Gledićka transverzala 2013

IZVEŠTAJ O IZVEDENOJ PLANINARSKOJ AKCIJI

„GLEDIĆKA TRANSVERZALA“

07. septembar 2013.

Planinarska akcija „Gledićka transverzala“ ove godine se izvodi po 15 put, a 12 put kao tradicionalna akcija. Na akciji je učestvovalo ukupno 312 planinara iz 25 planinarskih klubova/društva i organizacija.

Okupljanje učesnika započelo je u subotu 07.09.2013.godine oko 08 časova na glavnoj autobuskoj stanici u Kragujevcu, odakle je bio obezbeđen besplatan prevoz učesnika koji nisu imali organizovani prevoz do polazne tačke u selu Godačica.

Učesnici iz društava koja su imala organizovani prevoz, u selo Godačica pristigli su u vremenu od 09.00 – 09.50 č. i svima su blagovremo podeljene učesničke knjižice i bonovi za ručak.

Akcija je svečano otvorena u 10.00 časova obraćanjem predsednika društva „Žeželj“ – Radojice Perovića.

Akcija je započela u 10.15 č. polaskom većine učesnika na pešačenje jednom od dve predviđene staze i to: 186 planinara pošlo je dužom stazom – od sela Godačica preko Miletinog brda, Jasenovite glave, Tikve i zaseoka Kolenac ka selu Gledić u dužini od 19km. 

117 planinara odlučilo se da pešači kraćom stazom od sela Gledić do koga su se učesnici prevezli autobusima i oko 11.00 časova krenuli na stazu preko zaseoka Kolenac do vrha Tikva i odatle istim putem se vratili nazad do sela Gledić. Dužina staze bila je 14,5km.

Manji broj učesnika akcije, odlučio se za kraću šetnju po okolini sela Gledić

Vodiči na stazama su bili: Nikola Miletić i Radojica Perović na dužoj stazi, kao i Dušan Petković na kraćoj stazi, a pomagali su im: Predrag Dimitrijević, Zoran Kostadinović, Dragutin Mikićević, Saša Mijović i dr.

Oko 16.00 č. na cilj u selu Gledić počeli su da pristižu učesnici sa kraće staze, a učesnici sa duže staze u vremenu od 16.30 – 17.45 č. Na platou ispred zadružnog doma poslužen je ručak (svadbarski kupus i pasulj) za sve učesnike akcije po ceni od 150 dinara.

Za vreme i kao i posle ručka, priređena je planinarska zabava na kojoj su prisutni planinari mogli su da se opuste i zabave uz zvuke izvorne narodne muzike i odigraju nekoliko narodnih kola.

Društvima učesnicima „Gledićke transverzale“ na ceremoniji zatvaranja akcije u 18.00 č, dodeljene su Zahvalnice. 

Dodeljene su Diplome i to: najstarijem (Jovo Korica, 1929. godište – PSK „Kopaonik“) i najmlađem učesniku akcije (Mateja Ivošev, 2005. godište – PD “Žeželj”) kao i Zahvalnica za najmasovnije učešće Planinarsko-Smučarskom Klubu “Kopaonik“ iz Beograda sa 32 učesnika.

O održavanju „Gledićke transverzale“ uredno su , pismenim putem, obavešteni MUP Kraljevo kao i Služba Hitne medicinske pomoći u Kraljevu koja nas je obavestila će terenska ekipa biti u pripravnosti za slučaj potrebe. 

Zahvaljujemo donatorima „Gledićke transverzale“: Skupštini Grada Kragujevca, Takovo osiguranju a.d.o. – Kragujevac, Dunav osiguranju a.d.o. – Filijala Kragujevac, „Vodi Vrnjci“ a.d., Preduzeću „Žitoprodukt“ a.d. – Kragujevac, Gradskoj Turističkoj Organizaciji Kragujevac, kao i Zoranu Tijaniću, ugostitelju iz sela Gledić, na pomoći u organizaciji Transverzale.

Zahvaljujemo svima koji su i ovoga puta sa nama podelili lepote Gledićkih planina.

U Kragujevcu,

08.10.2013.godine Radojica Perović, predsednik