April 2021.

. . .

Subota 10. april 2021.
Prolećni dani planinara – Gledićke planine
PSD „Ljukten“, republička akcija

GLEDIC MOUNTAINS (Samar 922 m) -

Planirani polazak kod Krsta u 08h. Program akcije. Okupljanje kod manastira Ljubostinja do 09:30. 10:00 – ishodišna tačka, selo Loboder. 12:30 – Samar 922mnv. 14:30 – Smrdan 15:00 – 16:00 Gornji Dubič – preuzimanje nagrada i zahvalnica i odlazak prema Metalici gde su parkirani autobusi. Staza je dugačka oko 18 km sa visinskom razlikom pri usponu od 600 i silasku od 500 metara i spadaju u lake, pa su preporučljive za sve uzraste.

Hrana i voda iz ranca. Planirani povratak u Kragujevac oko 19h.

Učesnici akcije su u obavezi da se pridržavaju svih mera protiv sprečavanja širenja virusa COVID19 propisanih od strane nadležnih organa koje su organizator i Planinarski savez Srbije u obavezi da sprovedu.

Prijave i dodatne informacije Voja Milić 0642774442

. . .

Subota 10. april 2021.
Akcija za decu i roditelje, Drača za uživanje
PD „Žeželj“, organizator Vesna Vujović

Drača geografski centar Srbije (FOTO) | InfoKG - Gradski portal -  Kragujevac - Najnovije vesti

Učesnici akcije su u obavezi da se pridržavaju svih mera protiv sprečavanja širenja virusa COVID19 propisanih od strane nadležnih organa koje su organizator i Planinarski savez Srbije u obavezi da sprovedu.

Prijave i dodatne informacije Vesna Vujović 0606160402

. . .

Nedelja 11. april 2021.
Taorska vrela i Banjski potok (Ovčar)
PD „Žeželj“

Taorska vrela | Alti

Učesnici akcije su u obavezi da se pridržavaju svih mera protiv sprečavanja širenja virusa COVID19 propisanih od strane nadležnih organa koje su organizator i Planinarski savez Srbije u obavezi da sprovedu.

Prijave i dodatne informacije Voja Milić 0642774442

. . .

Nedelja 11. april 2021.
Vodopadi Izubre, vrh Crepuljnik na Radočelu
PD „Žeželj“, visokogorska sekcija

Слике ПД Преслап

Učesnici akcije su u obavezi da se pridržavaju svih mera protiv sprečavanja širenja virusa COVID19 propisanih od strane nadležnih organa koje su organizator i Planinarski savez Srbije u obavezi da sprovedu.

Prijave i dodatne informacije Nemanja Rebić 0643900098

. . .

Nedelja 18. april 2021.
Kanjon Voljavice za početnike
PD „Žeželj“

. . .

Nedelja 18. april 2021.
Pozdrav proleću na Beljanici
PD Beljanica

Pozdrav proleću u planinama” Beljanica – OPSD Dragan Radosavljević

Skup planinara i prijave učesnika u planinarskoj kući ,,Suvaja“ do 9h. Nakon prijave domaćini će preusmeriti planinare u kom pravcu će se dalje kretati ka vrhu Beljanica a planinarski vodič ispred društva će krenuti na stazu u 9h i 30minuta.

Planirane su tri staze: Prva (1)- odlazak na vrh Beljanice 1339mnv – srednje teška (18km). Druga (2)- odlazak na vidikovac kanjona Resave i povratak ka vodopadu Lisine- laka staza (8km). Treća (3)- odlazak preko prevoja Babine glave do Resavske pećine i nazad – srednje teška (8km).

Na stazama nema izvora pijaće vode. Satnica plana i programa aktivnosti: 8-9h Prijave učesnika. 9:30 Svečano otvaranje akcije i pozdravna reč predsednika PD Beljanica. 10h Polazak grupe koja ide na vrh Beljanice 10:15 minuta – polazak grupe koja ide na vidikovac kanjona reke Resave i obilazak vodopada Lisine. 10:30 Polazak grupe koja ide do Resavske pećine preko prevoja Babina glava. 13:30 Orijentaciono planiran povratak u planinarski dom grupe sa staza 2 i 3 (kraćih staza). 16h Planiran dolazak sa vrha Beljanice.

. . .

Subota 24. april 2021.
18. pohod Karađorđevim stopama
PD Vrbica

. . .

Nedelja 25. april 2021.
Đurđevdanski pohod na Bešnjaju
PEK Gora

10. ĐURĐEVDANSKI POHOD NA BEŠNJAJU | Planinarski savez Srbije

Duga staza staza – „Izazov“ – (19,5 km i 850 m ukupnog uspona).

