članovi inostranih klubova članova saveza priznatog od UIAA, sa urađenim lekarskim pregledom i sa uplaćenom članarinom za 2018. godinu, što potvrđuju planinarskom, članskom karticom prilikom prijave. Takođe na akciji mogu učestvovati i lica za koje je pokrenut postupak prijema u članstvo (lica koja su potpisala pristupnicu, evidencioni list i izjavu o odgovornosti da na akciju idu na sopstvenu odgovornost).

Oprema: odgovarajuća za akciju i vremenske uslove. (Planinarske cipele, zaštita od vetra, sunca i kiše, polar duks, kamašne, planinarski štapovi, zaštitna krema od UV zračenja, rezervna suva garderoba koja može ostati u autobusu za povratak sa staze, lampa sa rezervnim baterijama.)

Hrana i voda iz ranca za celodnevni boravak  prirodi.

Napomena: Akcija se odvija u skladu sa „Pravilnikom o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti“ PSS-a. Svi planinari učestvuju na sopstvenu odgovornost. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2018. godinu. Vodič u skladu sa pravilnikom o izvođenju pl. akcija PSS-a, zadržava pravo izmene plana u slučaju nepredviđenih okolnosti. Organizator i vodič na stazi ne snose odgovornost za eventualne povrede i nesrećne slučajeve izazvane samovoljom pojedinaca, nesreće izazvane zdravstvenim problemima, kao i za nesreće izazvane pod dejstvom alkohola i drugih nedozvoljenih supstanci, ne odgovaraju za učesnike koji krenu na stazu samostalno, pre ili nakon oranizovanog polaska, kao i za učesnike koji odaberu neki drugi pravac uspona i silaska.

Prijave i dodatne informacije: Nataša Cvetković, tel. 0600456492

. . .

Sreda, 25. jul 2018. godine

Redovni sastanak Planinarskog društva „Žeželj“, sreda, Osnovna škola “Milutin i Draginja Todorović“ u Kragujevcu sa početkom u 19:30h.

e-mail: pdzezeljkg@gmail.com, tel. 064 218 34 12

. . .

27/28. jul 2018. godine

Noćni uspon na Midžor u noći punog meseca
povodom MOON FEST-a 2018

Turistička organizacija opštine Knjaževac u saradnji sa organizacijom „Srbija za mlade“, organizuje outdoor festival – MOON FEST 2018, koji će se realizovati za vreme punog meseca, sa ključnom aktivnošću – Noćnim usponom na najviši vrh Stare plaine u Srbiji – Midžor (2169 mnv) u noći punog meseca. Posebna atrakcija ove godine je pomračenje meseca koje će se dogodini u noći ove akcije od 20.30h do 00.20 posle ponoći, a potpuno pomračenje će biti od 21.30 do 23.15.

Udaljenost od Kragujevca 240 km. Polazak kod Krsta 27. jula 14:00. Očekivano vreme putovanja  sa pauzama oko 4.5h. Planirani povratak u Kragujevac u do19h 28.07.

