Jul 2019.

. . .

Nedelja 21. jul 2019.
Gružanska nit
PD „Kamenac“ Gruža

Резултат слика за gruzanska nit

Polazak u 7:00h od Krsta. Dolazak oko 07:40h kod manastira Kamenac i poseta istom. Pešačka tura počinje u 8h od Manastira Kamenac u selu Čestin, zatim se pešači preko sela Balosave, Vrbeta, Sibnica do Kojića vile u Zakuti. Iz Zakute ćemo se prevesti do sela Guberevac, gde ćemo posetiti etno domaćinstvo i destileriju Aleksić. Ovde nas očekuje besplatan ručak i po čašica čuvene rakije „Gružanska nit“. Dužina staze je oko 15km. Polazak u 7h od Krsta, a planirani završetak akcije oko 17h.  Obavezno poneti pribor za jelo.

Prijave i dodatne informacije Snežana Obradović  0642133815

. . .

Sreda 24. jul 2019. godine

Redovni sastanak PD „Žeželj“, OŠ “Milutin i Draginja Todorović“ u Kragujevcu sa početkom u 19:30h.

e-mail: pdzezeljkg@gmail.com, tel. 064 218 34 12

https://www.facebook.com/pg/planinarsko.zezelj/

. . .

Subota 27. jul 2019.
VI Uspon na Radan – Putem zmaja
Planinarsko-biciklistički klub „Zmaj sa Radana“, Bojnik

Резултат слика за putem zmaja

Udaljenost od Kragujevca oko 210km. Vreme potrebno za putovanje sa pauzama oko 3h. Polazak kod Krsta u 05:30. Planirani povratak do 21h.

Staza je srednje tezine i prilagođena je svim uzrastima. Dužina staze je 11 km i većim delom prolazi kroz gustu šumu po kojoj je i Radan poznat. Staza je kružna i prelazi se ukupna visinska razlika oko 600 m.

Staza kreće iz sela Borince (17 km od Bojnika, asfaltnim putem) i vodi preko Borinske crkve do vrha Sveti Petar, 1148 m. Vrh je šumovit i na njemu se nalazi crkva posvećena Svetom Petru i Pavlu. Sa vrha Sveti Petar se odlazi na vrh Kamen, 1050 m, koji je jedan od najlepših vidikovaca u Srbiji. Sa Kamena se silazi u Borince, gde nas očekuje ručak i druženje.

  • 08.00 – 08.45 – Okupljanje u selu Borincu, prijava učesnika
  • 08.45 – 09.00 – Otvaranje akcije
  • 09.00 – Polazak na stazu
  • 09.30 – Dolazak kod Borinske crkve
  • 11.30 -12.00 – Izlazak na vrh Sveti Petar, pauza na vrhu
  • 12.30 – Izlazak na vrh Kamen, pauza na vrhu
  • 14.00 -15.00 – Silazak u selo Borince
  • 15.00 – 17.00 – Ručak, druženje, podela zahvalnica učesnicima akcije…
  • 17.00 – Završetak akcije

Na stazi nema vode i potrebno je poneti najmanje 2 litra kao i hranu. Voda se može natočiti u Borincu. Za sve učesnike je obezbeđen besplatan ručak, te je potrebno poneti porcije.

. . .

27.-28. jul 2019.
Valjevskim planinama u pohodfe 2019
, republička akcija
PK „Povlen“, Valjevo

Резултат слика за povlen planina

Mesto okupljanja i smeštaja učesnika je na placu PK „Povlen”, ispred planinarskog doma, ispod vrha Velikog Povlena.

