Gledićka transverzala 2017

ПЛАНИНАРСКО ДРУШТВО „ЖЕЖЕЉ“ КРАГУЈЕВАЦ

 

ИЗВЕШТАЈ

О ИЗВЕДЕНОЈ ТРАДИЦИОНАЛНОЈ АКЦИЈИ

„Гледићка трансверзала“

                                                                               03. септембар 2017.

Планинарска акција „Гледићка трансверзала“ која се ове године традиционално изводи по 19. пут, окупила је укупно 139 учесника: 94 планинара из 13 планинарских друштва/клубова и 45 планинара из Планинарског друштва „Жежељ“.

Смештај учесника био је обезбеђен у суботу 02.09.2017. у просторијама планинарског дома “др Соња Перишић“ у селу Аџине Ливаде, почев од 16 ч.

Четворо планинара из ПК „Гора“ Врбас ноћило је у дому.

 У недељу 03.09. у 08:00 ч. био је обезбеђен бесплатан превоз са градске аутобуске станице у Крагујевцу за учеснике који нису имали организовани превоз до села Дулене.

Учесници из друштава која су имала организовани превоз, пристигли су у село Дулене у времену од 08:30 – 09:15 ч. и свима су благовремено подељене учесничке књижице и магнети.

Почетак акције је био померен због јаког пљуска.

Акција је свечано отворена у 10:15 ч., обраћањем председника Cавета МЗ “Дулене” – Дејана Миленковића, организатора МТБ маратона – Игора Јанковића и председника друштва „Жежељ“ – Радојице Перовића.

По отварању акције прво је почео МТБ маратон за бициклисте, у 10:25 ч.

Након тога, планинари који су кренули су на стазу у 10:30 ч.

Стаза 1: од села Дулене (440 м.н.в.), Дебела коса (720 м.н.в.)- Зелена (782 м.н.в.) – Дуленски Црни врх (897 м.н.в.) – Караула (792 м.н.в.) –Велики вис (780 м.н.в.) – село Дулене (440 м.н.в.).

укупан успон: 880 м.н.в.

укупно спуштање: 880 м.н.в.

дужина стазе: 19 км; средње тешка.

Водичи на стази су били: Данијела Димитријевић (МБ 529) и помагали су Радојица Перовић и Јован Грбовић. Овом стазом је пешачило 77 планинара.

Стаза 2: од села Дулене (440 м.н.в.)- Дебела коса (720 м.н.в.)- Зелена (782 м.н.в.)- Дуленски Црни врх (897 м.н.в.)- Зелена (782 м.н.в.)- Матинац ( 699м.н.в.)- село Дулене (440 м.н.в.).

укупан успон: 520 м.н.в.

укупно спуштање: 520 м.н.в.

дужина стазе: 14 км; лака стаза.

Водичи на стази су били Душан Петковић (МБ 212) и Наташа Цветковић (МБ 577) а помагао је Мирослав Копривица. Овом стазом је пешачило 54 планинара.

Око 15:30 ч. у центар села почели су да пристижу учесници са стаза, а задњи су пристигли око 16:45 ч. За све учеснике акције био је обезбеђен ручак (свадбарски купус) по цени од 200 динара.

За време и као и после ручка, приређена је планинарска забава на којој су учесници акције могли су да се опусте и забаве уз звуке изворне народне музике и одиграју неколико народних кола.

После ручка, друштвима и клубовима учесницима „Гледићке трансверзале“, свечано су уручене Захвалнице и Дипломе. 

Додељене су Дипломе најстаријем (Милораду Кузмановском из ПД „Жежељ“)  и најмлађем (Ђурђевић Јовану из ПД „Каменац“)  учеснику акције, као и Захвалница за најмасовније учешће (КП „Зрењанин“ из Зрењанина и ПК „Челик“ из Смедерева).

О одржавању „Гледићке трансверзале“ уредно су обавештени, писменим путем,   МУП Крагујевац као и Служба Хитне медицинске помоћи у Крагујевцу која нас је обавестила ће теренска екипа бити у приправности за случај потребе, а на стази је било неколико лекара чланова нашег друштва. 

Захваљујемо донаторима „Гледићке трансверзале“: Граду Крагујевцу, Планинарском Савезу Србије, Министарству за омладину и спорт, Месној заједници “Дулене”, Аутопревознику „Вуловић транспорт“, Градској Туристичкој Организацији Крагујевац, као и заслужним члановима ПД „Жежељ“: Николи Рибарићу, Милени Симовић, Николи Милетићу, Зорану Костадиновићу, Мирославу Пауновићу, Милораду Павловићу, Мирославу Копривици, Воји Милићу и др.

                                                                                                 Начелник друштва

                                                                                                 Никола Милетић