Februar 2022.


Subota 05. februar 2022.
Zimski uspon grebenom Velikog krša 1148mnv
PSD „Crni vrh“, Bor

Plan akcije: 07:30–08:00 okuplјanje, prijava i predaja spiska  učesnika, 08:00 otvaranje akcije ispred Doma kulture u selu Krivelј, 08:15–polazak prevozom na početak uspona, Carevo selo, 08:45 početak uspona, 15:30 izlazak na vrh Velikog krša 1148 mnv, 17:00 silazak do Carevog sela i polazak prema Krivelјu.

Ukupna dužina staze uspon i silaz je oko 15 km. Uspon 420 m, spust 408 m.

Učesnici akcije su u obavezi da se pridržavaju mera protiv sprečavanja širenja virusa COVID 19 propisanih od strane nadležnih organa koje su organizator i Planinarski savez Srbije u obavezi da sprovedu.

Prijave i dodatne informacije Voja Milić 0642774442


05.02. Poslonske planine od manastira Sv. Roman preko Varnice do Ražnja, PD Žeželj, Cvetković/Milić


12-14. februar 2022.
Planine Istočne Hercegovine Leotar i Orjen – zimski uspon na Jastrebicu
PD Žeželj, visokogorska sekcija, organizator Nemanja Rebić

Prvi dan : Polazak u 04:30 „od Krsta“. Vožnja preko Užica (pauza na usputnoj pumpi), Višegrada, Goražda i Foče (druga pauza od 1h)  do Trebinja. Planirani dolazak pod planinu Leotar je do 14h. Uspon na vrh Leotara, visa nad gradom, izvodi se blažim stranama planine i grebenom. Uspon traje oko dva sata (5,5km). Izlazak na vrh biće uz zalazak sunca ako tog popodneva bude vedro. Silazak istom stazom do mesta odakle smo krenuli na uspon (obavezno poneti baterijsku lampu na uspon jer će drugii deo silaska proteći po mraku). Ko ne želi uspon na Leotar biće ranije odvežen do hotela „San“ u Trebinju, gde je dogovoreno prenoćište. Hotel se nalazi u samom gradu, na 5 minuta hoda od centralnog dela Trebinja. Po silasku sa Leotara autobus će doći po planinare da bi se svi prevezli do navedenog hotela. Noćenje.

Drugi Dan: Nakon doručka u hotelu, planinari će putovati do mesta Ubla (25 kilometara od Trebinja) odakle se kreće na uspon na drugi vrh po visini Orjena – Jastrebicu 1.865m n.v. Ovaj vrh je i najviša kota hercegovačkog dela planine. Trasa je u jednom smeru dugačka oko 6,5 km i potrebno je oko 3 – 3,5h za izvođenje ovog uspona. Preporučljivo da svi učesnici uz štapove imaju nešto od pomoćne opreme za ledene uslove: dereze, poludereze ili bar lance za planinarsku obuću. Nakon silaska sa planine u planu je da u povratku posetimo i manastir Hercegovačku Gračanicu. Noćnje  ponovo u hotelu „San“.

Trećii dan: Nakon doručka u hotelu, posećujemo manastir Tvrdoš i obližnji „Grad Sunca“. Sledi povratak za Srbiju uz kraću pauzu na Tjentištu i dužu u Višegradu. U Kragujevac bismo trebali stići oko 21h.

Dobro procenite svoje psihofizičko stanje pre odluke da učestvujete na akciji. Cena akcije: 60e i 600 dinara (dva noćenja sa doručkom, prevoz i vinjeta). Cena je formirana za grupu od devetnest učesnika.

Učesnici akcije su u obavezi da se pridržavaju mera protiv sprečavanja širenja virusa COVID 19 propisanih od strane nadležnih organa koje su organizator i Planinarski savez Srbije u obavezi da sprovedu.

Prijave i dodatne informacije Nemanja Rebić 0643900098


Nedelja 13. februar 2022.
Sretenjski susreti na Žaračkoj planini
Zajednička akcija više klubova

(fotografija je preuzeta sa http://putopisiizzaborava.blogspot.com)

