Septembar 2019.

. . .

Sreda, 4. septembar 2019. g.

Redovni sastanak PD „Žeželj“, sreda, OŠ “Milutin i Draginja Todorović“ u Kragujevcu sa početkom u 19:30h.

E-mail: pdzezeljkg@gmail.com
Kontakt: 0642183412
https://www.facebook.com/pg/planinarsko.zezelj/

. . .

Subota 07. septembar 2019.
Velika planinska trka, republička akcija
PK „Kablar“, Čačak

Program i satnica akcije
08:00 – 09:00 Okupljanje i prijavljivanje učesnika akcije; 09:00 – Svečano otvaranje akcije i polazak na stazu po izboru (Opcija 1, Opcija 2, Opcija 3, Opcija 4); 15:00 – 16:00 Dolazak sa odabranih staza do škole u Ovčar Banji; 16:00 – 17:30 Druženje planinara uz tradicionalni planinarski ručak; 17:30 – 18:00 Podela zahvalnica i svečano zatvaranje akcije.

Opis staza

Opcija 1 – Ovčar (srednje teška staza): Polazak na pešačenje od Info centra u Ovčar Banji. Kod auto kampa ulazak u obeleženu stazu br. 7. Lagani
uspon do manastira Sv. Trojice, kraće zadržavanje. Nastavak uspona šumskom stazom br. 7a do asfaltnog puta koji vodi ka manastiru Sretenje. Ovaj deo staze je nešto zahtevniji (oko 150 m uspona na dužini od oko 700 m). Sledi ulazak na grebenski deo staze koji vodi do zaravni Koronja.
Nastavak uspona do vrha Ovčara (985 mnv), zadržavanje na vidikovcima. U slučaju lepog vremena ukazaće se lep pogled na čačansku kotlinu i vrhove Rudnika, Vujna, Bukovika, Ostrice, Jelice… Silazak sretenjskom kosom do manastira Sretenje, obilazak manastira uz osveženje za učesnike. Nastavak
pešačenja do manastira Preobraženje i dalje do škole u Ovčar Banji, gde se akcija završava. Staza je srednje težine, uz konstantan uspon od starta do vrha. Dužina staze oko 11 km, visinska razlika oko 700 m, vreme prolaska oko 6 sati.

Opcija 2 – Kablar (lakša staza):
Polazak na pešačenje od info centra u Ovčar Banji. Posle nekoliko minuta dolazak do manastira Blagoveštenje (početak XVII veka), odakle se blagim usponom, stazom br. 4, dolazi do manastira Ilinje. Staza dalje, preko Mečkovog brda, vodi do lokaliteta Šanik, uz jedan kratki strmiji deo kroz šumu. Nakon pauze skreće se desno, na stazu 4b. Posle 1300 metara laganog pešačenja kroz šumu staza se ukršta sa gornjim delom staze br.1 kojom se stiže do vrha na Kablaru (885 mnv) i vidikovca sa koga se pruža pogled
na meandre Morave, Ovčar Banju, Ovčar, požešku kotlinu i okolne planine.
Silazak stazom broj 3 (oko 4 km) do planinarskog doma PD „Kablar“ gde je predviĎen kraći odmor i osveženje za učesnike. Sledi kratak obilazak manastira Nikolje nakon čega se asfaltnim putem, deonicom dužine oko 2 km, stiže do škole u Ovčar Banji, gde se akcija završava. Ukupna dužina staze oko 12 km, uz kumulativni uspon oko 650 m, vreme prolaska oko 6 sati.

