Novembar 2018.

. . .

Obaveštenje: Predlozi akcija za 2019. godinu

Obaveštavaju se članovi  PD ,,Žeželj” da svoje predloge jednodnevnih i višednevnih akcija za 2019. godinu mogu dostaviti do kraja novembra 2018.g.

Prilikom izrade godišnjeg plana prednost će imati akcije čiji su predlagači ujedno spremni i da ih organizuju.

Predloge  slati na pdzezeljkg@gmail.com, ili doneti u pisanoj formi, sredom, na sastanak društva.

. . .

Nedelja, 18. novembar 2018. godine

Organizator PSD „Gvozdac“, Kraljevo
Naziv akcije „Putem Srpske vojske u velikom ratu“
Mesto održavanje akcije, Beli kamen- Čukar- Brezna

Резултат слика за putem srpske vojske u velikom ratu

Udaljenost od Kragujevca 75 km, predviđeno vreme putovanja sa pauzoma je oko 1,5h. Polazak od Krsta je planiran za 06:00. Planirani povratak u Kragujevac do 19:00.

Poštovani prijatelji, prihvatajući inicijativu gospodina Rada Kneževića da se uključimo u obeležavanje 100 godina povlačenja Srpske vojske u Prvom svetskom ratu, 2015 godie započeli smo planinarsku akciju pod nazivom „Putem Srpske vojske u velikom ratu“, sa ciljem da otrgnemo od zaborava herojsku borbu srpskih zaštitinica na obalama reke Ibra u novembru mesecu 1915. godine. Zbog veličine prostora na kome se odvijaju borbe, odlučili smo se da ovom planninarskom akcijom osvetlimo manje poznate događaje na desnoj obali Ibra na području planina Baba, Stolovi, Ravna, Studena, sela Brezna. Istražujući dostupnu istorijsku građu dokumentovali smo izuzetno teške borbe srpske vojske, njene velike gubitke i herojsku odbranu puta dolinom Ibra. U čast zaboravljenih srpskih heroja pozivamo vas da zajedno pređemo stazu „Putem Srpske vojske u velikom ratu“

Plan akcije 07,30 – 8,00 – okupljanje učesnika kod Turijskog puta (Kod table PSD Gvozdac, put Kamenica –Brezna). 08,00 – 08,05 – otvaranje akcije – izlazak učesnika na stazu. 08,05 – 14,00 –pešačenje sa pauzom na Belom kamenu za Istorijski čas. 14,30 – 16,00 – ručak, podela zahvalnica, zatvaranje akcije.Napomena: u zavisnosti od vremenskih uslova na stazi organizator će prilagoditi vreme i sadržaj akcije.

Staza je duga oko 12 km sa visinskom razlikom od oko 600 m uspona i oko 300 m spusta i spada u lakše staze. Staza prolazi kroz rastinje (kleke, šuma) ili preko livada sa lepim vidicima. Najveća visina je vrh Čukar 984 m. Organizator po završetku akcije organizuje besplatan ručak u planinarskom domu „Zorica Gizdavić“ u selu Brezna. Poneti pribor za jelo.

*Izvođenje akcije će zavisiti od vremenskih prilika i dodatne informacije ukoliko bude promena će biti naknadno objavljene.

Akontacija 250 rsd. Rok za otkazivanje učešća 15. novembar 2018. godine. Planinari koji otkažu učešće nakon navedenog roka, dužni su sami da pronađu zamenu za učešće, ili im neće biti vraćena uplaćena akontacija. Način prevoza i konačna cena biće utvrđeni po prijavi učesnika.

Prijave i dodatne informacije: Nikola Miletić, tel. 063295399

Vremenska prognoza za Breznu

. . .

Utorak, 20. novembar 2018. godine

Redovni sastanak PD „Žeželj“, sreda, OŠ “Milutin i Draginja Todorović“ u Kragujevcu sa početkom u 19:30h.

e-mail: pdzezeljkg@gmail.com, tel. 064 218 34 12

https://www.facebook.com/pg/planinarsko.zezelj/

. . .

Nedelja, 25. novembar 2018. godine

Organizator PD „Žeželj“, Kragujevac
Naziv akcije „Goč od Mitrovog polja“
Mesto održavanje akcije, planina Goč

. . .

Nedelja, 25. novembar 2018. godine

Organizator PSD „Ćira“ , Lajkovac, republička akcija
Naziv akcije „Stazama Kolubarske bitke“
Mesto održavanje akcije, Lajkovac-manastir Ćelije

Резултат слика за манастир ћелије

Udaljenost od Kragujevca: 105km, vreme predviđeno za putovanje sa pauzama 2h. Polazak iz Kragujevca, kod Krsta 06:30. Predviđeni povratak u Kragujevac do 20:30.

Plan aktivnosti: 08-09 sati Skup i prijave učesnikau Lajkovcu na platou Železničke stanice. 09.00 sati Otvaranje akcije i polazak na stazu; 09-15 sati Pešačka tura na stazi: od Lajkovca (120mnv) –„Markovića put“- spomenik Dimitriju Tucoviću na Vrapče brdu–lovačka kućica-Čovka (272 mnv)–spomen kosturnica i manastir Ćelije (139mnv)-spomenik Dimitriju Tucovićuna Vrapče brdu–„Markovića put“-Lajkovac (postoji mogućnost da autobusi učesnika u povratku čekaju kod starog mosta na Kolubari); 16 sati Povratak u Lajkovac; 16.30 sati Ručak uz dodele zahvalnica i prigodan program.
Staza. Dužina staze je 16km i spada u kategoriju lakih staza. Voda na stazi: „Vreline“ i kod manastira. U manastiru bićeu kratko o istoriji kraja i učešću naših predaka u Prvom svetskom ratu. U manastiru će učesnici biti posluženi čajem. Oprema odgovarajuća za jednodnevnu akciju ,nepromočiva obuća i odeća zbog moguće kiše (opremu prilagoditi vremenskim uslovima). Ručak po završetku akcijeje u hotelu „Lajkovac“ (cena ručka je 200 dinara, pasulj sa kobasicom,salata, hleb).Obavezno poneti planinarsku i zdrastvenu knjižicu. Pribor za ručavanje je obezbeđen.

Akontacija 500 rsd. Rok za otkazivanje učešća 22. novembar 2018. godine. Planinari koji otkažu učešće nakon navedenog roka, dužni su sami da pronađu zamenu za učešće, ili im neće biti vraćena uplaćena akontacija. Način prevoza i konačna cena biće utvrđeni po prijavi učesnika. Prijave i dodatne informacije: Nikola Miletić, tel. 063295399

Vremenska prognoza za Lajkovac

. . .

Sreda, 28. novembar 2018. godine

Redovni sastanak PD „Žeželj“, sreda, OŠ “Milutin i Draginja Todorović“ u Kragujevcu sa početkom u 19:30h.

e-mail: pdzezeljkg@gmail.com, tel. 064 218 34 12

https://www.facebook.com/pg/planinarsko.zezelj/

. . .

Category : Novembar