Maj 2019.

. . .

Sve informacije i programi u vezi sa sa aktivnostima našeg Društva, objavljenih na ovom sajtu, namenjeni su samo članovima našeg Društva i članovima planinarskih organizacija učlanjenih u Planinarski savez Srbije.

. . .

Subota, 04. maj 2019. godine

Organizator PEK „Gora“ Kragujevac, tradicionalna
Naziv akcije „10. Đurđevdanski pohod na Bešnjaju
Mesto održavanja akcije: Žeželj i Bešnjaja

Planinarsko-ekološki klub „GORA“, u subotu, 4. maja 2019. godine organizuje „10. Đurđevdanski pohod na Bešnjaju“, koji će se održati u okviru svečanosti povodom Dana Grada Kragujevca. Staza vodi živopisnim predelima Bešnjaje, grebenima sa kojih se pružaju lepi vidici, dolinama i živopisnim kanjonima planinskih rečica i potoka, bajkovitim šumskim predelima, do izvora pitke vode i uređenih odmarališta.

Akcija „10. Đurđevdanski pohod na Bešnjaju“ ove godine biće organizovana na dve staze:

1. Duga staza staza – „Izazov“ – (19,5 km i 850 m ukupnog uspona), 2. Kratka staza – „Đurđevak“ – (12 km i 450 m ukupnog uspona).

Staza „Izazov“ polazi od škole u Bukorovcu, vodi severno preko livade i šumskim puteljkom uz Golo brdo ka Pešića mali, zaseoku sela Jabučje, a zatim grebenom sa koga se pružaju lepi vidici ka vrhovima Bešnjaje, sa jedne strane i siluetama udaljenih Šumadijskih planina – Rudniku, Ješevcu, sa druge strane. Sa ovog grebena se silazi u dolinu reke Osanice, do ušća potoka Gigovo u reku Osanicu i vodenice u Bukorovcu.
Od vodenice se kraćim delom ide uz potok Gigovo, a onda staza vodi šumsim putem uz Cerjak do prvih kuća u zaseoku Drenak (kota 458), odakle je lep pogled na delove Bešnjaje. Sa ove kote staza se spušta niz Jasikar ponovo do potoka Gigovo, a onda se izdiže ka glavnom grebenu Bešnjaje do odmorišta na Jasenjaku. Od odmorišta staza se niz Mrtvicu, šumskim putem, spušta u najživopisniji deo Bešnjaje – kanjon Voljevice, i vodi najlepšim delom ovog kanjona. Iz kanjona Voljevice staza vodi šumskim putem uz Šibovitu kosu ponovo na glavni greben Bešnjaje do nekadašnjeg dečijeg odmarališta. Odavde se bez velikih visinskih razlika ide putem preko Velikog brda sve do Đurine česme, gde se nalazi odmaralište i učionica na otvorenom. Na ovom mestu se mogu dopuniti zalihe vode.
Od Đurine česme staza se penje ka prevoju ispod najvišeg vrha Bešnjaje – Lisin laz (613 mnv) i do livade sa koje je najlepši pogled ka Kragujevcu. Sa vidikovca staza vodi preko šumovite Vrletnice (532 mnv) i strmo se spušta, živopisnom stazom, do doline Osanice i škole u Bukorovcu, gde je i kraj ove staze. Staza „Izazov“ je namenjena iskusnim i kondiciono spremnim učesnicima.

