– O dr Sonji Perišić

Rođena je 22.02.1965. godine u Peći od majke Vere, profesora i oca Milinka diplomiranog geometra. Osnovnu školu “Miladin Popović“ završila je u Peći. 1980. godine upisuje Prvu Kragujevačku gimnaziju.
Medicinski fakultet u Kragujevcu upisuje 1983/84 godine i završava ga 1991. godine.
2001. godine dobija zvanje Specijalista opšte medicine. Prvi posao bio joj je u hitnoj pomoći opštine Knić, a zatim prelazi u Kragujevac i postaje načelnik Studentske klinike.

Kao izuzetan čovek i humanista, Sonja Perišić je nosilac većeg broja društvenih priznanja. Učestvovala je na humanitarnim koncertima za podizanje hrama Sveti Sava u Beogradu kao i hrama Sveti Đorđe na Rudniku, gde je bila donator.
Takođe je nosilac priznanja Vojno medicinske akademije u Beogradu, Vojske Jugoslavije, Međuopštinske organizacije Saveza Slepih, Saveza zdravstvenih radnika i dr.

Sa svojih 20. godina Sonja Perišić otpočela je svoju pevačku karijeru. Prvo kao solista AKUD “Svetozar Marković“, a zatim prelazi u KUD “Abrašević“ koji joj postaje njena druga kuća, njena “svakodnevica i mesto gde su okupljeni skoro svi njeni prijatelji“.
Učestvovala je u skoro svim pevačkim programima “Abraševića“, ali je izuzetan talenat pokazala i u radu dramske sekcije, igrajući u nekoliko pozorišnih predstava.

Posle polaganja audicije za Radio Beograd, svoje izuzetne glasovne mogućnosti Sonja je iskazala u radio emisijama “Kod zlatnog konja“ i “Pesmom da ti kažem“ urednika Boška Pantića, TV emisiji “Leti, leti, pesmo moja mila“ autora Nene Kunijević, kao i TV emisijama “Promenada“ i “Vojvođanske zlatne žice“ TV Novi Sad.

Udruženje muzičara “Kragujevac – Koncert“ 2001. godine uručilo joj je priznanje “Dragiša Nedović“ za očuvanje stare srpske pesme.
Povelju “Ambasador pesme“ dobila je 2002. godine na festivalu narodne muzike “Harmonija“ u Nišu.
Najbolji vokalni solista na festivalu “Vojvođanske zlatne žice“ 2005. godine u Novom Sadu, kao i priznanje “Zlatna tamburica“ na XVIII festivalu narodne muzike 2006. godine u Novom Sadu.

A kako je Sonja pevala posvedočiće i reči direktora RTV Novi Sad Petra Jovanovića koji je rekao:
“Kako gospođica Sonja Perišić peva, mogao bi joj i slavuj pozavideti“.
Sonja je svakako jedna od najvećih i najsjajnih zvezda koje je imao “Abrašević“. I ljudski i umetnički kvaliteti svrstali su je u nezaboravne večne legende našeg kraja.