April 2019.

. . .

Sreda, 03. april 2019. godine

Redovni sastanak PD „Žeželj“, sreda, OŠ “Milutin i Draginja Todorović“ u Kragujevcu sa početkom u 19:30h.

e-mail: pdzezeljkg@gmail.com, tel. 064 218 34 12

https://www.facebook.com/pg/planinarsko.zezelj/

. . .

Subota, 6. april 2019. godine

Organizator PD „Žeželj“, Kragujevac, vodič na stazi Nataša Cvetković
Naziv akcije „Manastir Vitovnica,Veliki Vranj i Mijucića pećina“
Mesto održavanje akcije, Homolje

Резултат слика за veliki vranj

Udaljenost od Kragujevca 85 km. Vreme potrebno za putovanje 90-100 min. Polazak iz Kragujevca je planiran je za 06:30 kod Krsta. Planirani povratak u Kragujevac do 21:30.

Manastir Vitovnica se nalazi na obali reke Vitovnice, na izlazu iz njene klisura Skop, između Face, Urlaje i Sumorovca. Do danas nisu sačuvani dokazi koji bi nam ukazali na vreme izgradnje manastira, ali nesumnjivo je on, posle Trške crkve, najstariji u Braničevskom okrugu. Dvojezični natpis (na starosrbskom i jermenskom) na kamenu uzidanom u severni zid, govori o crkvi svetih apostola Petra i Jakova, koju je 1218 godine podigao Vlado, sin Babugov. Ime manastira se u srednjem veku javlja kao Vitelnica, Viteonica, Vitaonica, Vitomnica, Vitovnica. Ako je ime dobio po reci, onda u korenu leže reči imenica „vitl“ koja označava točak koji voda okreće (napr. vodenica sa dva vitla), što upućuje na vodenice ili valjarice kojih je bilo na ovoj brzoj planinskoj reci. Međutim, ime se može izvesti i iz glagola „vitati“ – obitavati, boraviti, gnezditi, što upućuje na gostionicu („vitalnica“), ili na sam manastir koji se u srednjem veku naziva „vitalište inoka“, tj. obitavalište monaha.

Plan akcije. Polazak kod Krsta 06:30. Dolazak u manastir Vitovnica 08:15-08:30. Obilazak manastira. 09:00 Polazak na stazu. Nakon posete manastiru Vitovnica, uputićemo se uzvodno kroz Trest ka Pajkinom izvoru, posle koga skrećemo levo na Vranj (884mnv). Osim pred sam vrh, krećemo se kolskim putem, prolazeći izvore. Sledi oštar uspon,grebenom na vrh Veliki Vranj (884m). Ovo je najzanimljiviji deo treka koji zahteva posebnu opreznost. Sam prizor koji se pruža sa Vranja, besmisleno je opisivati… Jer, to je jedan od onih vrhova sa koga se teško odlazi. Sa vrha je fantastičan pogled na Štubej i celo Homolje. Sasvim prirodno, da ćemo se tu zadržati, uživati u prizoru, fotografisati… Iskoristite maksimalno boravak na ovom vrhu ! Sa Vranja se spuštamo preko jedne predivne široke livade ka Mijucića pećini i vodopadima kraj stare napuštene vodenice, a potom duž Krepoljinske reke ka prevozu do Krepoljina. Dolazak u Krepoljin oko 16:30. Nakon pakovanja odlazak autobusom do RUC Ždrelo, u Mlavske terme na kupanje po želji. Cena kupanja u Mlavskim termama (nije obavezno) biće naknadno objavljena. Polazak za Kragujevac oko 19:30 i dolazak oko 21:30 časa.

Dužina staze je oko 18 km sa 570 m uspona (koji je postepen). Staza nije zahtevna. Primerena je svim uzrastima i kategorijama planinara. 

Izvođenje akcije će zavisiti od vremenskih prilika i dodatne informacije ukoliko bude promena će biti naknadno objavljene.

Akontacija 500 din. Rok za otkazivanje učešća 4. april 2019. godine. Planinari koji otkažu učešće nakon navedenog roka, dužni su sami da pronađu zamenu za učešće, ili im neće biti vraćena uplaćena akontacija. Način prevoza i konačna cena biće utvrđeni po prijavi učesnika.

Na akciji mogu učestvovati planinari, članovi PSS, ili članovi inostranih klubova članova saveza priznatog od UIAA, sa urađenim lekarskim pregledom i sa uplaćenom članarinom za 2019. godinu, što potvrđuju planinarskom, članskom karticom prilikom prijave. Takođe na akciji mogu učestvovati i lica za koje je pokrenut postupak prijema u članstvo (lica koja su potpisala pristupnicu, evidencioni list i izjavu o odgovornosti da na akciju idu na sopstvenu odgovornost).