Staza „Đurđevak“, polazi od vodenice u selu Bukorovac, dokle će se učesnici na ovoj stazi prevesti autobusima. Od vodenice se kraćim delom ide uz potok Gigovo, a onda staza vodi šumskim putem uz Cerjak do prvih kuća u zaseoku Drenak (kota 458), odakle je lep pogled na delove Bešnjaje. Sa ove kote staza se spušta niz Jasikar ponovo do potoka Gigovo, a onda se izdiže ka glavnom grebenu Bešnjaje do odmorišta na Jasenjaku.
Od odmorišta na Jasenjaku staza vodi glavnim grebenom Bešnjaje sa koga se pružaju lepi vidici ka Kragujevcu, sve do šumske kuće na Bešnjaji.
Sa glavnog grebena se bez velikih visinskih razlika ide putem preko Velikog brda sve do Đurine česme, gde se nalazi odmaralište i učionica na otvorenom. Na ovom mestu se mogu dopuniti zalihe vode.
Od Đurine česme staza se penje ka prevoju ispod najvišeg vrha Bešnjaje – Lisin laz (613 mnv) i do livade sa koje je najlepši pogled ka Kragujevcu. Sa vidikovca staza vodi preko šumovite Vrletnice (532 mnv) i strmo se spušta, živopisnom stazom, do doline Osanice i škole u Bukorovcu, gde je i kraj ove staze. Staza „Đurđevak“ je namenjena kondiciono manje spremnim učesnicima, početnicima u planinarenju i deci.

Za učesnike akcije organizator obezbeđuje prevoz od „Krsta“ u centru grada do Bukorovca u odlasku i iz Bukorovca do „Krsta“ u centru grada u povratku sa akcije. Kotizacija za prevoz iznosi 100 dinara.

Organizator će za učesnike pohoda, koji se opredele za tu opciju, obezbediti ručak (planinarski pasulj sa salatom). Za ovaj obrok poneti posude i pribor za jelo. Kotizacija za ručak iznosi 150 dinara.

Ostale obroke u toku dana planinari obezbeđuju sami i nose ih u rancu. Voda se može dopuniti kod Momčilove vodenice i kod Đurine česme na Bešnjaji. Preporučuje se planinarima i ljubiteljima prirode da u rancu ponesu najmanje 1 litar vode. Oprema, obuća i odeća planinara – učesnika u akciji bi trebala da bude prilagođena stazi i vremenskim uslovima na dan izvođenja pohoda.
Satnica aktivnosti na dan pohoda, subota 4. maj 2019.:

8:00 Polazak grupe učesnika autobusom iz centra grada („kod Krsta“) do polazne tačke staze u selu Bukorovac,
8:30 – 8:45 Prijavljivanje učesnika,
9:00 Otvaranje akcije i polazak na stazu,
15:00 – 16:00 Pristizanje sa staza do škole u selu Bukorovac,
16:00 – Ručak i osveženje za sve učesnike akcije,
17:00 – 18:00 Podela zahvalnica i zabavni program za učesnike i druženje,
18:00 – 18:30 Polazak organizovanim prevozom iz Bukorovca do Krsta u centru grada.

. . .

Sreda, 08. maj 2019. godine

Redovni sastanak PD „Žeželj“, sreda, OŠ “Milutin i Draginja Todorović“ u Kragujevcu sa početkom u 19:30h.

e-mail: pdzezeljkg@gmail.com, tel. 064 218 34 12

https://www.facebook.com/pg/planinarsko.zezelj/

. . .

Subota i nedelja, 11. – 12. maj 2019. godine

Organizator PD „Žeželj“ Kragujevac, organizator Nemanja Rebić, vodič Dragan Marjanović
Naziv akcije „Grebenom Suve planine, preko osam vrhova
Mesto održavanja akcije: od sela Vrgudinac do Niške banje

11.9.2017. Pogled na prevoj Pasarela i vrhove Suve planine. Momčilo Stojković (53) iz sela Kosmovac kraj Bele Palanke skoro ceo svoj žživot proveo je na Suvoj planini čuvajući ovce. Bačija na kojoj Stojković čuva stado od 170 ovaca nalazi se nadomak prevoja Pasarela, na 1.500 metara nadmorske visine. Mnogi taj deo Suve planine smatraju najlepššim jer sa njega „puca pogled“ na čitav planinski venac i beloplanačku kotlinu. Foto Saša Đordjević

Udaljenost od Kragujevca oko 180km. Polazak “kod Krsta” u subotu u 04:30. Povratak u nedelju do 21h.

