Maj 2019.

. . .

Sreda, 01. maj 2019. godine

Redovni sastanak PD „Žeželj“, sreda, OŠ “Milutin i Draginja Todorović“ u Kragujevcu sa početkom u 19:30h.

e-mail: pdzezeljkg@gmail.com, tel. 064 218 34 12

https://www.facebook.com/pg/planinarsko.zezelj/

. . .

04. maj 2019. godine

Organizator PEK „Gora“ Kragujevac, tradicionalna
Naziv akcije „Đurđevdanski pohod na Bešnjaj“
Mesto održavanja akcije: Žeželj i Bešnjaja

Резултат слика за djurdjevdanski pohod na besnjaju

. . .

Sreda, 08. maj 2019. godine

Redovni sastanak PD „Žeželj“, sreda, OŠ “Milutin i Draginja Todorović“ u Kragujevcu sa početkom u 19:30h.

e-mail: pdzezeljkg@gmail.com, tel. 064 218 34 12

https://www.facebook.com/pg/planinarsko.zezelj/

. . .

11. maj 2019. godine

Organizator PSD „Gvozdac“ Kraljevo, republička
Naziv akcije „Narcisu u pohode“
Mesto održavanja akcije: Stolovi

Сродна слика

. . .

11. – 12. maj 2019. godine

Organizator PD „Žeželj“ Kragujevac, organizator Nemanja Rebić, vodič na stazi Dragan Marjanović
Naziv akcije „Suva planina – od Divljane do Niške Banje“
Mesto održavanja akcije: Suva planina

Резултат слика за divljana suva planina

. . .

Sreda, 15. maj 2019. godine

Redovni sastanak PD „Žeželj“, sreda, OŠ “Milutin i Draginja Todorović“ u Kragujevcu sa početkom u 19:30h.

e-mail: pdzezeljkg@gmail.com, tel. 064 218 34 12

https://www.facebook.com/pg/planinarsko.zezelj/

. . .

17. – 19. maj 2019. godine

Organizator PD „Žeželj“, Kragujevac, vodič Danijela Dimitrijević
Naziv akcije „Stara planina“
Mesto održavanja akcije, Stara planina

Udaljenost od Kragujevca  270 km. Vreme potrebno za putovanje 5 sati sa pauzama. Polazak iz Kragujevca je planiran je od Krsta u 15:00 u petak 17.05.2019. Planirani povratak u Kragujevac je do 22:00 u nedelju 19.05.2019.

17.05. – petak 15:00 polazak od Krsta, vožnja sa usputnim stajanjem prema potrebi. Dolazak u selo Dojkinci, smeštaj i noćenje u istoimenom planinarskom domu u višekrevetnim sobama. 18.05. – subota 07:00 polazak na stazu. Vrh Kopren (1963 mnv) i Koprenski vodopad se nalazi na samoj granici sa Bugarskom, dužina staze je 25km i potrebna je dobra kodicija za savlađavanje iste. Grupa koja ne želi na vrh može obići vodopad Tupavica (nalazi se na 5 km od doma) ili neki od obližnjih i manje zahtevnih vrhova.

19.05. – nedelja 08:00h polazak iz doma, odlazak u selo Slavinje i  obilazimo Rosomačke lonce (lagana staza, ukupne dužine 4km), nakon toga nastavljamo prevozom do sela Jelovica, obilazimo vrelo istoimene reke. Zatim se zaustavljamo u selu Rsovci, obliazimo pećinsku crkvicu u kojoj se nalazi freska „Ćelavi Isus“, izlazimo na vidikovac Kozji kamen (dužina staze 6km u oba smera) i nastavljamo put ka Pirotu. Nakon obilaska grada krećemo za Kragujevac.

Cena akcije: 2700,00 rsd troškovi prevoza, organizacije i noćenja za vozače. 1580,00 rsd smeštaj u domu za dve noći. Cena je formirana na bazi 32 učesnika, u slučaju manjeg broja prijavljenih može doći do korekcije. Prilikom prijave potrebno je izvršiti uplatu akontacije od 2000.00 rsd. U slučaju odustajanja, naći zamenu, akontacija se ne vraća.

Na akciji mogu učestvovati planinari, članovi PSS, ili članovi inostranih klubova članova saveza priznatog od UIAA, sa urađenim lekarskim pregledom i sa uplaćenom članarinom za 2019. godinu, što potvrđuju planinarskom, članskom karticom prilikom prijave. Takođe na akciji mogu učestvovati i lica za koje je pokrenut postupak prijema u članstvo (lica koja su potpisala pristupnicu, evidencioni list i izjavu o odgovornosti da na akciju idu na sopstvenu odgovornost).

Oprema: odgovarajuća za akciju i vremenske uslove. (Planinarske cipele, zaštita od snega, vetra, sunca i kiše, polar duks, kamašne, planinarski štapovi, zaštitna krema od UV zračenja, rezervna suva garderoba i laka obuća koja može ostati u prevozu do povratka sa staze, lampa sa rezervnim baterijama, pozitivno raspoloženje.) Hrana i voda iz ranca za celodnevni boravak u prirodi.

