April 2021.

. . .

03.-04. april 2021.
Prirodne lepote Peštera-Marinica, Vrelo Vape i Trojan
PD „Žeželj“, visokogorska sekcija, Nemanja Rebić

Udaljenost od Kragujevca oko 180km. Polazak kod Krsta u subotu u 06:00. Povratak u nedelju oko 21h. Pešterska visoravan je kraška visoravan na nadmorskoj visini od 1.150 – 1.250 m koja se nalazi jugoistočno od Sjenice, uz granicu sa Crnom Gorom. Na  visoravni se nalaze mnoge ponornice, od kojih je najveća Boroštica. Bogata je suvatima za ispašu ovaca. Pešterska visoravan izvorište je treseta koji se smatra najkvalitetnijim, kako u Evropi, tako i u svetu. Zbog specifičnog reljefa i klime Peštersko polje zovu još i „srpskim Tibetom“ leti, odnosno „srpskim Sibirom“ zimi. Najmanja crkva u Srbiji posvećena Svetoj velikomučenici Marini, pa je u narodu poznata i kao Marinica. Crkvica se nalazi u selu Dojinoviće na južnim obroncima Golije na brdu visokom 1.200 metara, sakrivena u bespuću na obroncima planine. Dimenzije zdanja su 4,02 x 2,62 metra, a visoka je samo 180 centimetra. Od ulaznih vrata do oltara razdaljina je svega 1,5 metar, vrata su vrlo niska i uska, pa i kada tih troje ljudi koji uđe unutra istovremeno, zapravo je velika gužva i jedva da mogu da se okrenuUnutra se nalazi jedan mali prozor, a dominiraju ornamenti i mozaici. Crkva Svete Marine nalazi se na samom vrhu jednog od uzvišenja, u potpunosti izgrađena od kamena i stavljena je pod zaštitu države kao spomenik kulture od velikog značaja. Reka Vapa (18 km dužine) izvire u selu Gradac, u blizini Sjenice, na 1.040 metara nadmorske visine a nastaje od čitavog spleta rječica i potoka, ali glavne vode dobija iz jakih vrela od kojih je najznačajnije ono koje se nalazi na njenom izvoru. U vrelo Vape se ulivaju dve i male pritoke Brnjička i Žitnička. Na samom izvoru rijeke izvire oko 1000 litara pijaće vode u sekundi, a temperatura vode je oko 8°C. Narod govori da postoji čak 77 izvora (damara, nerava) reke Vape. Brdo Trojan koje se nalazi u okviru zaštićenog podrućja Specijalnog rezervata prirode „Peštersko polje“. Ovo uzvišenje (1.430m), sa jedinstvenim tresavama u svom podnožju, je i jedno od retkih poznatnih drevnih svetilišta, a tu su se nalazila i različita utvrđenja tokom istorije. Danas je Trojan često i na udaru vandala, kradljivaca arheoloških iskopina. Pod vrhom se nalazi nekoliko izdašnih izvora uvek ledene vodepina. Najčuveniji je izvor Đurđevica – jedini izvor na čitavom Polju, koji nikad ne presušuje, nikad se potpuno ne zaledi. Za njega je vezano i narodno ptedanje o aždaji i Sv. Đorđu.

