Gledićka transverzala 2011

 

                                                        ИЗВЕШТАЈ                                                              

о изведеној републичкој акцији „Гледићка трансверзала“

10. и 11. септембар 2011.

  

           Планинарска акција „Гледићка трансверзала“ која се ове године традиционално изводи по 13 пут, а по трећи пут као републичка акција, окпила је првог и другог дана извођења (субота и недеља 10.и 11.09.2011) укупно 483 планинара из 31 планинарског друштва и организације.

           Смештај учесника био је обезбеђен у петак 09. и суботу 10. 09.2011. у просторијама планиарског дома “др Соња Перишић“ у селу Аџине Ливаде.  Окупљање учесника започело је у петак 09.09.2011.године око 16 ч. у планинарском дому у селу Аџине Ливаде.

           У суботу 10.09.2011.године у 08.00 ч. био је обезбеђен бесплатан превоз са градске аутобуске станице у Крагујевцу за учеснике који нису имали организовани превоз до полазне тачке у селу Гледић.

           Учесници из друштава која су имала организовани превоз, у село Гледић пристигли су у времену од 09.30 – 10.15 ч. и свима су благовремо подељене учесничке књижице и беџеви.

            Акција је свечано отворена у 10.00 часова обраћањем: председника друштва „Жежељ“ – Радојице Перовића, представника Скупштине Града Крагујевца – др Срђана Матовића, контролора акције испред ПСС-а – Миломира Ћировића, као и председника месне канцеларије села Гледић.

            Акција је започела у 10.15 ч. поласком велике већине учесника (364 планинара) на пешачење стазом предвиђеном за први дан – од села Гледић ка селу Бајчетина у дужини од 18км.   

            40 планинара одлучило се да пешачи стазом  предвиђеном за други дан – од села Бајчетина ка манастиру Каменац и планинарском дому у Аџиним Ливадама у дужини од 16км.

            Водичи на стазама су били: Петковић Душан и Радојица Перовић на главној стази, као и Катарина Спасић на стази предвиђеној за други дан.

            Око 16.30 ч. у пл. дом су почели да пристижу учесници са обе стазе, а задњи су стигли око 17.30 ч. У планинарском дому је био обезбеђен бесплатан ручак (пасуљ) за све учеснике акције.

            За време и као и после ручка, приређена је планинарска забавана којој су учесници акције могли су да се опусте и забаве уз звуке изворне народне музике и одиграју неколико народних кола.

            Друштвима учесницима „Гледићке трансверзале“, Захвалнице су додељене на крају првог дана.  

            Додељене су Дипломе најстаријем (Јово Корица, 1930. годиште – ПСД „Копаоник“) и најмлађем учеснику акције (Бранислава Тајчић, 2004. годиште – ПД “Жежељ) као и Захвалница за најмасовније учешће – Друштву  “Врбица“ из Велике Плане са 49 учесника.

            О одржавању „Гледићке трансверзале“ уредно су обавештени, писменим путем,  МУП Крагујевац као и Служба Хитне медицинске помоћи у Крагујевцу која нас је обавестила ће теренска екипа бити у приправности за случај потребе.  На терену су били присутни припадници  ГСС-а Жељко Банковић и Раде Буквић, који током оба дана трајања „Гледићке трансверзале“ нису имали интервенција.

            У недељу 11.09.2011.године у 09.30 ч. акција је започела код планинарског дома „др Соња Перишић“ у селу Аџине Ливаде. Укупно 79 учесника другог дана акције пешачили су до манастира Каменац, где су по завршетку посете, формиране две групе планинара.

            Прва група, предвођена Садијом Кузмић, бројала је 25 учесника и ка планинарском дому се вратила долином Мале Реке, прешавши укупно 14,5 км.

            Друга група, предвођена Радојицом Перовићем, бројала је 54 учесника и наставила је пешачење предвиђеном стазом ка селу Бајчетина, прешавши укупно 16 км.

            Око 16.45 ч. и последњи учесник акције је стигао код планинарског дома где је био обезбеђен бесплатан ручак (пасуљ).

            Током другог дана није било повреда, као ни других проблема.

            После ручка обављена је додела захвалница друштвима која су учествовала на акцији другог дана. Акција је свечано проглашена завршеном у 18 ч.

             Захваљујемо донаторима „Гледићке трансверзале“: Скупштини Града Крагујевца, Планинарском Савезу Србије,Министарству за омладину и спорт, Води Врњци, Пекари „Мали Милош“, Ватрогасном батаљону из Крагујевца, Градској Туристичкој Организацији Крагујевац, као и члану ПД „Жежељ“ – Ћурчић Жарку.

             Захваљујемо свима који су и овога пута са нама поделили лепоте Гледићких планина.

 

 У Крагујевцу,                                                                  ПД “ЖЕЖЕЉ“ 20.09.2011.године                                                       Радојица Перовић, председник