Opcija 3 – Kablar (teža i tehnički zahtevnija staza):
Polazak na pešačku turu od Info centra u Ovčar Banji. Prolazak kroz naselje i kod železničke stanice ulazak u stazu br. 4a. Posle par stotina metara skreće se desno u stazu br. 5 odakle kreće strmiji deo. Sve vreme do vrha staza vodi kroz šumu, a zatim grebenom, po kamenitom terenu. Na stazi su tri manja vidikovca sa pogledom na Ovčar Banju i Čačak. Izlazak na najviši vrh Kablara (889mnv), kraće zadržavanje a zatim obilazak drugog vrha (885 mnv) i vidikovca sa koga se pruža pogled na meandre Morave, Ovčar Banju, Ovčar, požešku kotlinu i okolne planine. Silazak stazom br. 2 strmim terenom ispod ferate Turčinovac, zatim pored Savine isposnice, dolazak do
škole u Ovčar Banji, gde se akcija završava. Staza je kružna, dužine oko 9 km, ukupna visinska razlika pri usponu oko 650 m. Zbog nekoliko težih deonica staza nije pogodna za planinare slabije fizičke spremnosti.

Opcija 4 – Vožnja katamaranom
Za učesnike kojima se iz bilo kog razloga ne bude pešačilo do planinskih vrhova, u saradnji sa „Turističkom organizacijom Čačka“, u ponudi je i plovidba katamaranom kroz najatraktivniji deo Ovčarsko-kablarske
klisure. Turistička plovila će kretati na svakih sat vremena od letnje bašte restorana „Dom“. Planirana je vožnja meandrima Zapadne Morave (do ispod manastira Uspenje) i nazad. Prvi polazak predviđen je za 10:00 časova. Plovidba traje jedan sat, a cena je 250,00 dinara po osobi.
Maksimalan broj putnika u jednoj grupi je 25. Prijavljivanje i formiranje grupa je u turističkom info-centru u Ovčar Banji ili na samom pristaništu kod letnje bašte restorana „Dom“.
Svoje mesto možete rezervisati i unapred na telefon 032/5596366. Prednost kod ukrcavanja imaće grupe ili pojedinci koji su unapred rezervisali. Radno vreme je radnim danom od 07:00-17:00, vikendom od 10:00- 18:00 časova. Plovidba se ne organizuje u slučaju nepovoljnih vremenskih ili hidroloških prilika (kiša, jak vetar i pojačan protok Zapadne Morave).
U povratku je moguća poseta manastiru Nikolje. Učesnici koji se opredele za ovu varijantu nastavljaju pešice od manastira do Ovčar Banje, deonicom dugom 2 km. Planinarske staze Ovčara i Kablara možete pogledati na  http://kablar.org.rs/index.php/planinarske-stazeovcara-i-kablara

Ishrana i voda. Na odabrane staze poneti dovoljno vode za čitav uspon i povratak jer na stazama nema pijaće vode, osim na startu, manastirima Sv. Trojice, Sretenje i Nikolje, (preporuka je da svako ponese najmanje po 1,5 l vode). Organizator za sve učesnike, po završetku akcije, obezbeđuje obrok (pasulj po izboru – posni ili sa mesom, salata i hleb) po ceni od 200,00 dinara, kao i pribor za jelo.

. . .

Subota 07. septembar 2019.
Postani spasilac Gorske službe spasavanja Srbije
GSS

Kao i svake godine Gorska služba spasavanja Srbije organizuje osnovni kurs za prijem novih članova. Uvodna testiranja za Osnovni kurs Gorske službe spasavanja Srbije održaće se u septembru tokom tri vikenda u 11 gradova širom Srbije.
Prijave i informacije za kurs nalaze se na linku: https://gss.rs/kurs

Kragujevac
7.9.2019. od 10 časova
Veliki park – teretana na otvorenom kod restorana Koš

. . .

Sreda, 11. septembar 2019. g.

Redovni sastanak PD „Žeželj“, sreda, OŠ “Milutin i Draginja Todorović“ u Kragujevcu sa početkom u 19:30h.

E-mail: pdzezeljkg@gmail.com
Kontakt: 0642183412
https://www.facebook.com/pg/planinarsko.zezelj/

. . .