Plan akcije: Polazak u subotu u 04:30 od Krsta. Dolazak u Nišku banju i parkiranje automobila. Prelazak sa svim stvarima neophodnim za dvodnevnu akciju u minibus koji nas transportuje iz banje, kroz Sićevačku klisuru do sela Vrgudinac. Polazak iz centra sela Vrgudinac na uspon. Celodnevno pešačenje do vrha Pasarelo, grebenom Suve planine (preko vrhova Srednji rid, Divna Gorica, Rženac). Dolazak do katuna Smrdan gde je planirano noćenje – bivakovanje, pored katuna, dakle pod (nadam se) vedrim nebom. U nedelju, nakon svitanja planiran je nastavak pešačenja preko vrhova Trem, Sokolov kamen, Mosor, Crni Kamen, do krajnjeg cilja akcije – Niške banje. Sledi večera u banji i povratak za Kragujevac (dolazak “kod Krsta” oko 21h).

Napomena: Vode na celokupnoj trasi nema. Na Smrdanu postoji bunar u kome je voda koja nije za piće – otuda i naziv lokaliteta. Nama će se kod Katuna pridružiti planinari iz Niša koji će doneti oko dvanest litara vode da bi imali bar po litar za drugi dan. Plan je da se dovezu do Smrdana terenskim vozilom i provedu veče sa nama. Svakako se u rancu na uspon mora poneti minimum 2,5 litra vode.

DOBRO PROCENITE SVOJE PSIHOFIZIČKO STANJE PRE ODLUKE DA UČESTVUJETE.

Učesnici akcije moraju biti spremni za pešačenje u oba dana oko 45km i za uspon/silazak od oko 2.300m.

Oprema: odgovarajuća za akciju i vremenske uslove (vreća za niske temperature ili bivak vreća, podloška za vreću, planinarske cipele, jakna kao zaštita od vetra, susnežice, snega ili kiše, polar duks, kapa, rukavice, planinarski štapovi, rezervna suva garderoba, naočare za sunce, min 2,5 litra tečnosti, lampa sa rezervnim baterijama, pozitivno raspoloženje).

Akcija se odvija u skladu sa „Pravilnikom o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti“ PSS-a. Svi planinari učestvuju na sopstvenu odgovornost. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku knjižicu. Vodič u skladu sa pravilnikom o izvođenju pl. akcija PSS-a, zadržava pravo izmene plana u slučaju nepredviđenih okolnosti. Organizator i vodič na stazi ne snose odgovornost za eventualne povrede i nesrećne slučajeve izazvane samovoljom pojedinaca, nesreće izazvane zdravstvenim problemima, kao i za nesreće izazvane pod dejstvom alkohola i drugih nedozvoljenih supstanci, ne odgovaraju za učesnike koji krenu na stazu samostalno, pre ili nakon oranizovanog polaska, kao i za učesnike koji odaberu neki drugi pravac uspona i silaska.

Prijave i dodatne informacije: 0643900098 Nemanja Rebić

Vremenska prognoza za Suvu planinu

. . .

11. – 12. maj 2019. godine

Organizator PEK „Gora“ Kragujevac, „Ras“, Novi Pazar
Naziv akcije „Putevima strog Rasa
Mesto održavanja akcije: Raška – Novi Pazar

Planinarsko – ekološki klub „Gora“ Kragujevac i ove , kao i prethodnih godina, u saradnji sa Planinarsko – ekološkim udruženjem „Ras“ Novi Pazar, svoje članove vodi stazama Starog Rasa.

