Gledićka transverzala 2010

ПЛАНИНАРСКО ДРУШТВО „ЖЕЖЕЉ“ – КРАГУЈЕВАЦ

Извештај о изведеној Републичкој акцији

„ГЛЕДИЋКА ТРАНСВЕРЗАЛА“

04. и 05. септембар 2010.

Планинарска акција „Гледићка трансверзала“ која се ове године традиционално изводи по 12 пут, а по други пут као републичка акција, окпила је првог и другог дана извођења (субота и недеља 04.и 05.09.2010) 508 планинара из 37 друштва и организација.

Смештај учесника био је обезбеђен у петак 03.09.2010. у фискултурној сали О.Ш. „Милутин и Драгиња Тодоровић“ у Крагујевцу, а у суботу 04.09.2010. учесници су могли преноћити у планинарском дому „др Соња Перишић“ у селу Аџине Ливаде.  Окупљање учесника почело је у петак 03.09.2010.године око 21ч. у Крагујевцу.

У суботу 04.09.2010.године у 08.30ч. био је обезбеђен бесплатан превоз са аутобуске станице у Крагујевцу за учеснике који нису имали организовани превоз до полазне тачке у селу Дулене.

Учесници из друштава која су имала организованизовани превоз у село Дулене стигли су већином око 09.30ч. Према програму извођења акције, било је предвиђено да акција свечано буде отворена у времену 09.45 – 10ч. где би се на отварању окупљеним планинарима обратили председник друштва „Жежељ“, представник Скупштине Града Крагујевца, као и контролор акције испред ПСС-а.

Међутим, на самом месту окупљања учесника на аутобуској станици, примећено је да се појавио већи број учесника (за 47 више) од оног који је планиран према пријавним списковима. Ти не најављени учесници били су углавном грађани који нису чланови ниједног друштва и који су о акцији сазнали преко медија.

У намери да свима омогућимо превоз до почетне тачке и тиме обезбедимо могућност да сви учесници препешаче жељене стазе, били смо принуђени да сачекамо долазак још једног аутобуса. За то време није било могуће контактирати са штабом акције у селу Дулене и обавестити их о насталом проблему, због непостојања сигнала мобилне телефоније у овом селу, као и недоступности фиксног телефона. Због наведених разлога, акција је започела са закашњењем у 11.15ч. Треба напоменути да су учесници који су чекали превоз били благовремено пријављени, а да је накнадном анализом утврђено да су њихова места у старту заузели не пријављени учесници.

Такође треба рећи да су за време чекања у селу Дулене, учесницима подељене учесничке књижице и беџеви, а преко мегафона им се обратио Душан Петковић, лиценцирани водич, члан ПД “Жежељ“, упознавши их са стазама предвиђеним за први дан.

У 11.15ч. започело је пешачење двема стазама предвиђеним за први дан. На СТАЗУ 1 дугачку 16,5 км,  пошло је 133 учесника, а на СТАЗУ 2 дугачку 10,5 км пошло је 192 учесника.

До 15.45ч. у пл.дом су пристигли  учесници са СТАЗЕ 2, а са СТАЗЕ 1 задњи су стигли око 17.20ч. У планинарском дому је био обезбеђен бесплатан ручак (пасуљ) за све учеснике акције.

За време и као и после ручка, приређена је планинарска забавана којој су учесници акције могли су да се опусте и забаве уз звуке изворне народне музике и одиграју неколико народних кола.

Друштвима учесницима „Гледићке трансверзале“ захвалнице су додељене на крају првог дана.

Најстарији учесник „Гледићке трансверзале“, на основу пријава, био је Јово Корица, рођен 1930 године, члан ПСД “Копаоник“ из Београда. Најмлађи учесник „Гледићке трансверзале“  био је Вељко Антонијевић, рођен 2004 године, члан ПСД “Букуља“ из Аранђеловца.

О одржавању „Гледићке трансверзале“ уредно су обавештени, писменим путем,  МУП Крагујевац као и Служба Хитне медицинске помоћи у Крагујевцу која нас је обавестила ће теренска екипа бити у приправности за случај потребе.  На терену је био присутан припадник  ГСС-а, Дејан Богдановић који је имао једну интервенцију. Интервенција је изведена када је планинарка Љиљана Стојановић, члан ПСД „Копаоник“из Београда, повредила леви скочни зглоб приликом силаска са Дуленског Црног врха ка селу Бајчетина. Њој је урађена имобилизација и на импровизованим носилима је спуштена до аутобуса који су чекали учеснике у Бајчетини.

У недељу 05.09.2010.године у 09.20ч. акција је започела код планинарског дома „др Соња Перишић“ у селу Аџине Ливаде. Формиране су две групе: прва у којој је било 68 учесника који су се одлучили за пешачење до манастира Каменац и назад до дома у дужини од 12 км, и друга у којој је било 55 учесника и која је пешачила алтернативном стазом преко врхова Дрен и Орловица ка Дуленском Црном врху и Бајчетини у дужини од 15,5 км. Око 15.30ч. је и последњи учесник акције стигао код планинарског дома где је био обезбеђен бесплатан ручак (пасуљ).

Током другог дана није било повреда, као ни  других проблема или одступања од планираног.

После ручка обављена је додела захвалница друштвима која су учествовала на акцији другог дана. Акција је свечано проглашена завршеном у 17ч.

Захваљујемо донаторима „Гледићке трансверзале“: Скупштини Града Крагујевца, , Планинарском Савезу Србије, Води Врњци,  ПЕП-КДС Крагујевац,, Градској Туристичкој Организацији из Крагујевца, као и члану ПД „Жежељ“ Ћурчић Жарку.

Захваљујемо свима који су и овога пута са нама поделили лепоте Гледићких планина и надамо се да ће нас следеће године бити још више.