Decembar 2022.


Plan akcija PD Žeželj za 2023. možete videti na linku Plan akcija 2023.


Organizatori akcija PD Žeželj za 2023.

 • Nataša Cvetković
 • Danijela Popović
 • Jovana Milosavljević
 • Violeta Molnar
 • Vesna Vujović
 • Jelena Pavlović
 • Nemanja Rebić
 • Dušan Petković
 • Nikola Miletić
 • Ivan Ćurčić
 • Nebojša Spasić
 • Uglješa Đorić
 • Voja Milić

04. decembar 2022.
Planina Jelica
PD Žeželj, Raša Perović

Polazak kod „Krsta“ 07:30h. Udaljenost od Kragujevca 65 km. Vreme potrebno za putovanje 1h 15min. Planirani povratak u Kragujevac do 18:30h.

Plan akcije. 07:30 polazak iz Kragujevca kod Krsta, 08:45 dolazak do sela Ježevica i polazak na stazu. Sa početne tačke akcije kreće se na vrh Stjenik (830m), a zatim na Crnu Stenu (929m). Odatle se staza spušta nazad ka selu Ježevica koja je i ujedno krajnja tačka akcije. Dužina staze je oko 16km. Staza je kružna. Vreme potrebno da se pređe staza, 6-6,5h.


Sreda 7. decembar 2022.
Redovni sastanak PD Žeželj

Osnovna škola „Milutin i Draginja Todorović“, Kragujevac, sa početkom u 20:00.

pdzezeljkg@gmail.com https://www.facebook.com/planinarsko.zezelj/ https://www.instagram.com/pdzezelj/ 064 218 34 12


09-11. decembar 2022.
Maljovica i Rilsaka jezera (Bugarska)
PD Žeželj, Nemanja Rebić

Polazak u petak u 15:30 iz Kragujevca. Preko Pirota i Sofije vozimo se do mesta Govedarci pod planinom Rilom. Noći se obe noći u apartmanima u blizini skijališta Maljovica. Subota i nedelja su planirani za uspone na vrhove Maljovice – u subotu vrh Golemi Kupen (2.729m) i Elenina jezera – oko 20km dužine, visinski uspon oko 1.300m, U nedelju usponi do čuvenih sedam Rilskih jezera. Staze nemaju tehnički zahtevne detalje. Nakon silaska sa platoa Rilskih jezera sledi povratak za Srbiju. Očekivani dolazak u Kragujevac oko 23h.

Prijave i dodatne informacije Nemanja Rebić 0643900098


Nedelja 11. decembar 2022.
Ješevac Borački krš
PD Žeželj, PEK Gora, RA

Ješevac je planina u Šumadiji nalazi se nedaleko od Gornjeg Milanovca, na samo 7 kilometara istočno. Najviša tačka planine Ješevac je Crni vrh, 902 mnv, što je veoma visoko za brežuljkastu Šumadiju. Ješevac je treća planina po visini u Šumadiji, posle Rudnika sa severa i Gledićkih planina sa jugoistoka. U podnožju planine Ješevac, u kotlini sa jugoistoka nalazi se Gružansko jezero , a na jugozapadu se oslanja na padine planine Vujan

Povodom 11. decembra, Međunarodnog dana planina, PD „Žeželj“ Kragujevac i PEK „Gora“ Kragujevac, zajednički organizuju republičku planinarsku akciju na planini Ješevac, od Rapaj brda, preko Crnog vrha (902m) do Boračkog krša (515m). Polazna tačka akcije je selo Grabovica, nastavlja se prema vidikovcu Dobar pogled (683m), odlatle prema Crnom vrhu (902m). Na Crnom vrhu formiramo dve grupe i to: 1. Za kraću stazu koja silazi u Donju Vrbavu, a planinare bus pevozi u Borač gde je moguć uspon na Borački krš. 2. Duža staza koja sa Crnog vrha vodi prema Vesovom grobu, Velikom vrhu i kroz zaseok Čairovići dolazi do Boračkog krša.

Plan akcije. 07:00 polazak iz Kragujevca kod „Krsta“, 08:00 dolazak do Rapaj brda, otvaranje akcije, 08:30 polazak na stazu, 16:00 očekivani dolazak u selo Borač, gde će nas čekati prevoz do hotela „Ravni Gaj“ u Ravnom Gaju, gde će biti organizovana dodela zahvalnica i ručak. Vreme potrebno da se pređe staza je 7č. Staza je srednje teška. Kraća staza je dužine 12 km i učesnici će autobusima biti prebačeni iz Donje Vrbave do sela Borač. Uspon na Borački krš biće organizovan samo za učesnike kraće staze ukoliko to vremenske prilike dozvole i vodiči na stazi odluče da je bezbedno.