Subota, 14. septembar 2019.
Dan pešačenja, republička akcija
Planinarski savez Srbije

Planinarski savez Srbije 14. septembra 2019. godine organizuje najveću ovogodišnju planinarsku akciju ,,Dan pešačenja 2019.” pod sloganom SRBIJA HODA!
“Dan pešačenja” predstavlja poziv javnosti Srbije da se toga dana “pokrene” i “hoda”. Planinari iz cele Srbije pozivaju mlade i stare, porodice, tinejdžere, penzionere, zaposlene, školarce, studente, umetnike da se priključe akciji i prepešače 100 metara ili celu predviđenu stazu. Pešačiće se ulicama, parkovima, prirodom, planinama Srbije…
14. septembra SRBIJA HODA!

#srbijahoda #danpesacenja #danpešačenjasrbija

Dan pešačenja u Kragujevcu organizovaće zajedno oba kragujevačka planinarska kluba PD ”Žeželj” i PEK ”Gora”.

Planinarski vodič: Dejan Milošević, Nikola Miletić, Andrej Ivošev.

Program manifestacije u Kragujevcu

Petak 13.09.2019. g. 18:00 časova, Narodna biblioteka Vuk Karadžić u Kragujevcu – promocija knjige “Siguran korak”. Knjigu će predstaviti Iso Planić, autor i predsednik PSS i Zoran Kontić načelnik Službe vodiča PSS.

Subota 14.09.2019.g. 09:45 časova Okupljanje učesnika kod fontane u Velikom Parku 10:00 časova Otvaranje akcije Dan pešačenja i polazak na pešačenje trasom: Veliki Park – Muzej – Staro vojničko groblje – Desankin venac – jezero Šumarice – stadion “Čika Dača” – Veliki Park. Dužina staze oko 10km. Hodaće se uređenim pešačkim stazama Šumarica. U svakom trenutku učesnici su slobodni da nam se pridruže ili skrate osnovnu stazu.

#srbijahoda #danpesacenja #danpešačenjasrbija #planinarskisavezsrbije

#mountaineeringassociationofserbia #planinezovu

#idemo #srbija #serbia #planinesrbije

. . .

Subota, 14. septembar 2019.
Vodopad Vanturatoarea i kanjon Đavolja vodenica, banja Herkulana (Rumunija)
PK „Žeželj“, organizator i vodič Nataša Cvetković

NACIONALNI park Domogled – dolina Černe, jedan od najlepših u Evropi, nalazi se kraj Đerdapa, nadomak dunavske granice sa Srbijom kod Kladova. Ovaj dragulj prirode je svojevrstan spomenik Srbima koji su ovde nekad živeli u velikom broju kao čuvari Vojne granice Habzburške imperije s Osmanskim carstvom. Ime Munti Černi ili Černa, prevedeno na moderni srpski jezik glasi Crna planina, a setno ime vrhu Domogled dali su Srbi koji su s njega gledali otadžbinu iz koje su izbegli u velikim seobama. Vrh se nadnosi nad niži Varful Serban – Srpski vrh i Pešteru lui Serban, Srpsku pećinu, sklonište graničara. Kozju stazu kroz tesnu klisuru Cašnei, na čijim vertikalnim zidovima rastu šume crnog bora. U njoj, usred krša nalazi se skrivena u levku vodopada i Đavolja vodenica. Po predanju tu su žito mleli srpski graničari i hajduci koji su kao gorski demoni živeli u gudurama i upadali među Turke nevične planinskom ratovanju.

Plan akcije. Polazak iz Kragujevca 03:00h kod Krsta. Planiran dolazak na granični prelaz oko 06:30h i nakon 30km stižemo na našu početnu tačku odakle krećemo ka vodopadu Vaturatoarea. Iako je trasa duga oko 6km ( u oba smera) s obzirom na činjenicu da se savladjuje nekih 400m uspona, treba je ozbiljno shvatiti. Nakon vodopada produžavamo ka kanjonu Đavolja vodenica (ukupna dužina staze oko 6km) .
U povratku svraćamo u obilazak banje Herkulane koja važi za najstariji banjski centar u Rumuniji ali i jedno od najstarijih lečilišta na svetu. Banju Herkulanu su osnovali Rimljani tokom svojih osvajačkih pohoda, te je vremenom postala poznata u svetu po lekovitim svojstvima termo-mineralnih izvora. Vodič i organizator Nataša Cvetković.
Prijave i dodatne informacije do 11.09.2019 Nataša Tacić 0603040888.