Program akcije: Petak/subota 27/28. jul .2018. godine Od 19.00 do 20.00 časova dolazak prve grupe učesnika akcije i prijava „Štabu akcije“, prijavljivanje je kod planinarskog doma „Babin zub“. Autobusi prave krug i odlaze do parkinga kod hotela „Stara planina“(bivšeg Falkenštajnera). Posle evidencije učesnici nastavljaju makadamskim putem do kafe – restorana „Plaža“, odakle će se golim okom i pomoću teleskopa posmatrati pomračenje meseca koje počinje od 20.30 časova. Na platou ispred biće organizovano predavanje profesora Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu (o mesecu, zvezdama i planetam; a tačnu temu ćemo Vam javiti 10 dana pre događaja). Biće i animacija i muzika ispred kafe-restorana plaža.  ***Grupe učesnika koje dolaze u prvoj skupini , umesto posmatranja pomračenje meseca sa platoa ispred kafe-restorana „Plaža“ , mogu ići na organizovan noćni uspon od plinarskog doma „Babin zub“ i od pečurke kod „Vidikovca ispod Babinog zuba“, preko ski staze do repetitora i vrha Babin zub (1768 mnv), a zatim spuštanje ski stozom Sunčana dolina do platoa ispred kafe-restorana „Plaža“. Ukupna dužina staze je oko 6 km. Prelazi za otprilike 2 sata. Od 21.30 do 22.30 časova dolazak druge grupe. Prijava druge grupe“Štabu akcije“. Posle evidencije učesnici nastavljaju makadamskim putem do kafe – restorana „Plaža“, gde se pridružuju prvoj grupi. Od 21.30 do 23.15 biće potpuno pomračenje meseca, a posebna atrakcija je zatamljeni mesec, koji se vidi golim okom i koji je zbog prelamanja svetla crvene boje. Od 23.30 prestaje potpuno pomračenje i zemljina senka počinje da „otkriva“ mesec.  U 00.00 polazak obe grupe markiranom i poznatom stazom od kafe-restorana „Plaža“ preko Markove livade, pored Žarkove Čuke i Tupanara do vrha Midžor (2169 mnv). Preko noći se prelazi za otrilike 3,5-4 sata. Odmor na vrhu za posmatranje svitanja i izlaska sunca sa vrha, fotrafisanje i vreme za okrepljenje. Od kafe-restorana „Plaža“ ima oko 7,5 km u jednom smeru. Povratak istom stazom nazad do kafe-restorana „Plaža“ i plinarskog doma „Babin zub“. Od 8.00 – 10.00č će svako svojim vozilom od plainarskog doma „Babin zub“ se spustiti u domu u selu Balta Berilovac, gde će biti organizovana podela toplog obroka svim učesnicima koji su se prijavili „Štabu akcije“. Cena bona za topli obrok (pasulj sa slaninom, hleb i salata ) je 200 dinara. Neophodno je poneti sa sobom pribor za jelo. Topli obrok će se služiti do 12.00 časova. U 12.00 časova biće organizovana dodela zahvalnica i zatvaranje akcije „Noćni uspon na Midžor u noći punog meseca“ . Od 12.00 časova biće organizovane čobanske igre, streličarstvo i igre bez granica, a u večernjim satima akustične svirke uz logorske vatre .

Napomena: Obavezno poneti pribor za jelo (primer: doboki tanjir, posudu za salatu, viljušku i kašiku). Najavu učešća (grupe)sa procenom broja učesnika  Organizator obezbeđuje za sve učesnike akcije: knjižicu uspona, pečat uspona, topli obrok po ceni od 200 dinara, licencirane vodiče na stazi i obezbećivanje staze spasioca Gorske službe spasavanja Srbije. Zahvalnicu će dobiti svaki klub i udruženje koji je uzelo učešća na akciji. Na stazi je neophodno pridržavati se uputstava vodiča kao i odredaba „Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti“. Učesnici akcije učestvuju na sopstvenu odgovornost. Svi učesnici moraju imati osnovnu planinarsku opremu i dobru fizičku kondiciju. Prilikom izlaska na vrh Midžor i grupa koja izlazi na vrh Babin zub, najstrože je zabranjeno približavanje ivici grebena, zbog opasnosti od pada.

Prijave i dodatne informacije: Nikola Miletić, tel. 063 295 399

. . .

Subota, 28.  jul 2018. godine

Organizator PD „Zmajevi sa Radana“, Bojnik
Naziv akcije „5. tradicionalni uspon na Radan – Putem Zmaja“, tradicionalna akcija
Mesto održavanje akcije, planina Radan

Radan je planina i park prirode na jugu Srbije, u opštinama Lebane, Bojnik, Medveđa, Kuršumlija i Prokuplje i zauzima površinu od 466 km2. Nalazi se između reke Toplice na severu i Jablanice na jugu.Pripada Rodopskim planinama i deo je srpsko – makedonskog kopna, a nalazi se upravo na mestu gde se Dinaridi sučeljavaju sa Rodopima. Najviši vrh je Šopot na 1409m nmv. Na nešto nižem, Petrovom vrhu (Veliki Petrovac)oko 1150 – mnv, nalazi se na zaravni vrha, crkva Svetog Petra. Smeštena je jugozapadno od Prokuplja odnosno zapadno od Lebana i Medveđe. Na obroncima planine nalaze se: Arheološki lokalitet Caričin Grad, Prolom Banja, Đavolja varoš. Na zapadnim obroncima planine nalazi se srednjevekovno utvrđenje Ivanova kula – grad Ivana Kosančića.

Udaljenost od Kragujevca 205 km. Polazak kod Krsta 05:30. Očekivano vreme putovanja  sa pauzama oko 3h. Planirani povratak u Kragujevac u do 22:30h.

