Maj 2022.


Sreda 18. maj 2022.
Redovni sastanak PD Žeželj

Kafe Aleksandra kod Ćiftine ćuprije (velika sala), Kragujevac, sa početkom u 19:30.

pdzezeljkg@gmail.com, https://www.facebook.com/planinarsko.zezelj/, 064 218 34 12


Subota 21.05.2022.
Zajednička akcija sa prijateljima
PD Žeželj/PD Mislinja

(Fotografija preuzeta sa http://tamovamo.com/)

Polazak kod Krsta 08:30. Odredište Ostrovica na Rudniku. Nakon kraće pauze kreće se ka Jezeru Garaši. Planiran je uspon na Bukulju  i silazak do parka u Bukovičkoj Banji. Nakon toga se ide u selo Banju na ručak. Plan je da se do 16:30 završe planirane pešačke aktivnosti. Povratak u Kragujevac do 20:00. Broj mesta je ograničen.

Prijave i dodatne informacije Voja Milić 0642774442


Nedelja 22.05.2022.
Krsna slava PD Žeželj
PD Žeželj

Polazak kod Krsta u 08:00. Do 9h polazak na stazu Bajčetina Crni vrh Bajčetina sa prijateljima iz PD Mislinja. Dužina staze je oko 10.5 km sa usponom i silaskom oko 450 mnv. Povratak u planinarski dom. Oko 14h je planiran svečani ručak. Povratak u Kragujevac posle 18h.

Cena ručka i prevoza je 1000 dinara. Ručak će biti predjelo (sir i kajmak), pečenje, salata, kolači, piće. Uplata akontacije na redovnom sastanku PD Žeželj u sredu od 19:30.

Prijave i dodatne informacije Voja Milić 0642774442


Nedelja 22.05.2022.
Klinci Fruškogorštaci
Republička akcija za mlade

10 važnih razloga zbog kojih bi planinarenje trebalo uvesti kao predmet u  osnovne škole

(Fotografija preuzeta sa https://www.vesti.rs)

Polazak u 7h kod Krsta, povratak oko 20h. Ova akcija je rekreativno-obrazovno-humanitarnog karaktera. Plan akcije. U 10h – polazak na pešačenje. Opis staze: Brankov čardak na Stražilovu – spomenik Branku Radičeviću – Stražilovskim potokom do Selišta – Srednji čot –Avala – planinarski dom na Stražilovu – Brankov čardak na Stražilovu. Staza je dužine do 10 km i spada u lake staze sa visinskom razlikom od 400 metara pri usponu i silasku. U 14h dolazak u planinarski dom kada počinju sportsko-obrazovne aktivnosti:
Planinarska orjentacija: pokazna vežba orijentacije i traženja kontrolnih tačaka. Gorska služba spašavanja: Upoznavanje sa radom GSS i opasnostima u planini. Gljivarstvo: upoznavanje sa gljivama Fruške gore u organizaciji Gljivarskog društva Novi Sad. Obrazovni deo programa: obrazovni kviz na temu „Život i delo Branka Radičevića“. Humanitarni deo programa: „Deca deci“. Poziv da svako od učesnika koji dolazi na ovo pešačenje, ko može i ko želi, donese jednu školsku svesku kao donaciju za decu iz Dečijeg sela.
Rekreativni deo programa: biće organizovane i planinarske sportske igre.
Prijave i dodatne informacije Vesna Vujović 0606160402 Jelena Pavlović 0642542788


Sreda 25. maj 2022.
Redovni sastanak PD Žeželj

Kafe Aleksandra kod Ćiftine ćuprije (velika sala), Kragujevac, sa početkom u 19:30.

pdzezeljkg@gmail.com, https://www.facebook.com/planinarsko.zezelj/, 064 218 34 12


28-29. maj 2022.
Prokletije – usponi na Bor i Trojan
PD Žeželj, visokogorska sekcija Nemanja Rebić

(Fotografija preuzeta sa https://www.stazeibogaze.info)

Udaljenost od Kragujevca oko 300km. Polazak “kod Krsta” u subotu u 4:00. Povratak u nedelju oko 23h.