. . .

Sreda, 18. septembar 2019. g.

Redovni sastanak PD „Žeželj“, sreda, OŠ “Milutin i Draginja Todorović“ u Kragujevcu sa početkom u 19:30h.

E-mail: pdzezeljkg@gmail.com
Kontakt: 0642183412
https://www.facebook.com/pg/planinarsko.zezelj/

. . .

Nedelja 22. septembar 2019.
Kanjon reke Uvac
PD „Žeželj“ Kragujevac, organizator i vodič: Nataša Cvetković

Polazak od krsta u 05:00 h . Dolazak u Novi Pazar u ranim jutarnjim satima ( oko 08:30 h najkasnije). Iz Pazara idemo ka Sjenici i Sjeničkom jezeru. Pesačenje ka kampu na Sjeničkom jezeru, oko 2,5km . Ukrcavanje u turističke motorne čamce, najkasnije do 10:30 h. Vožnja čamcima, obilazak Ledene pećine uz vodiča, razgledanje kanjona, upoznavanje sa stanistem Beloglavih supova.
Iskrcavanje iz čamaca i pesačenje ka vidikovcu Molitva, povratak do kampa pesaka ( ukupno pesacenje oko 8km), za grupu koja se odluci za ovakav deo akcije. Grupa koja ne zeli da pesaci vratice se čamcima do kampa gde ce sacekati prvu grupu. U kampu je predvidjen odmor, kupanje ( u zavisnosti od vremenskih uslova), kafa,pice, rucak…(ko sta zeli ).
Okupljanje grupe i polazak ka autobusima, pesaka 2,5 km ili camcem ( dodatno se placa grupna karta ).
Polazak ka Kragujevcu planiran u popodnevnim satima…
Cena po osobi za ulaz u specijalni rezervat prirode Uvac, razgledanje pecine, voznja camcima i rendzer je 1250,00 din.
Vodič na stazi je Natasa Cvetkovic MB 577.
Prijave ce biti kod Natase Tacic 0603040888…

. . .

20.-22. septembar 2019.
Prenj
PD „Žeželj“ Kragujevac, organizator i vodič Danijela Dimitrijević

Petak 20.09.
6:30 polazak od Krsta, putovanje uz pauze u Vušegradu i Sarajevu, do izletišta Rujište koje se nalazi 25 km od Mostara, u pravcu Sarajeva. Odavde nastavljamo sa rančevima do doma na Bijelim vodama (1450 mnv) gde noćimo. Do doma je potrebno prepešačiti 7,5 km uz visinsku razliku od 400 mnv.
Subota 21.09.
7:00 polazak na uspon do vrhova Zelena glava i Otiš. Staza je kružna i za savlađivanje je potrebno oko 10 sati pešačenja. Završni uspon na Zelenu glavu je tehnički zahtevan, ali nije potrebna dodatna tehnička oprema. Povratak u dom i noćenje.
Nedelja 22.09.
7:00 polazak iz doma do Rujišta, odakle kombijem nastavljamo do Mostara. Nakon obilaska Mostara, odlazimo na Vrelo Bune i obilazimo Blagaj. Povratak preko Nevesinja, sa pauzom na Tjentištu. Okvirno vreme povratka u Kragujevac je oko ponoći.
Oprema: Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu ili pasoš, zdravstvenu knjižicu i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2019. godinu.
U domu ima tehničke vode, izvor pitke vode je na 200 metara udaljenosti.
Poneti letnju vreću ili posteljinu, u domu ima ćebića.

Cena akcije je 60 evra, formirana je na osnovu 16 učesnika, u slučaju manjeg broja prijavljenih doći će do korekcije cene. Prilikom prijave potrebno je izvršiti uplatu akontacije od 30 evra. U slučaju odustajanja naći zamenu, akontacija se ne vraća.