Opis duže staze. Od Rapaj brda, preko Crnog vrha (902 mnv) do Boračkog krša (515mnv). Polazna tačka akcije je selo Grabovica, nastavlja se prema vidikovcu Dobar pogled (683mnv), odlatle prema Crnom vrhu (902mnv). Sa Crnog vrha se silazi do Boračkog krša (515mnv). Dužina staze je 17,5 km. Ukupan uspon 810 mnv; ukupan silazak 925 mnv. Vreme potrebno da se pređe staza, zavisno od vremenskih uslova, je 6-7sati. Staza je srednje laka.

Opis kraće staze. Od Rapaj brda, preko Crnog vrha (902 mnv) do sela Donja Vrbava. Polazna tačka akcije je selo Grabovica, nastavlja se prema vidikovcu Dobar pogled (683mnv), odlatle prema Crnom vrhu (902mnv). Sa Crnog vrha grupa kreće prema Donjoj Vrbavi. Odatle se učesnici prebacuju prevozom do Borča. Tu se priključuju grupi koja je išla dužom stazom. Dužina staze je 12 km. Ukupan uspon 526 mnv, ukupan silazak 487 mnv. Vreme potrebno da se pređe staza, zavisno od vremenskih uslova, je 3-3,5 sata. Staza je laka.

Napomene

– Na stazi će biti prisutni članovi Gorske službe spašavanja, sanitetsko vozilo Crvenog Krsta i volonteri Crvenog Krsta
– Početna tačka akcije Selo Grabovica 3km ispred Gornjeg Milanovca iz pravca Kragujevca
– Završna tačka akcije selo Borač
– Organizovani prevoz: iz Kragujevca po ceni 1200 dinara
– Ishrana: ručak u hotelu: pasulj (posna ili mrsna varijata), slata, hleb, piće po ceni 600 dinara
– Vode na stazi ima na početku i na kraju staze
– Svaki učesnik dobija učesničku knjižicu i bedž ili privezak akcije (postoji i pečat akcije)
– Dodeljuju se zahvalnice za sve klubove, najmalđe, najstarije učesnike, društvo sa najviše učesnika

Kontakt i prijavljivanje

Prijava za akciju je obavezna na obrascu 1 KPP

Voja Milić, član organizacionog odbora 0642774442
Radojica Perović, predsednik PD „Žeželj“ 0642183412
Nikola Pantović, predsednik PEK „Gora“ 0643808073
pdzezeljkg@gmail.com, www.pdzezelj.org
pekgora@gmail.com


Sreda 14. decembar 2022.
Redovni sastanak PD Žeželj

Osnovna škola „Milutin i Draginja Todorović“, Kragujevac, sa početkom u 20:00.

pdzezeljkg@gmail.com https://www.facebook.com/planinarsko.zezelj/ https://www.instagram.com/pdzezelj/ 064 218 34 12


Subota 17. decembar 2022.
Memorijal „Ivan Nikolić“
PD Kamenac, TA

Dana 17.12.2022. godine PD „Kamenac“ Gruža organizuje memorijalnu planinarsku akciju 10 godina od poslednje akcije predsednika „Runolista“ Jagodina, Ivana Nikolića. Skup planinara je kod crkve u Pajseviću od 08:30 do 09:00. Polazak na stazu je u 09:00.  Staza vodi uz Dolove, Cerje, Veliki vrh (749mnv), selo  Leskovac.  Staza je dužine oko 18 km. Organizator poseduje dva pečata vrhova kojima se ide. Ko ima staru knjižicu može da je ponese.


Subota 17. decembar 2022.
Prelazak Poslonskih planina od manastira Sv.Roman do Ražnja
PD Varnica 2012, TA

Poslonske planine, pitomo pobrđe, nalaze se zapadno od Ražnja, uz desnu obalu Južne Morave, u području od sela Maletina do Pojata i Stalaća. Naziv dolazi od sela Poslon koje se nalazi u srcu ovog pobrđa. Najviši vrh Poslonskih planina je Cerovačka vetrenja na 491 m nadmorske visine. Južna Morava razdvaja Poslonske planine od Mojsinjske gore. Mojsinjska gora i Poslonska gora mesto su gde je bilo izgrađeno puno crkava i manastira, pa se naziva i „srpska Sveta Gora“. Ovo područje bilo je važno i za razvitak pismenosti, školovanja i duhovnosti kroz istoriju.