Plan akcije Prvi dan: Polazak u subotu u 04:00 od “Krsta”. Putovanje preko Kraljeva, N. Pazara, Rožaja, Berana i Andrijevice do Gusinja i planinskog sela Vusanje je u planu da traje sa pauzama oko 6 sati. Dolaskom u Vusanje (oko 1.050m nad. visine) počinje planinarski uspon na deo Prokletija koji se zove Bor. Prvi deo staze je blagog uspona i poklapa se sa stazom koja vodi na masiv nekoliko najviših vrhova Crne Gore vrhova Kolata – Kolac. Mi se na lokaciji pašnjaka Fuš Sirma odvajamo od ove staze. Tu ćemo naići i na jedan izvor hladne vode. Nakon toga sledi konstantan, nešto strmiji uspon do vrha Kadis – zove se još i Južni Bor (2.149m). Nakon ovog vrha koji je na granici Crne Gore i Albanije sledi deonica kojom se grebenom planine ide ka vrhu Bor (2.106m) a zatim ka vrhu Ćemena (2.036m) koji je najbolji vidikovac na ceo najviši deo Prokletija. Usput ćemo proći i pored dva manja gorska jezera. Nakon vdikovca sledi silazak sa planine preko katuna Radončice. Silazi se u gusinjski zaseok Koljenovići, a odatle se još oko tri kilometra pešači kroz gusinje do hotela Rosi. U Hotelu Rosi je planirano nočenje. Očekivano vreme dolaska u hotel je oko 19h. Dogovorena je zajednička večera u hotelu. Dakle, prvog dana ture u planu je uspon od oko 1.150m, silazak od oko 1.250m, a dužina trase je oko 21km.
Drugi dan: Ujutru nas minibus vozi do Dolje oko 3 km. Od ove lokacije započinje uspon na Trojan. Uspon je preko katuna Bajrovića I ukoliko uslovi dozvole pored Trojanskih vrata. Postoji jednostavniji uspon na vrh Trojana (1.190m) koji je sigurniji i kojim ćemo sa vrha sići. Po silasku do mesta starta uspona – Dolje, sledi pešačenje još 3km asfaltom do hotela. Ukupno se drugog dana pešači oko 18km, uspon je oko 1.200m. Dolaskom do hotela sledi krće okrepljenje, pakovanje I napuštanje Gusinja. U planu je da se zaustavimo oko 20min u Plavu i zatim u povratku, u Srbiji u N. Pazaru.
Cena : Prevoz i noćenje sa večerom u hotelu “Rosi” Gusinje – 45 evra.
Učesnici akcije moraju biti kondiciono spremni. Prvoga dana je trasa kružna, a drugog dana je linearna.
Oprema: odgovarajuća za akciju i vremenske uslove (planinarske cipele, jakna kao zaštita od vetra, susnežice, ili kiše, polar duks, kapa, rukavice, planinarski štapovi, rezervna suva garderoba, naočare za sunce, lampa sa rezervnim baterijama, papuče).

Učesnici akcije su u obavezi da se pridržavaju mera protiv sprečavanja širenja virusa COVID 19 propisanih od strane nadležnih organa koje su organizator i Planinarski savez Srbije u obavezi da sprovedu.

Prijave i dodatne informacije Nemanja Rebić 0643900098


Subota 28. maj 2022.
Stazama atomske banje
PK FRA Čačak

Planinarsko Društvo Žeželj суреті.

Udaljenost od Kragujevac 50 km. Vreme potrebno za putovanje 1h. Polazak kod Krsta u 08:30. Planirani povratak u Kragujevac do 19h.

Akcija će se održati u subotu, 28.maja 2022. godine na terenima planina Vujan (850 m) Bukovik (851 m), manastira Vujan i Atomske banje. Okupljanje i svečano otvaranje biće u Gornjoj Trepči na prostoru ispred Mesne zajednice i Osnovne škole.
Program: 09:00 – 09:30 Okupljanje i prijavljivanje učesnika akcije, 09:45 – 10:00 Otvaranje akcije i polazak na staze, 15:00 – 16:00 Dolazak sa staza do škole u Gornjoj Trepči, 16:00 – 16:30 Podela priznanja, zahvalnica i svečano zatvaranje akcije.