Prijavljivanje i dodatne informacije: Danijela Dimitrijević MB529 0638088815,  i na redovnim sastancima društva sredom od 19:30 OŠ“Milutin i Draginja Todorović“.

. . .

Sreda, 25. septembar 2019. g.

Redovni sastanak PD „Žeželj“, sreda, OŠ “Milutin i Draginja Todorović“ u Kragujevcu sa početkom u 19:30h.

E-mail: pdzezeljkg@gmail.com
Kontakt: 0642183412
https://www.facebook.com/pg/planinarsko.zezelj/

. . .

Nedelja, 29. septembar 2019.
Rtanj
PD „Žeželj“, Kragujevac, organizator Raša Perović

Rtanj je planina koja se nalazi u istočnoj Srbiji i predstavlja prirodni fenomen kraškog reljefa. Planina se naglo izdiže iz ravnice i završava skoro potpuno pravilnom krečnjačkom piramidom. Najviši tačka Rtnja je vrh Šiljak visine 1561 mnv. Zbog svog specifičnog izgleda, u vezi Rtnja se ispredaju razne legende, a neki naučnici pokušavaju da dokažu da je nekada zaista bio piramida. Rtanj je jedna od najomiljenijih planinarskih destinacija u Srbiji. Ova planina privlači planinare tokom cele godine, kako početnike tako i iskusne planinare koji se ovde kondiciono pripremaju za ozbiljnije uspone po svetu. Do vrha je moguće doći obeleženim stazama sa različitih strana, čak i bez pomoći vodiča. Boravak na vrhu pruža nezaboravan ugođaj. Pri dobroj vidljivosti sa Rtnja moguće je videti planine sa kraja na kraj Srbije. Na samom vrhu Šiljak, nalaze se ostaci kapele koju je sagradila Greta Minh 1934. godine u čast pokojnog muža Juliusa Minha, tadašnjeg vlasnika rudnika uglja u podnožju Rtnja. Materijal za isgradnju kapele dopreman je do vrha na magarcima, a u izgradnji u učestvovali radnici tadašnjeg rudnika. Kapelu su minirali i srušili vandali devedesetih godina prošlog veka, verujući da se u njoj nalazi skriveno blago. Planina Rtanj je popularna i po lekovitim travama koje rastu na padinama ove planine i od kojih se pravi popularni Rtanjski čaj. Sva voda sa većih visina sliva se u podnožje planine kroz veliki broj šupljina unutar same planine, a koje su odlika kraškog reljefa, pa se zato u podnožu nalazi velik broj izvora pijaće vode.

Udaljenost od Kragujevca 120km. Vreme potrebno za putovanje 90-120 min sa pauzama. Planirani polazak iz Kragujevca je planiran za 07h kod Krsta. Planirani povratak u Kragujevac je do 20h.

Program akcije. Polazak 07h iz Kragujevca. Dolazak do motela „Balašević“ na putu Zaječar-Paraćin do 08:15. Pauza za kafu. 09:00  polazak autobusom do separacije Mirovo za one koji idu na vrh severnom stranom planine, odnosno do naselja Rtanj za one koji idu južnom stranom planine. 09:15 polazak na uspon severnom stranom. 09:30 polazak na uspon južnom stranom iz naselja Rtanj. 13:00-14:00 izlazak na vrh severne i južne grupe. 16:00-17:00 silazak u naselje Rtanj, južnom stranom. Vode na stazi nema, tako da je potrebno poneti 1,5-2l vode u rancu. Dužina staze ako se kreće sa severne strane je 12 km., visinska razlika +1200m, -955m. Dužina staze ako se kreće sa južne strane je 13 km., visinska razlika +956m, -956m.

. . .