Dana, 28.07.2018. godine, PBK „Zmaj sa Radana“ Bojnik organizuje 5. tradicionalni Uspon na Radan, odnosno, vrhove Sveti Petar (1148 m) i Kamen (1050 m). Od ove godine „Uspon na Radan“ se nalazi u kalendaru Planinarskog Saveza Srbije kao tradicionalna akcija. Mesto okupljanja i početak akcije je u selu Borincu, udaljenom 17 km od Bojnika. Do Borinca vodi asfaltni put i može se doci iz pravca Bojnika ili Lebana automobilom, kombijem, autobusom… Dužina staze je 11 km a visinska razlika je 532 m. Staza se prelazi za 5-6 sati laganog hoda sa zadržavanju na vrhovima Sveti Petar i Kamen. Vrh Sveti Petar je šumovit i na njemu se nalazi crkva posvećena Pavlu i Petru. Vrh Kamen je vidikovac sa koga se pruža jedan od najlepših pogleda u Srbiji. Staza je kružna i dobro je uređena i obeležena. Spada u red lakših staza i prilagođena je svim uzrastima.

U pokretanju ove akcije učestvovali su i učestvuju i članovi i vodiči Planinarskog društva „Preslap“ Niš.

Akcija je posvećena sećanju na Ivana Kosančića, jednog od najvećih srpskih junaka, kosaničkom vojvodi i gospodaru Radan planine, članu viteškog reda „Zmaja“, najboljem mačevaocu u službi kneza Lazara. Slogan akcije je „Putem Zmaja“, jer se akcija na Radan planini odvija stazama kojima je nekada davno prolazio Ivan Kosančić. Nadimak Ivana Kosančića bio je „Zmaj od Radana“, pa po njemu Planinarsko-biciklistički klub iz Bojnika i nosi naziv.

Plan akcije 08.00 – 09.00 – Okupljanje i prijavljivanje ucesnika u štabu akcije 09.00 – Otvaranje akcije i polazak na stazu. Staza vodi  pored borinske crkve i većim delom je kroz šumu.  11.30 – Izlazak na vrh Sveti Petar, pauza na vrhu… 12.30 – Izlazak na vrh Kamen, uživanje u pogledu sa vrha… 13.00 – 15.00 – Silazak sa Kamena do Borinca 15.00 – 17.00 – Ručak, podela zahvalnica, druženje… 17.00 – Završetak akcije. 17:00 Polazak iz Borinaca za Caričin grad. 17:30-18:45 obilazak Caričinog grada.

Po završetku zvaničnog dela planinarske akcije, planirano je da iz Borinaca odemo do arheološkog lokaliteta Caričin grad (Justinijana Prima), gde ćemo obići nekadašnji grad velikog cara Justinijana. Počasni član PD „Preslap“ Niš, istoričar i arheolog Vladan Stojiljković, održaće predavanje o istoriji radanskog područja, sa posebnim osvrtom na antičko doba i kasniji period vladavine romejskog cara Justinijana Prvog.

Važne napomene: PBK „Zmaj sa Radana“ obezbeđuje vodiče na stazi, kao i medicinsku ekipu koja ce biti stacionirana u Borincu. Svaki učesnik treba da ponese najmanje 2 litra vode na stazi, kao i sendvice, voće, slatkiše… Obući se u skladu sa vremenskim uslovima toga dana. Obavezna udobna obuća, naočare za sunce, krema za sunce… Klubovi treba da dostave spisak učesnika i da prijave eventualne kandidate za najmlađeg i najstarijeg učesnika. – Učesnici koji dođu samostalno, obavezni su da se prijave u štabu akcije zbog utvrđivanja broja učesnika i planiranja ručka. Svaki učesnik učestvuje na sopstvenu odgovornost u skladu sa Pravilnikom PSS-a. S obzirom da je planina Radan proglašena Parkom prirode potrebno je unapred prijaviti boravak na vrhu Sveti Petar jer se on nalazi u prvoj zoni zaštite. Zato molimo sve klubove da najkasnije dva dana unapred prijave svoje učešće i približan broj ucesnika zbog pravovremene prijave upravljaču. Organizator obezbeđuje beplatan ručak za sve učesnike i zato je potrebno poneti porcije i pribor za jelo. Na stazi će kao i prethodnih godina biti iznenađenja 🙂

. . .