Napomena: Akcija se odvija u skladu sa „Pravilnikom o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti“ PSS-a. Svi planinari učestvuju na sopstvenu odgovornost. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2019. godinu. Vodič u skladu sa pravilnikom o izvođenju pl. akcija PSS-a, zadržava pravo izmene plana u slučaju nepredviđenih okolnosti. Organizator i vodič na stazi ne snose odgovornost za eventualne povrede i nesrećne slučajeve izazvane samovoljom pojedinaca, nesreće izazvane zdravstvenim problemima, kao i za nesreće izazvane pod dejstvom alkohola i drugih nedozvoljenih supstanci, ne odgovaraju za učesnike koji krenu na stazu samostalno, pre ili nakon oranizovanog polaska, kao i za učesnike koji odaberu neki drugi pravac uspona i silaska.

Prijave i dodatne informacije: 063 8088815 Danijela Dimitrijević MB 529

Vremenska prognoza za Staru planinuРезултат слика за vremenska prognoza. . .

19. maj 2019. godine

Organizator PD „Žeželj“ Kragujevac, organizator Raša Perović, vodič na stazi Nataša Cvetković
Naziv akcije „Vrh Treskovac“
Mesto održavanja akcije: Rumunija

Резултат слика за Treskavac Rumunija

. . .

Sreda, 22. maj 2019. godine

Сродна слика

Krsna slava PD „Žeželj“

e-mail: pdzezeljkg@gmail.com, tel. 064 218 34 12

https://www.facebook.com/pg/planinarsko.zezelj/

. . .

25-26. maj 2019. godine

Organizator PD „Žeželj“ Kragujevac, vodič na stazi Nataša Cvetković
Naziv akcije „Trnško i Jablaničko ždrelo – kanjoni reke Jerme i reke Jablanice u Bugarskoj“
Mesto održavanja akcije: Bugarska

Резултат слика за Jablaničko ždrelo

Trnsko ždrelo je prelepi kanjon reke Jerme, koji se nalazi 5 km nizvodno od gradića Trn u zapadnoj Bugarskoj, u oblasti Znepole, na planini Ruj, 3 km pre ponovnog ulaska Jerme u Srbiju, kod sela Petačinci, kada se u nju ulije Jablanica, njena najveća pritoka. Oivičavaju ga dve ogromne stene, koje se iznad Jerme, koja je na tom mestu široka jedva par metara, izdižu trista metara. Legenda o postanku Trnskog ždrela govori nam o zabranjenoj ljubavi Mare i Angela, koji su ostali zauvek razdvojeni na stenama iznad Jerme: Mara iznad leve obale, Angel iznad desne. Kroz i oko kanjona izgrađena je čuvena „Trnska ekopateka“, dužine 16 km (u oba pravca), koja spaja Trnsko ždrelo sa još impresivnijim, i po mnogima jednim od najlepših kanjona u regionu, a možda i šire – Jablaniškim ždrelom, kanjonom reke Jablanice. U Trnskom ždrelu staza prolazi preko dva mosta, par visećih stepenica i dva tunela, od kojih je prvi tunel, odmah iznad visećeg mosta, dugačak preko 300 m. Prolazi se veštačko jezero na Jermi, i staza potom izbija na samu granicu Bugarske i Srbije, u atar podeljenog sela Petačnici (mahala Bogojna), i ide uz levu obalu reke Jablanice, koja je zadnji kilometar svog toka granična reka. Zatim staza ulazi u selo Bankja. Ovde ćemo posetiti, jedinstvenu u celom svetu, podeljenu kuću, kroz koju je od 1919.godine povučena državna granica, te je tako jedna polovina kuće u Srbiji, a druga u Bugarskoj. Prilazak kući i obilazak dvorišta je slobodan.

U selu Bankja zahvatićemo i vodu sa lekovitog izvora kraj bazena (koji prima kupače preko leta). Voda na izvoru je stalne temperature od 18 stepeni i pogodna je za podizanje raspoloženja i ublažavanje stresova. Pre desetak godina u Bankji je izgrađena fabrika vode, kraj koje naša staza prolazi na putu ka Jablaniškom ždrelu. Jablaniško ždrelo probila je Jablanica između stena Greben planine, Ezdimirske planine i Zavalske planine. Pri obilasku ovog neverovatnog kanjona, šest puta ćemo ići sa jedne obale na drugu, preko visećih mostova od drveta, bezbednim i ograđenim. Preko stena ćemo prelaziti i odlično osiguranim drvenim stepenicama. Pojedini mostići su tridesetak metara iznad reke, i predstavljaju fantastične vidikovce. Ispod njih Jablanica je usekla brojne kotlove i virove, a najveći vir naziva se Zeleni vir. Zanimljivo je da je reka Jablanica na delu toka od svog kanjona, do ušća u Jermu, zelene boje, a da je reka Jerma, od Trnskog ždrela do ponovnog ulaska u Srbiju – braon boje. Povratak na polaznu tačku, je istom stazom, pa će oni koji su propustili da nešto fotografišu to moći da urade u povratku.
O ovom kraju, o Trnskom i Jablaniškom ždrelu je pre više od sto dvadeset godina pisao i veliki Aleko Konstantinov, koji je pokrenuo organizovano planinarstvo na Balkanskom poluostrvu.
. . .

Sreda, 29. maj 2019. godine

Redovni sastanak PD „Žeželj“, sreda, OŠ “Milutin i Draginja Todorović“ u Kragujevcu sa početkom u 19:30h.

e-mail: pdzezeljkg@gmail.com, tel. 064 218 34 12

https://www.facebook.com/pg/planinarsko.zezelj/

. . .

Category : Maj