Plan akcije. 11. maj 2019. – subota. Polazak iz Kragujevca u 05.00 sati iz centra grada od Krsta. Dolazak u Novi Pazar (idealno je da se u Pazar stigne najkasnije oko 08:30). Susret sa vođom akcije i članovima Planinarsko-ekološkog udruženja ,,RAS”, koji će Vam praviti društvo na ovoj akciji. Odlazak do polazne tačke, lokaliteta Pazarište, na 7 km od grada. Odavde kreće uspon planinarskom stazom prema srednjovekovnom utvrđenju Ras. Do uzvišenja iznad Pazarišta vodi delimično obeležena šumska staza. Na vrh ovog dominantog brda, gde su ostaci utvrđenja, stiže se za oko 60 minuta. Predviđena je pauza, razgledanje okolinine i obrok (iz ranca). Posle pauze nastavljamo stazom prema izvoru reke Raške. Spuštamo se lagano i idemo paralelno sa rekom Raškom. Cela ova staza, uključujući i uspon do utvrđenja duga je oko 10 kilometara. Uglavnom se ide šumskim stazicama i putevima, a jedan mali deo (oko 500m) ispred samog manastira asfaltom. Na kraju staze obilazi se pećina u kojoj izvire reka Raška. Prilaz i staza kroz pećinu su lepo uređeni, a zainteresovani za ovu aktivnost treba da ponesu baterijske lampe. Ukoliko vodostaj reke bude poplavio pomenutu stazu, ovu aktivnost ćemo odložiti. U popodnevnim satima izlazimo na planinarsku stazu do sela Gračane i vrha Južac (zanimljiva šumska staza, sa lepim pogledom i vrh koji je ispreplepletan pećinama i usecima). Staza je kružna i ukupno duga 6 kilometara, prelazi se za oko dva sata hoda.
12. maj 2019. – nedelja. Skup planinara, i polazak prema Novom Pazaru najkasnije u 10:30. Izlazak na stazu koja kreće od Crkve Svetog Petra i Pavla, do manastira Đurđevi Stupovi. Staza nije previše teška ni dugačka, prelazi se za oko 2 sata umerenog hoda. Zatvaranje akcije i polazak nazad u popodnevnim satima. Povratak u Kragujevac do 23:00 sati

Nepohodna oprema: U zavisnosti od vremenskih prilika u vreme održavanja akcije od opreme je potrebno imati planinarske cipele, kamašne, kapu, i rukavice, opremu za zaštitu od kiše, sunca, i vetra, planinarske štapove, rezervnu suvu garderobu, hranu i vodu (iz ranca, za dvodnevni boravak u planini). Prijave za akciju: Prijave se šalju SMS porukom na mob. tel. 064-684–68-79 (Žarko Prodanović), ili na sastanku kluba PEK „Gora“ u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji, sredom od 20:00, najkasnije do srede, 8. maja 2019 godine. Rok za otkazivanje učešća 8. maj 2019. godine. Svako ko otkaže učešće posle navedenog roka, dužan je da sam pronađe zamenu za učešće, ili je u obavezi da snosi pun iznos prevoza za ovu akciju. Broj mesta u motelu je ograničen. Troškovi akcije: Cena prevoza zavisi od broja zainteresovanih i naknadno će biti utvrđena i objavljena. Za učešće u akciji potrebno je imati lična dokumenta, ličnu kartu, overenu zdravstvenu knjižicu i planinarsku karticu PSS-a sa markicom za 2019. godinu. Svi učesnici u akciji učestvuju na spostvenu odgovornost i dužni su da potpišu izjavu o odricanju od pokretanja postupka o utvrđvanju odgovornosti, koju će dobiti od organizatora akcije. Vodič zadržava pravo izmene trase, prekida akcije ili odustajanja od akcije u slučaju nepovoljnih vremenskih i drugih uslova na terenu. Vodič ima pravo da odbije prijvu za akciju onom planinaru za kog proceni da taj planinar nije fizički spreman, nije propisno opremljen, ili svojim postupcima može da ometa uspešno izvođenje akcije. Svi učesnici akcije su dužni da se ponašaju u skladu sa odrebama koje propisuju „Pravilnik o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti“ PSS i “Pravila ponašanja planinara”. Takođe, svaki učesnik je dužan da poštuje usmena uputstva organizatora i vodiča na akciji. U akciji mogu učestvovati i lica za koja je pokrenut postupak prijema u članstvo (lica koja su izvršila lekarski pregled, potpisala pristupnicu, popunila evidencioni list i potpisala izjavu o odustajanju od pokretanja postupka o utvrđivanju odgovornosti, u kojoj stoji i napomena da u akciji učestvuju na sopstevnu odgovornost). Obrazac izjave učesnici akcije dobijaju od organizatora i vodiča, a pristupnicu i evidencioni list popunjavaju kod sekretara Kluba na redovnim sastancima PEK „Gora“, sredom od 20:00 u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji.