Opis staza Staza 1: Mesna zajednica, centar banje, Bojovići, Veliki Vujan (856 m), Manastir Vujan, Mesna zajednica. Dužina staze 15 km (srednje teška). Staza 2: Mesna zejdnica, Tomina raskrsnica, lovačka kuća, Bukovik (851 m), Mesna zajednica. Dužina staze je 11 km (laka). Sa vidikovca Kamenolom pruža se veličanstven pogled na kotlinu Zapadne Morave i okolne planine. Ishrana i voda: Na odabrane staze poneti dovoljne količine vode, shodno iskustvu za potrebnu količinu za jednodnevnu akciju (vode ima u manastiru). Ishrana: Organizator neće obezbeđivati hranu. Učesnicima koji kupe transverzalni dnevnik i značku, koji koštaju 250 dinara, Mesna zajednica i Atomska banja doniraju pasulj, salatu i hleb. Obavezno poneti pribor za jelo. Sredstva skupljena od dnevnika i znački biće uložena u poboljšanje kvaliteta i rekonstrukciju Transverzale FRA i planinarskih staza Atomske banje.

Učesnici akcije su u obavezi da se pridržavaju mera protiv sprečavanja širenja virusa COVID 19 propisanih od strane nadležnih organa koje su organizator i Planinarski savez Srbije u obavezi da sprovedu.

Prijave i dodatne informacije Voja Milić 0642774442


Subota 28. maj 2022.
Levački vino fest
PD Žeželj

Prijave i dodatne informacije Voja Milić 0642774442


29.05. Akcija za decu i roditelje, Vujović/Pavlović


. . .

Opšte napomene

Na akcijama mogu učestvovati planinari, članovi PSS, ili članovi inostranih klubova članova saveza priznatog od UIAA, sa urađenim lekarskim pregledom i sa uplaćenom članarinom za 2022. godinu, što potvrđuju planinarskom, članskom karticom prilikom prijave. Takođe na akciji mogu učestvovati i lica za koje je pokrenut postupak prijema u članstvo (lica koja su potpisala pristupnicu, evidencioni list i izjavu o odgovornosti da na akciju idu na sopstvenu odgovornost).

Svi učesnici akcije su dužni da potpišu izjavu o odricanju odgovornosti koju će dobiti od organizatora akcije.

Oprema: odgovarajuća za akciju i vremenske uslove. (Planinarske cipele, zaštita od vetra, sunca i kiše, polar duks, kamašne, planinarski štapovi, zaštitna krema od UV zračenja, rezervna suva garderoba i laka obuća koja može ostati u prevozu do povratka sa staze, lampa sa rezervnim baterijama, pozitivno raspoloženje.) Hrana i voda iz ranca za celodnevni boravak u prirodi.

Akcije se odvijaju u skladu sa „Pravilnikom o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti“ PSS-a. Svi planinari učestvuju na sopstvenu odgovornost. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2022. godinu. Vodič u skladu sa pravilnikom o izvođenju planinarskih  akcija PSS-a, zadržava pravo izmene plana u slučaju nepredviđenih okolnosti. Organizator i vodič na stazi ne snose odgovornost za eventualne povrede i nesrećne slučajeve izazvane samovoljom pojedinaca, nesreće izazvane zdravstvenim problemima, kao i za nesreće izazvane pod dejstvom alkohola i drugih nedozvoljenih supstanci, ne odgovaraju za učesnike koji krenu na stazu samostalno, pre ili nakon oranizovanog polaska, kao i za učesnike koji odaberu neki drugi pravac uspona i silaska.

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i planinarska akcija se organizuje u skladu sa statutom PD „Žeželj“.

Sve informacije i programi u vezi sa sa aktivnostima našeg Društva, objavljenih na ovom sajtu, namenjeni su samo članovima našeg Društva i članovima planinarskih organizacija učlanjenih u Planinarski savez Srbije.

. . .

Category : Maj