Oprema: odgovarajuća za akciju i vremenske uslove. (Planinarske cipele, zaštita od snega, vetra, sunca i kiše, polar duks, kamašne, planinarski štapovi, zaštitna krema od UV zračenja, rezervna suva garderoba i laka obuća koja može ostati u prevozu do povratka sa staze, pozitivno raspoloženje.)

Hrana i voda iz ranca za celodnevni boravak u prirodi.

Napomena: Akcija se odvija u skladu sa „Pravilnikom o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti“ PSS-a. Svi planinari učestvuju na sopstvenu odgovornost. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2018. godinu. Vodič u skladu sa pravilnikom o izvođenju pl. akcija PSS-a, zadržava pravo izmene plana u slučaju nepredviđenih okolnosti. Organizator i vodič na stazi ne snose odgovornost za eventualne povrede i nesrećne slučajeve izazvane samovoljom pojedinaca, nesreće izazvane zdravstvenim problemima, kao i za nesreće izazvane pod dejstvom alkohola i drugih nedozvoljenih supstanci, ne odgovaraju za učesnike koji krenu na stazu samostalno, pre ili nakon oranizovanog polaska, kao i za učesnike koji odaberu neki drugi pravac uspona i silaska.

Prijave i dodatne informacije Nataša Cvetković 0600456492

Vremenska prognoza za Vranj

Резултат слика за vremenska prognoza. . .

 6. – 7. april 2019. godine

Organizator PD „Žeželj“, Kragujevac, organizator Nemanja Rebić, vodič Dragan Marjanović
Naziv akcije „Zlatar i Giljeva“
Mesto održavanje akcije, Pešter

Резултат слика за Zlatar

. . .

Sreda, 10. april 2019. godine

Redovni sastanak PD „Žeželj“, sreda, OŠ “Milutin i Draginja Todorović“ u Kragujevcu sa početkom u 19:30h.

e-mail: pdzezeljkg@gmail.com, tel. 064 218 34 12

https://www.facebook.com/pg/planinarsko.zezelj/

. . .

13. – 14. april 2019. godine

Organizator PSK „Ljukten“, Trstenik
Naziv akcije „23. Prolećni dani planinara“
Mesto održavanje akcije, Gledićke planine, Goč

Резултат слика за samar Gledic

Subota 13. april 2019.

Do 09:00–doček i prijava učesnika u centru Trstenika 09:00 –otvaranje akcije i polazak na ishodišnu tačku 10:00–ishodišna tačka, selo Loboder 12:30 –Samar 922mnv.14:30 – Smrdan 15:00 –Gornji Dubič –ručak, podela nagrada i zahvalnica 17:00 –Polazak prema Metalici gde su parkirani autobusi kojima se u 18 časova vraćamo za Trstenik.

Nedelja 14.april2019.

09:00 –Autobuska stanica Trstenik, polazak na ishodišnu tačku 10:00 –ishodišna tačka, jezero Goč 12:00 –Vrh Ljukten 1.216mnv. 14:00 – Jezero Goč 15:00 – Povratak u Trstenik.

Prvi dan staza je dugačka oko 18km sa usponom od 570m. Drugi dan staza je dugačka oko 13km sa usponom od 350m. Staze spadajuu lake, pa su preporučljive za sve uzraste. Organizator obezbeđuje učesničku knjižicu, amblem, pečat akcije i usputnih vrhova, prigodne nagrade za najmlađeg i najstarijeg učesnika, kao i za najmasovnije učešće. Ručak, kao i svake godine, čuveni planinarskiposni pasulj sa ribom. Takođe smo obezbedili prevoz od Trstenika do ishodišne tačke i povratak do Trstenika.

. . .

Sreda, 17. april 2019. godine

Redovni sastanak PD „Žeželj“, sreda, OŠ “Milutin i Draginja Todorović“ u Kragujevcu sa početkom u 19:30h.

e-mail: pdzezeljkg@gmail.com, tel. 064 218 34 12

https://www.facebook.com/pg/planinarsko.zezelj/

. . .

19. – 21. april 2019. godine

Organizator PD „Žeželj“, Kragujevac, vodič Danijela Dimitrijević
Naziv akcije „Stara planina“
Mesto održavanje akcije, Stara planina

Сродна слика

. . .

Sreda, 24. april 2019. godine

Redovni sastanak PD „Žeželj“, sreda, OŠ “Milutin i Draginja Todorović“ u Kragujevcu sa početkom u 19:30h.

e-mail: pdzezeljkg@gmail.com, tel. 064 218 34 12

https://www.facebook.com/pg/planinarsko.zezelj/

. . .

27. april 2019. godine

Organizator PK „Vrbica“, Velika Plana
Naziv akcije „Radovanjska brda“, tradicionalna akcija
Mesto održavanje akcije, Velika Plana

Резултат слика за Radovanjska brda

. . .

Category : April