• Vodite računa o sopstvenoj bezbednosti i bezbednosti drugih,
• Molimo vas da vodite računa o svom zdravstvenom stanju i realnim opasnostima na stazi
• Fizički nepripremljeni ne polazite na akciju.

Organizator akcije i vodič na stazi Žarko Prodanović. (064/6846879)

. . .

Nedelja, 12. maj 2019. godine

Organizator PSD „Gvozdac“ Kraljevo, republička
Naziv akcije „Narcisu u pohode
Mesto održavanja akcije: Stolovi

Udaljenost od Kragujevca  75 km. Vreme potrebno za putovanje 1h 45 min. Polazak iz Kragujevca je planiran je od Krsta u 06:00. Planirani povratak u Kragujevac je do 20:00.

Plan akcije: 07:00-07:50 – doček i prijava učesnika u selu Kamenica. 08:00-08:15- svečano otvaranje akcije – izlazak učesnika na stazu 08:15-15:00 – Kamenica – Orlovac – Ravni sto – Nilovska prevoja – Usovica (1375 mnv) – Nilovska prevoja – Ravni sto – Orlovac – Debelo brdo – Brezna (pl.dom “Zorica Gizdavić”) 15:00-16:00 – ručak, podela nagrada i zahvalnica. zatvaranje akcije. Staza je duga oko 21km sa visinskom razlikom od oko 1000 m uspona i oko 800 m spusta i spada u srednje teške staze. Za učesnike slabije kondicije postoji kraća i lakša staza: Kamenica – (Orlovac 938m) Debelo brdo- Brezna (Pl.dom “Zorica Gizdavić”), dužine 11 km sa usponom od oko 700 m i spustom od 500 m. Nakon završetka akcije biće obezbeđen ručak za sve zainteresovani po pristupačnim cenama.

Izvođenje akcije će zavisiti od vremenskih prilika i dodatne informacije ukoliko bude promena će biti naknadno objavljene.

Akontacija 300 din. Rok za otkazivanje učešća 2. maj 2019. godine. Planinari koji otkažu učešće nakon navedenog roka, dužni su sami da pronađu zamenu za učešće, ili im neće biti vraćena uplaćena akontacija. Način prevoza i konačna cena biće utvrđeni po prijavi učesnika.

Na akciji mogu učestvovati planinari, članovi PSS, ili članovi inostranih klubova članova saveza priznatog od UIAA, sa urađenim lekarskim pregledom i sa uplaćenom članarinom za 2019. godinu, što potvrđuju planinarskom, članskom karticom prilikom prijave. Takođe na akciji mogu učestvovati i lica za koje je pokrenut postupak prijema u članstvo (lica koja su potpisala pristupnicu, evidencioni list i izjavu o odgovornosti da na akciju idu na sopstvenu odgovornost).

Oprema: odgovarajuća za akciju i vremenske uslove. (Planinarske cipele, zaštita od vetra, sunca i kiše, polar duks, kamašne, planinarski štapovi, zaštitna krema od UV zračenja, rezervna suva garderoba i laka obuća koja može ostati u prevozu do povratka sa staze, pozitivno raspoloženje.)

Hrana i voda iz ranca za celodnevni boravak u prirodi.

Napomena: Akcija se odvija u skladu sa „Pravilnikom o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti“ PSS-a. Svi planinari učestvuju na sopstvenu odgovornost. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2019. godinu. Vodič u skladu sa pravilnikom o izvođenju pl. akcija PSS-a, zadržava pravo izmene plana u slučaju nepredviđenih okolnosti. Organizator i vodič na stazi ne snose odgovornost za eventualne povrede i nesrećne slučajeve izazvane samovoljom pojedinaca, nesreće izazvane zdravstvenim problemima, kao i za nesreće izazvane pod dejstvom alkohola i drugih nedozvoljenih supstanci, ne odgovaraju za učesnike koji krenu na stazu samostalno, pre ili nakon oranizovanog polaska, kao i za učesnike koji odaberu neki drugi pravac uspona i silaska.

. . .