Staza „Izazov“ polazi od škole u Bukorovcu, vodi severno preko livade i šumskim puteljkom uz Golo brdo ka Pešića mali, zaseoku sela Jabučje, a zatim grebenom sa koga se pružaju lepi vidici ka vrhovima Bešnjaje, sa jedne strane i siluetama udaljenih Šumadijskih planina – Rudniku, Ješevcu, sa druge strane. Sa ovog grebena se silazi u dolinu reke Osaonice, do ušća potoka Gigovo u reku Osaonicu i vodenice u Bukorovcu. Od vodenice se kraćim delom ide uz potok Gigovo, a onda staza vodi šumsim putem uz Cerjak do prvih kuća u zaseoku Drenak (kota 458), odakle je lep pogled na delove Bešnjaje. Sa ove kote staza se spušta niz Jasikar ponovo do potoka Gigovo, a onda se izdiže ka glavnom grebenu Bešnjaje do odmorišta na Jasenjaku. Od odmorišta staza se niz Mrtvicu, šumskim putem, spušta u najživopisniji deo Bešnjaje – kanjon Voljevice, i vodi najlepšim delom ovog kanjona. Iz kanjona Voljevice staza vodi šumskim putem uz Šibovitu kosu ponovo na glavni greben Bešnjaje do nekadašnjeg dečijeg odmarališta. Odavde se bez velikih visinskih razlika ide putem preko Velikog brda sve do Đurine česme, gde se nalazi odmaralište i učionica na otvorenom. Na ovom mestu se mogu dopuniti zalihe vode. Od Đurine česme staza se penje ka prevoju ispod najvišeg vrha Bešnjaje – Lisin laz (613 mnv) i do livade sa koje je najlepši pogled ka Kragujevcu. Sa vidikovca staza vodi preko šumovite Vrletnice (532 mnv) i strmo se spušta, živopisnom stazom, do doline Osaonice i MZ u Bukorovcu, gde je i kraj ove staze. Ostale obroke u toku dana planinari obezbeđuju sami i nose ih u rancu. Voda se može dopuniti kod Momčilove vodenice i kod Đurine česme na Bešnjaji. Preporučuje se planinarima i ljubiteljima prirode da u rancu ponesu najmanje 1 litar vode. Oprema, obuća i odeća planinara – učesnika u akciji bi trebala da bude prilagođena stazi i vremenskim uslovima na dan izvođenja pohoda.

Satnica aktivnosti na dan pohoda, nedelja, 25. april 2021:

  • 08:00 Polazak grupa učesnika sopstvenim prevozom iz grada do polazne tačke staze, MZ u selu Bukorovac,
  • 08:30 – 08:45 Prijavljivanje učesnika,
  • 09:00 Otvaranje akcije i polazak na stazu,
  • 15:00 – 16:00 Pristizanje sa staza do MZ u selu Bukorovac,
  • 16:00 Osveženje za učesnike akcije,
  • 17:00 – 18:00 Podela zahvalnica,
  • 18:00 – 18:30 Povratak sopstvenim prevozom iz Bukorovca

. . .

Opšte napomene

Na akcijama mogu učestvovati planinari, članovi PSS, ili članovi inostranih klubova članova saveza priznatog od UIAA, sa urađenim lekarskim pregledom i sa uplaćenom članarinom za 2021. godinu, što potvrđuju planinarskom, članskom karticom prilikom prijave. Takođe na akciji mogu učestvovati i lica za koje je pokrenut postupak prijema u članstvo (lica koja su potpisala pristupnicu, evidencioni list i izjavu o odgovornosti da na akciju idu na sopstvenu odgovornost).

Svi učesnici akcije su dužni da potpišu izjavu o odricanju odgovornosti koju će dobiti od organizatora akcije.

Oprema: odgovarajuća za akciju i vremenske uslove. (Planinarske cipele, zaštita od vetra, sunca i kiše, polar duks, kamašne, planinarski štapovi, zaštitna krema od UV zračenja, rezervna suva garderoba i laka obuća koja može ostati u prevozu do povratka sa staze, lampa sa rezervnim baterijama, pozitivno raspoloženje.) Hrana i voda iz ranca za celodnevni boravak u prirodi.

Akcije se odvijaju u skladu sa „Pravilnikom o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti“ PSS-a. Svi planinari učestvuju na sopstvenu odgovornost. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2020. godinu. Vodič u skladu sa pravilnikom o izvođenju planinarskih  akcija PSS-a, zadržava pravo izmene plana u slučaju nepredviđenih okolnosti. Organizator i vodič na stazi ne snose odgovornost za eventualne povrede i nesrećne slučajeve izazvane samovoljom pojedinaca, nesreće izazvane zdravstvenim problemima, kao i za nesreće izazvane pod dejstvom alkohola i drugih nedozvoljenih supstanci, ne odgovaraju za učesnike koji krenu na stazu samostalno, pre ili nakon oranizovanog polaska, kao i za učesnike koji odaberu neki drugi pravac uspona i silaska.

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i planinarska akcija se organizuje u skladu sa statutom PD „Žeželj“.

Sve informacije i programi u vezi sa sa aktivnostima našeg Društva, objavljenih na ovom sajtu, namenjeni su samo članovima našeg Društva i članovima planinarskih organizacija učlanjenih u Planinarski savez Srbije.

. . .

Category : Pravilnik o organizaciji akcija PD "Žeželj"