27.– 29. jul 2018. godine

Organizator PK „Povlen“, Valjevo
Naziv akcije „Valjevskim planinama u pohode 2018.“, republička akcija
Mesto održavanje akcije, planina Povlen

PK „Povlen” iz Valjeva u saradnji sa Planinarskim savezom Srbije organizuje Republičku planinarsku akciju za svoje prijatelje- planinare i ljubitelje planine Povlen. Akcija će se održati od 27. do 29. jula 2018. Mesto okupljanja i smeštaja učesnika je na placu PK „Povlen”,ispred planinarskog doma, ispod vrha Velikog Povlena (2 km makadamskim putem od prevoja Debelo brdo), 40 km od Valjeva, na putu za Bajinu Baštu i Taru.

Udaljenost od Kragujevca 165 km. Vreme potrebno za putovanje sa pauzama iznosi oko 3h. Polazak iz Kragujevca kod Krsta 06:00. Planirani povratak za Kragujevac do 22:00.

Program aktivnosti: Petak 27.07.2018. Posle 17.00 časova se očekuje dolazak i smeštaj prvih učesnika u kampu i večernje druženje uz muziku u domu do 24.00. Subota 28.07.2018. 8.00 – 9.00 – prijava učesnika, evidentiranje, podela bonova za ručak, 9.15 – svečano otvaranje akcije, 9.30 – polazak na stazu br.1, srednje teška, dužina 16 km (dom-Mali Povlen 1347 m/nm- Povlenska kosa- Vrh Kukalj 1170 m/nm- reka Skrapež- izvor Cetinje- Ploča- Veliki Povlen 1271 m/nm)- kružna staza, 10.00 – polazak na stazu br.2 srednje tešku, dužina 13 km (tri vrha Povlena) – kružna staza. Za samostalne, kraće šetnje možete koristiti markirane staze do Velikog Povlena, Srednjeg Povlena, atraktivne Ploče, Povlenskog vrela i izvora Cetinje uz dogovor sa organizatorom i na ličnu odgovornost. 15.00- povratak u pl.dom na ručak, 16.00 – podela zahvalnica učesnicima, 18.00- prikazivanja kratkih filmova vezanih za Valjevske planine i planinarenje. Druženje do 24.00 uz logorsku vatru. Nedelja 29.07.2018. 8.00 – doručak, 9.00 – polazak na stazu br.3, dužine 9 km (vrh Beden 1256 m/nm- kružna staza), 13.00 – povratak u kamp, 15.00 – zatvaranje akcije. Smeštaj: Organizator obezbeđuje, besplatno, osvetljeno mesto za postavljanje šatora, kao i osnovne higijensko sanitarne uslove. Postoji mogućnost smeštaja manjeg broja planinara u domu ili privatnom smeštaju (400-600 din). Ishrana: u subotu je planiran zajednički ručak. Cena ručka je 150 din. Ponestie porciju i pribor za jelo.

Prijave i dodatne informacije: Nikola Miletić, tel. 063 295 399

. . .

21.-28. jul  2018. godine

Organizator Nemanja Rebić
Naziv akcije „Monte Viso“, visokogorska akcija
Mesto održavanje akcije, Italija

Planina Monnvizo je najviša planina Kotijanskih Alpa, na granici Italije i Francuske. Njen najviši vrh – 3.841m, je karakterističan po tome što i pored velike nadmorske visine nema glečera, već se do njega stiže u toku leta i rane jeseni preko stenovitih grebena, kao da je u pitanju vrh od oko 3.000m. Pošto je vrh dominantan u odnosu na okolinu dugo vremena je kod naroda na severu Apenina smatran najvišom planinom Alpa. Njegov vrh se u slučaju povoljnih vremenskih uslova može videti čak sa Milanske katedrale, dok za narod u Piemontu predstavlja simbol, poput Materhorna za Švajcarce.