Sreda, 15. maj 2019. godine

Redovni sastanak PD „Žeželj“, sreda, OŠ “Milutin i Draginja Todorović“ u Kragujevcu sa početkom u 19:30h.

e-mail: pdzezeljkg@gmail.com, tel. 064 218 34 12

https://www.facebook.com/pg/planinarsko.zezelj/

. . .

17. – 19. maj 2019. godine

Organizator PD „Žeželj“, Kragujevac, vodič Danijela Dimitrijević
Naziv akcije „Stara planina
Mesto održavanja akcije, Stara planina

Udaljenost od Kragujevca  270 km. Vreme potrebno za putovanje 5 sati sa pauzama. Polazak iz Kragujevca je planiran je od Krsta u 15:00 u petak 17.05.2019. Planirani povratak u Kragujevac je do 22:00 u nedelju 19.05.2019.

17.05. – petak 15:00 polazak od Krsta, vožnja sa usputnim stajanjem prema potrebi. Dolazak u selo Dojkinci, smeštaj i noćenje u istoimenom planinarskom domu u višekrevetnim sobama. 18.05. – subota 07:00 polazak na stazu. Vrh Kopren (1963 mnv) i Koprenski vodopad se nalazi na samoj granici sa Bugarskom, dužina staze je 25km i potrebna je dobra kodicija za savlađavanje iste. Grupa koja ne želi na vrh može obići vodopad Tupavica (nalazi se na 5 km od doma) ili neki od obližnjih i manje zahtevnih vrhova.

19.05. – nedelja 08:00h polazak iz doma, odlazak u selo Slavinje i  obilazimo Rosomačke lonce (lagana staza, ukupne dužine 4km), nakon toga nastavljamo prevozom do sela Jelovica, obilazimo vrelo istoimene reke. Zatim se zaustavljamo u selu Rsovci, obliazimo pećinsku crkvicu u kojoj se nalazi freska „Ćelavi Isus“, izlazimo na vidikovac Kozji kamen (dužina staze 6km u oba smera) i nastavljamo put ka Pirotu. Nakon obilaska grada krećemo za Kragujevac.

Cena akcije: 2700,00 rsd troškovi prevoza, organizacije i noćenja za vozače. 1580,00 rsd smeštaj u domu za dve noći. Cena je formirana na bazi 32 učesnika, u slučaju manjeg broja prijavljenih može doći do korekcije. Prilikom prijave potrebno je izvršiti uplatu akontacije od 2000.00 rsd. U slučaju odustajanja, naći zamenu, akontacija se ne vraća.

Na akciji mogu učestvovati planinari, članovi PSS, ili članovi inostranih klubova članova saveza priznatog od UIAA, sa urađenim lekarskim pregledom i sa uplaćenom članarinom za 2019. godinu, što potvrđuju planinarskom, članskom karticom prilikom prijave. Takođe na akciji mogu učestvovati i lica za koje je pokrenut postupak prijema u članstvo (lica koja su potpisala pristupnicu, evidencioni list i izjavu o odgovornosti da na akciju idu na sopstvenu odgovornost).

Oprema: odgovarajuća za akciju i vremenske uslove. (Planinarske cipele, zaštita od vetra, sunca i kiše, polar duks, kamašne, planinarski štapovi, zaštitna krema od UV zračenja, rezervna suva garderoba i laka obuća koja može ostati u prevozu do povratka sa staze, lampa sa rezervnim baterijama, pozitivno raspoloženje.) Hrana i voda iz ranca za celodnevni boravak u prirodi.

Napomena: Akcija se odvija u skladu sa „Pravilnikom o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti“ PSS-a. Svi planinari učestvuju na sopstvenu odgovornost. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2019. godinu. Vodič u skladu sa pravilnikom o izvođenju pl. akcija PSS-a, zadržava pravo izmene plana u slučaju nepredviđenih okolnosti. Organizator i vodič na stazi ne snose odgovornost za eventualne povrede i nesrećne slučajeve izazvane samovoljom pojedinaca, nesreće izazvane zdravstvenim problemima, kao i za nesreće izazvane pod dejstvom alkohola i drugih nedozvoljenih supstanci, ne odgovaraju za učesnike koji krenu na stazu samostalno, pre ili nakon oranizovanog polaska, kao i za učesnike koji odaberu neki drugi pravac uspona i silaska.