26.-28. septembar 2019.
Hajla i manastir Sopoćani
PD „Žeželj“ Kragujevac, organizator i vodič Nemanja Rebić i Dragan Marjanović

U blizini mesta Rožaje postoji niz planina koje se poslednjih godina zbirno zovu po samom mestu. Najpoznatija među njima je svakako Hajla. Hajla je planina koja se nalazi na granici između Crne Gore i Srbije – Kosova i Metohije i pripada severoistočnom vencu Prokletija . Zapravo, planinski vrh Hajle, visine 2.403 metara je najviši vrh ovog dela Prokletija, smešten između izvora Ibra i Rugovske klisure.

Udaljenost od Kragujevca 220 km. Polazak kod Krsta u petak u 14:30. Očekivano vreme putovanja do
planine sa pauzama oko 4,5h. Planirani povratak u Kragujevac u nedelju do 20h.

Plan akcije: Polazak kod Krsta u petak u 14:30. Jedna kraća pauza planirana je u Novom Pazaru. Nakon toga se preko graničnog prelaza Špiljani ulazi u Crnu Goru. Planirani dolazak do eko-katuna i restorana Derman Dol oko 20h. Noćenje. Subota je određena za kružnu turu dužine 16km: Grope, vrh Greben (2.403m), preko Vran Hajle izlazak na vrh Derman Do (2.120m). Nedelja – povratak uz obilazak Sopoćana i pećine – nekada monaške isposnice u blizini manastira. Planirani dolazak u Kragujevac je oko 20h. Napomena: Drugog dana staza je srednje zahtevnosti. Dobro procenite svoje psihofizičko stanjepre odluke da učestvujete na akciji.

Prijavljivanje i dodatne informacije: Nemanja Rebić 0643900098, i na redovnim sastancima društva sredom od 19:30 OŠ “Milutin i Draginja Todorović“.

. . .

Nedelja 29. septembar 2019.
Dani čistih planina Rajac, republička akcija
PK „Pobeda“ Beograd, republička akcija

https://pss.rs/wp-content/uploads/2019/07/DAN-%C4%8CISTIH-PLANINA-2019-flajer.pdf

. . .

Opšte napomene

Na akcijama mogu učestvovati planinari, članovi PSS, ili članovi inostranih klubova članova saveza priznatog od UIAA, sa urađenim lekarskim pregledom i sa uplaćenom članarinom za 2019. godinu, što potvrđuju planinarskom, članskom karticom prilikom prijave. Takođe na akciji mogu učestvovati i lica za koje je pokrenut postupak prijema u članstvo (lica koja su potpisala pristupnicu, evidencioni list i izjavu o odgovornosti da na akciju idu na sopstvenu odgovornost).

Oprema: odgovarajuća za akciju i vremenske uslove. (Planinarske cipele, zaštita od vetra, sunca i kiše, polar duks, kamašne, planinarski štapovi, zaštitna krema od UV zračenja, rezervna suva garderoba i laka obuća koja može ostati u prevozu do povratka sa staze, lampa sa rezervnim baterijama, pozitivno raspoloženje.) Hrana i voda iz ranca za celodnevni boravak u prirodi.

Akcije se odvijaju u skladu sa „Pravilnikom o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti“ PSS-a. Svi planinari učestvuju na sopstvenu odgovornost. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2019. godinu. Vodič u skladu sa pravilnikom o izvođenju planinarskih akcija PSS-a, zadržava pravo izmene plana u slučaju nepredviđenih okolnosti. Organizator i vodič na stazi ne snose odgovornost za eventualne povrede i nesrećne slučajeve izazvane samovoljom pojedinaca, nesreće izazvane zdravstvenim problemima, kao i za nesreće izazvane pod dejstvom alkohola i drugih nedozvoljenih supstanci, ne odgovaraju za učesnike koji krenu na stazu samostalno, pre ili nakon oranizovanog polaska, kao i za učesnike koji odaberu neki drugi pravac uspona i silaska.

Sve informacije i programi u vezi sa sa aktivnostima našeg Društva, objavljenih na ovom sajtu, namenjeni su samo članovima našeg Društva i članovima planinarskih organizacija učlanjenih u Planinarski savez Srbije.

. . .

Category : Septembar