Žaračka planina, pripada kopaoničkoj grupi planina. Uzdiže se iznad doline Ibra od Ušća, stegnuta između Studene planine sa severa, Ravne planine sa severoistoka i Željina sa jugoistoka, Žaračka planina samuje u društvu pašnjačkih visoravni koje joj prekrivaju greben, prošarana starim usamnjenim hrastovima i četinarima. Ova planina nadima grudi od lepote prizora koji sa nje ispunjavaju panoramski pogledi na Radočelo, Čemerno, Troglav, Stolove, Studenu, Ravnu planinu, Željin, Kopaonik, Rogoznu, Goliju… Deo ibarske magistrale nudi se kao na dlanu sa venca Žaračke planine. Rođena za planinarsko uživanje. Takva je Žaračka planina.
Plan akcije: do 09:00 okupljanje planinara u Spomen parku u centru Ušća
09:00 polazak na stazu od Ušća (340mnv), kroz naselje Mladenovići seoskim putem do sela Seoci. Izlazak na Seočko brdo i uživanje u prelepom vidikovcu na mesto Ušće, dolinu reke Studenice i okolne planine. Nastavak pešačenja u blagom usponu, do izlaska na travnati plato Žaračke livade prošaran klekama. Izlazak na zaravan sa koga se pruža divan pogled na Radočelo, Čemerno, Troglav, Stolove, Studenu, Ravnu planinu, Željin, Kopaonik, Rogoznu, Goliju…. Izlazak na najviši vrh Žaračke planine, Bandera – 1051mnv. Pauza za predah i uživanje na vrhu. Silazak blagom padinom kroz klekovu i borovu šumu preko Seočkog brda, do Ušća. 16:00 Završetak pešačenja i okrepljenje i centru Ušća.
Staza je srednje teška, prolazi kroz četinarske i listopadne šume i kreće se preko travnatih visoravni. Vreme pešačenja oko 7 sati, dužina staze oko 14km, ukupni uspon oko 700m i isto toliki je silazak.

Učesnici akcije su u obavezi da se pridržavaju mera protiv sprečavanja širenja virusa COVID 19 propisanih od strane nadležnih organa koje su organizator i Planinarski savez Srbije u obavezi da sprovedu.

Prijave i dodatne informacije Voja Milić 0642774442


19.02. 26 Zimski uspon na Trem, PK Železničar Niš, republička akcija


20.02. Loret, PD Žeželj, Cvetković/Milić


20.02. Zlatibor Tornik, akcija za decu i roditelje, Vujović/Pavlović


26.02. Goč, akcija za decu i roditelje, Vujović/Pavlović


27.02. Dan društva PD Žeželj


Opšte napomene

Na akcijama mogu učestvovati planinari, članovi PSS, ili članovi inostranih klubova članova saveza priznatog od UIAA, sa urađenim lekarskim pregledom i sa uplaćenom članarinom za 2022. godinu, što potvrđuju planinarskom, članskom karticom prilikom prijave. Takođe na akciji mogu učestvovati i lica za koje je pokrenut postupak prijema u članstvo (lica koja su potpisala pristupnicu, evidencioni list i izjavu o odgovornosti da na akciju idu na sopstvenu odgovornost).

Svi učesnici akcije su dužni da potpišu izjavu o odricanju odgovornosti koju će dobiti od organizatora akcije.

Oprema: odgovarajuća za akciju i vremenske uslove. (Planinarske cipele, zaštita od vetra, sunca i kiše, polar duks, kamašne, planinarski štapovi, zaštitna krema od UV zračenja, rezervna suva garderoba i laka obuća koja može ostati u prevozu do povratka sa staze, lampa sa rezervnim baterijama, pozitivno raspoloženje.) Hrana i voda iz ranca za celodnevni boravak u prirodi.

Akcije se odvijaju u skladu sa „Pravilnikom o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti“ PSS-a. Svi planinari učestvuju na sopstvenu odgovornost. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2022. godinu. Vodič u skladu sa pravilnikom o izvođenju planinarskih  akcija PSS-a, zadržava pravo izmene plana u slučaju nepredviđenih okolnosti. Organizator i vodič na stazi ne snose odgovornost za eventualne povrede i nesrećne slučajeve izazvane samovoljom pojedinaca, nesreće izazvane zdravstvenim problemima, kao i za nesreće izazvane pod dejstvom alkohola i drugih nedozvoljenih supstanci, ne odgovaraju za učesnike koji krenu na stazu samostalno, pre ili nakon oranizovanog polaska, kao i za učesnike koji odaberu neki drugi pravac uspona i silaska.


Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i planinarska akcija se organizuje u skladu sa statutom PD „Žeželj“. Prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.

Sve informacije i programi u vezi sa sa aktivnostima našeg Društva, objavljenih na ovom sajtu, namenjeni su samo članovima našeg Društva i članovima planinarskih organizacija učlanjenih u Planinarski savez Srbije.


Category : Februar