Prijave i dodatne informacije: 063 8088815 Danijela Dimitrijević MB 529

. . .

Sreda, 22. maj 2019. godine

Krsna slava PD „Žeželj“

e-mail: pdzezeljkg@gmail.com, tel. 064 218 34 12

https://www.facebook.com/pg/planinarsko.zezelj/

. . .

24-26. maj 2019. godine

Organizator PD „Žeželj“ Kragujevac, vodič i organizator, Nataša Cvetković
Naziv akcije „Crnook – Jablaniško ždrelo
Mesto održavanja akcije: Planina Dukat, Srbija, Bugarska

Planina Dukat prostire se na krajnjem jugoistoku Srbije, u oblasti Krajište, između planina Bele vode i Besne kobile. Istoimeni prvenac – dominantni vrh Crnook (1881 m), kupolikog oblika, predstavlja izuzetno lep vidikovac, a i sam se može uočiti sa velikih razdaljina u Srbiji, Bugarskoj i Makedoniji. Planina Crnook izuzetno je bogata stoletnom listopadnom šumom, pašnjacima i vodom. Negde do 1400 m nadmorske visine prostire se šumski pojas, a najviši delovi Crnooka, su ogoljeni pašnjaci, sa kojih pogled seže sve do Rile, Pirina i Vitoše u Bugarskoj, Osogovskih planina u Makedoniji, kao i na sve planine južne Srbije. Još je mnogo sela na planini i u njenom podnožju u kojima se održalo seosko stanovništvo, koje i dan-danas čuva svoje bogato kulturno nasleđe i narodne običaje.
Trnsko ždrelo je prelepi kanjon reke Jerme, koji se nalazi 5 km nizvodno od gradića Trn u zapadnoj Bugarskoj, u oblasti Znepole, na planini Ruj, 3 km pre ponovnog ulaska Jerme u Srbiju, kod sela Petačinci, kada se u nju ulije Jablanica, njena najveća pritoka. Oivičavaju ga dve ogromne stene, koje se iznad Jerme, koja je na tom mestu široka jedva par metara, izdižu trista metara. Jablaniško ždrelo probila je Jablanica između stena Greben planine, Ezdimirske planine i Zavalske planine. Pri obilasku ovog neverovatnog kanjona, šest puta ćemo ići sa jedne obale na drugu, preko visećih mostova od drveta, bezbednim i ograđenim. Preko stena ćemo prelaziti i odlično osiguranim drvenim stepenicama. Pojedini mostići su tridesetak metara iznad reke, i predstavljaju fantastične vidikovce. Ispod njih Jablanica je usekla brojne kotlove i virove, a najveći vir naziva se Zeleni vir. Zanimljivo je da je reka Jablanica na delu toka od svog kanjona, do ušća u Jermu, zelene boje, a da je reka Jerma, od Trnskog ždrela do ponovnog ulaska u Srbiju – braon boje.
Plan akcije:
I dan (24.05.2019.)
Polazak iz Kragujevca ( od krsta) je u 15h ka Bosilegradu. Planiran dolazak u dom gde ćemo prenoćiti je oko 20:00 – 20:30h (sa pauzama u putovanju). Dom se nalazi u selu Donja Ljubata na nekih 25 km od Bosilegrada.
II dan (25.05. 2019.)
Na uspon krećemo iz mahale Obe reke, sa nadmorske visine od 900m na putu Bosilegrad – Donja Ljubata. Najpre se ide uzvodno Golemom rekom do Crnoštice, sela na najvećoj nadmorskoj visini u Srbiji, iznad kog se nalazi spomenik partizanima. Od tog spomenika počinje završni uspon na Crnook 1881 m koji je i ujedno i najzahtevniji deo na celoj stazi. Ukupna dužina ove staze je oko 20km sa ukupnim usponom od 1000m. Istim putem se vraćamo na početnu tačku. Po završetku akcije vraćamo se u dom gde cemo prenoćiti.
III dan ( 26.05.2019.)
U 7:00 h krećemo iz doma ka Bugarskoj, granični prelaz Strazimirovci. U zavisnosti od zadržavanja na graničnom prelazu, po tome ćemo i planirati početak akcije. Obilazimo paraklis Svete Petke u Trnu (crkva u steni na ulasku u grad). U ovom paraklisu boravila je velika svetica – Sveta Petka početkom IX veka. Tu se sklonila bežeći od svojih progonitelja, i u njemu se mogu videti otisci njenih stopala i šaka u steni. Pored ulaza u paraklis je otvor u steni za koga je vezana legenda da se grešnici kroz njega ne mogu provući. Posle obilaska paraklisa nastavljamo ka selu Bankja gde ćemo i krenuti na stazu. Planiran je obilazak Jablaniškog ždrela (uglavnom za one koji nemaju strah od visine), Vrbčanskog vodopada i ukoliko vreme dozvoli bar jedan vidikovac na planini Greben (Dragovski kamak 1118m ili Stakov kamak 1052m). Za kraj nam ostaje obilazak Trnskog ždrela i večera u planinarskom domu. Sledi povratak za Kragujevac, planiran dolazak oko ponoći (u zavisnosti od zadržavanja na graničnom prelazu). Akontacija je 2000,00 dinara. Broj mesta na akciji je ograničen.