Plan akcije: Polazak u subotu u 06:00. Preko Kraljeva I Novog Pazara uz jednu kraću pauzu  dolazimo do sela Dojinovići odakle polazimo na pešačku turu. Staza je kružna ukupne dužine oko 13 km. Tom prilikom se obilaze četiri lokaliteta sa crkvama ili ostacima crkava iz srednjeg veka, među kojima je I čuvena crkva Sv. Marine za koju se kaže da je najmanja crkva u Srbiji. Do Marinice se stiže blagim usponom iz sela i ona se nalazi na najvišoj tački ove pešačke staze – oko 1.200m. Nakon povratka do vozila nastavljamo putovanje preko Duge Poljane I Štavlja do vrela Vape. U popodnevnim časovima nas očekuje obilazak vrela Vape I kratak uspon do ostataka starog utvrđenja Gradina. Kod vrela Vape nalazi se Etno-restoran “Izvor” u kojem je planirana zajednička večera(pastrmka iz ribnjaka) i prenoćište. U nedelju je planirano da nakon doručka nastavimo putovanje po Pešteru. Obićićemo od sela Rasno arheološki lokalitet  sa ostacima ranohrišćanskog ili paganskog svetilišta za koji se smatra da je podignut od strane najranijih staroslovenskih kolonija u ovom kraju. Pešačka tura je dužine oko 9 km. Po povratku do vozila nastavićemo vožnju do sela Raškoviće odakle je planiran uspon na markantni pešterski vrh Trojan. Uz uspon na Trojan planirana je I poseta najpoznatijem izvoru u ovom delu visoravni – Đurđevica. Ukupna dužina ovog pešačenja je oko 6 km. Nakon povratka do vozila uputićemo se  ka Novom Pazaru I Raški gde je planirana još jedna kraća pauza. U večernjim časovima se preko Kračjeva I Mrčajevaca veaćamo u Kragujevac. Očekivano “vreme dolaska” kod Krsta je oko 21h. Napomena: akcija je srednja težine (ukupno 28km, visinska razlika oko 900m). DOBRO PROCENITE SVOJE PSIHOFIZIČKO STANJE PRE ODLUKE DA UČESTVUJETE.

Cena akcije: 15 evra i 2.000 dinara. U cenu su uključeni prevoz (450 km), noćenje na Vrelu Vape u smestaju  „Izvor“, sa zajedničkom večerom (pastrmka iz Vape).

Učesnici akcije su u obavezi da se pridržavaju svih mera protiv sprečavanja širenja virusa COVID19 propisanih od strane nadležnih organa koje su organizator i Planinarski savez Srbije u obavezi da sprovedu.

Prijave i dodatne informacije Nemanja Rebić 0643900098

. . .

Opšte napomene

Na akcijama mogu učestvovati planinari, članovi PSS, ili članovi inostranih klubova članova saveza priznatog od UIAA, sa urađenim lekarskim pregledom i sa uplaćenom članarinom za 2021. godinu, što potvrđuju planinarskom, članskom karticom prilikom prijave. Takođe na akciji mogu učestvovati i lica za koje je pokrenut postupak prijema u članstvo (lica koja su potpisala pristupnicu, evidencioni list i izjavu o odgovornosti da na akciju idu na sopstvenu odgovornost).

Svi učesnici akcije su dužni da potpišu izjavu o odricanju odgovornosti koju će dobiti od organizatora akcije.

Oprema: odgovarajuća za akciju i vremenske uslove. (Planinarske cipele, zaštita od vetra, sunca i kiše, polar duks, kamašne, planinarski štapovi, zaštitna krema od UV zračenja, rezervna suva garderoba i laka obuća koja može ostati u prevozu do povratka sa staze, lampa sa rezervnim baterijama, pozitivno raspoloženje.) Hrana i voda iz ranca za celodnevni boravak u prirodi.

Akcije se odvijaju u skladu sa „Pravilnikom o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti“ PSS-a. Svi planinari učestvuju na sopstvenu odgovornost. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2020. godinu. Vodič u skladu sa pravilnikom o izvođenju planinarskih  akcija PSS-a, zadržava pravo izmene plana u slučaju nepredviđenih okolnosti. Organizator i vodič na stazi ne snose odgovornost za eventualne povrede i nesrećne slučajeve izazvane samovoljom pojedinaca, nesreće izazvane zdravstvenim problemima, kao i za nesreće izazvane pod dejstvom alkohola i drugih nedozvoljenih supstanci, ne odgovaraju za učesnike koji krenu na stazu samostalno, pre ili nakon oranizovanog polaska, kao i za učesnike koji odaberu neki drugi pravac uspona i silaska.

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i planinarska akcija se organizuje u skladu sa statutom PD „Žeželj“.

Sve informacije i programi u vezi sa sa aktivnostima našeg Društva, objavljenih na ovom sajtu, namenjeni su samo članovima našeg Društva i članovima planinarskih organizacija učlanjenih u Planinarski savez Srbije.

. . .

Category : April