Program aktivnosti

Subota 27.07.2019.
8.00 – 9.00 – doček i prijava učesnika, evidentiranje, podela bonova za ručak, 9.15 – svečano otvaranje akcije, 9.30 – polazak na stazu br. 1. Tri izvora – Nova staza srednje teška, dužine 14,5 km, kružna. Početak staze je kod doma na 1145 m/nv. Kreće se nizbrdo makadamskim putem, zatim kozjom stazom zapadnim padinama Velikog Povlena dolazimo na Dijavički put. To je makadamski put koji vodi kroz šumu i njime, nakon sat vremena pešačenja, stižemo na prekrasan izvor Povlenske reke (920 m/nv). Tu se pravi pauza da se dopune rezerve vode, a pravi izazov tek tu počinje. Odatle kreće najteži deo, stalni uspon prema Srednjem Povlenu (1301 m/nv) i Malom Povlenu (1347 m/nv). Do vrha Malog Povlena zaustavićemo se na još par mesta radi fotografisanja (povlenske ploče i crkva Sv. Prvomučenika arhiđakona Stefana na Kneževom polju), kao i na izvoru reke Cetinje (1180 m/nv). Povratak sa Malog Povlena je vododerinom, nizbrdo pa pored izvora reke Skrapež, kolskim putem do planinarskog doma. Tu se prolazi pored još jednog izvora, četvrtog na našoj stazi (Madžarija) i bilo bi nepravedno ne pomenuti ga. 10.00 – polazak na stazu br. 2. Tri vrha povlena – srednje teška, dužine 9 km. Staza je kružna. Počinje i završava kod doma na 1145 m/nv. U prvom delu ide se makadamskim putem sve do livade pod Srednjim Povlenom i blago dobija na visini. Dalje nastavlja uzbrdo do crkvice na Kneževom polju. U nastavku se penje na najviši vrh Povlena, Mali Povlen (1346 m/nv), čija je završna deonica uspona prilično strma, ali ne mnogo dugačka. Povratak sa vrha je istim putem do livada Srednjeg Povlena gde skreće desno ka izvoru Cetinje. Potom vodi uzbrdo, prvo kroz šumu, a onda kroz livadu do Srednjeg Povlena (1301 m/nv). Uspon na ovaj vrh je prijatna šetnja.Odatle silazi kroz livadu, pa grebenom kroz šumu do Velikog Povlena (1271 m/nv). Strmim završnim delom dolazi se do planinarskog doma. 15.00 – povratak u planinarski dom na ručak, 16.00 – podela zahvalnica učesnicima, 20.30 – staza br. 3. noćni uspon na Veliki Povlen. Povratak u 21.30. Druženje do 24.00 uz logorsku vatru.

. . .

Nedelja 28. jul 2019.
Golija
PD „Žeželj“ Kragujevac, organizator i vodič na akciji, Nataša Cvetković

Резултат слика за golija

. . .

Sreda, 31. jul 2019. godine

Redovni sastanak PD „Žeželj“, OŠ “Milutin i Draginja Todorović“ u Kragujevcu sa početkom u 19:30h.

e-mail: pdzezeljkg@gmail.com, tel. 064 218 34 12

https://www.facebook.com/pg/planinarsko.zezelj/

. . .

Opšte napomene

Na akcijama mogu učestvovati planinari, članovi PSS, ili članovi inostranih klubova članova saveza priznatog od UIAA, sa urađenim lekarskim pregledom i sa uplaćenom članarinom za 2019. godinu, što potvrđuju planinarskom, članskom karticom prilikom prijave. Takođe na akciji mogu učestvovati i lica za koje je pokrenut postupak prijema u članstvo (lica koja su potpisala pristupnicu, evidencioni list i izjavu o odgovornosti da na akciju idu na sopstvenu odgovornost).

Oprema: odgovarajuća za akciju i vremenske uslove. (Planinarske cipele, zaštita od vetra, sunca i kiše, polar duks, kamašne, planinarski štapovi, zaštitna krema od UV zračenja, rezervna suva garderoba i laka obuća koja može ostati u prevozu do povratka sa staze, lampa sa rezervnim baterijama, pozitivno raspoloženje.) Hrana i voda iz ranca za celodnevni boravak u prirodi.

Akcije se odvijaju u skladu sa „Pravilnikom o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti“ PSS-a. Svi planinari učestvuju na sopstvenu odgovornost. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2019. godinu. Vodič u skladu sa pravilnikom o izvođenju pl. akcija PSS-a, zadržava pravo izmene plana u slučaju nepredviđenih okolnosti. Organizator i vodič na stazi ne snose odgovornost za eventualne povrede i nesrećne slučajeve izazvane samovoljom pojedinaca, nesreće izazvane zdravstvenim problemima, kao i za nesreće izazvane pod dejstvom alkohola i drugih nedozvoljenih supstanci, ne odgovaraju za učesnike koji krenu na stazu samostalno, pre ili nakon oranizovanog polaska, kao i za učesnike koji odaberu neki drugi pravac uspona i silaska.

Sve informacije i programi u vezi sa sa aktivnostima našeg Društva, objavljenih na ovom sajtu, namenjeni su samo članovima našeg Društva i članovima planinarskih organizacija učlanjenih u Planinarski savez Srbije.

. . .

Category : Jul