Izvođenje akcije će zavisiti od vremenskih prilika i dodatne informacije ukoliko bude promena će biti naknadno objavljene.

Akontacija 2000 din. Rok za otkazivanje učešća 18. maj 2019. godine. Planinari koji otkažu učešće nakon navedenog roka, dužni su sami da pronađu zamenu za učešće, ili im neće biti vraćena uplaćena akontacija. Način prevoza i konačna cena biće utvrđeni po prijavi učesnika.

Na akciji mogu učestvovati planinari, članovi PSS, ili članovi inostranih klubova članova saveza priznatog od UIAA, sa urađenim lekarskim pregledom i sa uplaćenom članarinom za 2019. godinu, što potvrđuju planinarskom, članskom karticom prilikom prijave. Takođe na akciji mogu učestvovati i lica za koje je pokrenut postupak prijema u članstvo (lica koja su potpisala pristupnicu, evidencioni list i izjavu o odgovornosti da na akciju idu na sopstvenu odgovornost).

Oprema: odgovarajuća za akciju i vremenske uslove. (Planinarske cipele, zaštita od vetra, sunca i kiše, polar duks, kamašne, planinarski štapovi, zaštitna krema od UV zračenja, rezervna suva garderoba i laka obuća koja može ostati u prevozu do povratka sa staze, pozitivno raspoloženje.) Hrana i voda iz ranca za celodnevni boravak u prirodi.

Napomena: Za ovu akciju neophodan je važeći pasoš

Akcija se odvija u skladu sa „Pravilnikom o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti“ PSS-a. Svi planinari učestvuju na sopstvenu odgovornost. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2019. godinu. Vodič u skladu sa pravilnikom o izvođenju pl. akcija PSS-a, zadržava pravo izmene plana u slučaju nepredviđenih okolnosti. Organizator i vodič na stazi ne snose odgovornost za eventualne povrede i nesrećne slučajeve izazvane samovoljom pojedinaca, nesreće izazvane zdravstvenim problemima, kao i za nesreće izazvane pod dejstvom alkohola i drugih nedozvoljenih supstanci, ne odgovaraju za učesnike koji krenu na stazu samostalno, pre ili nakon oranizovanog polaska, kao i za učesnike koji odaberu neki drugi pravac uspona i silaska.

Prijave i dodatne informacije Nataša Cvetković 0600456492.
. . .

Sreda, 29. maj 2019. godine

Redovni sastanak PD „Žeželj“, sreda, OŠ “Milutin i Draginja Todorović“ u Kragujevcu sa početkom u 19:30h.

e-mail: pdzezeljkg@gmail.com, tel. 064 218 34 12

https://www.facebook.com/pg/planinarsko.zezelj/

. . .

Category : Maj