Kratak opis akcije: 21.07.  – subota – Polazak iz Kragujevca u 3:15h. Putovanje preko Batočine, Beograda, Zagreba, Ljubljane do Mangartskog sedla. Planirani dolazak na sedlo do 15:15. Uspon na Mangart (2.679m) započinjemo oko 14:45. Nakon silaska sa vrha na Sedlo (oko 20:30) sledi odlazak vozilom u pl. dom. Noćenje. 22.07. – nedelja – Putovanje za Italiju. Jedna pauza od 1h u Udinama i još jedna jednočasovna pauza u blizini grada Alba, gde izlazimo sa autoputa. Od Udina do Albe se sve vreme vozimo autoputem (Venecija-Breša-Pjaćenca-Aleksandrija). Planirano vreme za dolazak u kamp pod Mon Vizom je oko 18:30 časova. Kamp Libac je u mestu Pontechianale na oko 1.500m n.v. Podizanje šatora. Noćenje. 23.07. – ponedeljak – Aklimatizacioni dan kada je planirano da se odvezemo svega 6 km do mesta Chianale (parking je na oko 1.900m nad.vis.) i odatle se pešači do ledničkih jezera Lago Nero i Lago Blu, da bi zatim nastavili uspon na jedan predvrh sa odličnim pogledom na Mon Vizo, a koji se nalazi pored poznatog planinskog prevoja  Col Blanchet – 2897m. Taj vrh i prevoj su zapravo na granici Francuske i Italije. Sledi silazak u Francusku do 2.500m visine, odnosno do jezera Blanchet i onda uspon na drugi granični planinski prevoj – Col de St. Veran (2.884m) i uspon na najviši vrh toga dana Pic de Caramantran (3.026m). Sledi silazak do parkinga gde je naše vozilo. Noćenje. 24.07. – utorak – Nakon ranog ustajanja i doručka oko 8 sati polazimo direktno od kampa Libac na uspon na Mon Vizo. Tog dana je planirano da se uspnemo do skloništa kod jezera Forciolline (na oko 2.800m), tu prenoćimo. Plan je da se već oko 16h dođe do skloništa i da se kraj jezera odmara, priprema za jutarnji uspon. 25.07. – sreda – Polazak na finalni uspon u 5h. Izlazak na vrh Mon Vizo (3.841m). Povratak do skloništa, skupljanje opreme koja na finalni uspon nije nošena i silazak istom stazom kojom smo se dan ranije peli. Dolazak u kamp. Noćenje. 26.07. – četvrtak – Dan koji je planiran za odmor, a koji može biti i rezervni dan za uspon (ako budu loši meteorološki uslovi). Postoji opcija da se vozilom ode do obližnjeg mesta Casteldelfino i zatim poseti alpska dolina Santa Anna di Vellino. Pešačenje od 5-6km, bez velikih uspona. Poslednje noćenje u kampu. 27.07. – petak – Pakovanje šatora u jutarnjim časovima i polazak za Sloveniju. Putujemo kroz Italiju je istim pravcem kojim smo došli do planine. Ulazimo u Sloveniju na graničnom puktu kod Gorice. Dolazak u dom pod Velikom Planinom. Noćenje u domu. 28.07. – subota – Uspon na Veliku planinu – vrh Rzenik. Silazak do vozila (do 14:30h) i polazak za Srbiju. Dolazak u Kragujevac oko 1:30 iza ponoći.

Prevoz – kombi – broj učesnika 9. Treba poneti opremu za kampovanje: šator vreće i slično. Od lične opreme je poželjno imati: šlem i polu dereze (nije potrebno ako neko ne želi da penje Mon Vizo). Poželjno je poneti i nešto užarije, 2 karabinera. Obavezni su: štapovi, čeone lampe, naočare za sunce, kapa i rukavice, cipele, patike, papuče.

Prijave i dodatne informacije: Nemanja Rebić, tel. 0643900098

. . .

Dragi članovi, prijatelji, planinari, zaljubljenici u prirodu, u pripremi za štampu je monografija „25 godina“, planinarskog društva Žeželj.  Sredom od 19:30 u O.Š. „Milutin i Draginja Todorović“ na redovnim sastancima društva imate priliku da po ceni od 700 dinara obezbedite primerak monografije koja uskoro izlazi iz štampe, povodom 25 godina postojanja našeg društva. Kroz intervjue sa osnivačima i članovima društva saznaćete priču o počecima planinarenja u Kragujevcu, o Ciciju kao društvu u kome svi imamo korene, prvim akcijama i entuzijazmu ljudi koji su ih organizovali, o snalažljivosti prilikom skupljanja sredstava i građenja doma, pešačenju do Svete Gore, prvom usponu na Mont Blanc, osvajanju himalajskih vrhova i još mnogo toga… I što je najbitnije, iskreno, bez ulepšavanja, i sa mnogo poštovanja, onako kako nas planina i uči. Preko sedamdeset fotografija u koliru koje upotpunjuju jednu planinarsku epohu i dosta statistike na samom kraju koja daje detaljan uvid u rad društva. Nezaobilazna dokumentarna literatura za sve planinoljupce u šumadiji. Obezbedite svoj primerak na vreme, jer tiraž je ograničen.

Dodatne informacije e-mail: pdzezeljkg@gmail.com, tel. 064 218 34 12

. . .

 

Category : Jul