Na Poslonskim planinama najpoznatiji manastir je Svetog Romana, u čijem dvorištu je pokopano i srce pukovnika Nikojala Nikolajeviča Rajevskog, stradalog kod sela Gornji Adrovac u rusko-turskom ratu 1876.godine, a koji je poslužio kao inspiracija Lavu Tolstoju za lik grofa Alekseja Kiriloviča Vronskog u romanu „Ana Karenjina“. Manastir Svetog Romana jedan je od najstarijih manastira u Srbiji. Izgrađen je još krajem 9.veka, a u 14.veku u manastiru je živeo i Sveti Roman Sinait, sledebenik solunskog sveca Grigorija Palame. Mošti Svetog Romana pohranjene su u manastiru, a u manastirskom dvorištu nalazi se i izvor lekovite vode. Zbog svega ovoga ovaj manastir je jedan od najposećenijih u Srbiji, a zbog sahranjenog srca pukovanika Rajevskog, u manastir redovno dolaze i Rusi i Belorusi.

Poslonske planine uglavnom su obrasle gustom šumom i isprepletane su lako prohodnim stazama i putevima. Na nekoliko mesta, postoje izvanredni vidikovci, odakle se uprkos maloj visini ovog područja, može videti nadaleko – celo Pomoravlje, planine Goč, Željin, Kopaonik.

Akcija počinje kod manastira Svetog Romana. Dalje se kreće ka severu i severoistoku, prema vrhu Cerovačka vetrenja, uzvišenju Varnica, odakle se staza skreće i spušta ka Ražnju. Na Cerovačkoj vetrenji i na Varnici kod „lovačkog doma“ predviđene su pauze, a kod „lovačkog doma“ i osveženje uz topao čaj iz kazana i planinarski pasulj (čaj i pasulj su naravno besplatni). Ovo će biti i dobra prilika, da nakon dolaska u varošicu Ražanj, planinari uživaju i u lepo sređenom centru Ražnja, po čemu je ova varošica među najboljima u Srbiji. Ova akcija je lagana, pogodna za planinare i rekreativce svih uzrasta i nivoa planinarskog iskustva. Staza od manastira Sveti Roman do Ražnja je prohodna i dobro obeležena. Ukupna dužina staze je 15 km.

Plan akcije 7:30-7:45 – okupljanje na parkingu manastira Sv.Roman, priprema za uspon, otvaranje akcije. 08:20 – polazak na stazu. 10:30 – izlazak na Cerovačku vetrenju, odmor. 12:00 – izlazak na Varnicu, pauza za ručak kod “Lovačkog doma“ (planinarski pasulj – posna i mrsna varijanta, čaj i podela zahvalnica). 14:00 – polazak ka Ražnju. 15:00 – dolazak u Ražanj (fotografisanje na centralnom gradskom trgu i zatvaranje akcije). Pijaće vode ima u manastiru Sv.Roman i na izvoru Varnica.


Sreda 21. decembar 2022.
Redovni sastanak PD Žeželj

Osnovna škola „Milutin i Draginja Todorović“, Kragujevac, sa početkom u 20:00.

pdzezeljkg@gmail.com https://www.facebook.com/planinarsko.zezelj/ https://www.instagram.com/pdzezelj/ 064 218 34 12


Subota 24. decembar 2022.
Novogodišnji uspon na Veliki Vujan
PD Kablar

Ove godine se po deveti put na Vujnu rastajemo sa planinarskom godinom, sa željom da nam svaka Nova godina bude planinarski lepša i bogatija.

Plan akcije. Polazak iz Kragujevca u 07h kod Krsta. Iz Gornjeg Milanovca (od Norveške kuće, do vrha 7,5km) Lunjevačkim putem kroz Ražanik i zaselak Petkovići. Polazak na stazu od Norveške kuće je u 08:00. Dužina staze je 15 km, uspon oko 600 m. Staza je kraća za 3 km (u jednom pravcu), ako se vozilom ide do kraja asfaltnog puta, bez uticaja na ukupan uspon (dogovor sa grupom). Povratak istom stazom, ili do kafane „Lunjevica“. U tom slučaju, ukupna dužina staze sa povratkom je 16,5 km. Planirano je da vas na vrhu u 11 h zagreje logorska vatra. BIĆE VRUĆE, ako to vremenski uslovi dozvole. Mole se planinari da sa akcije ponesu jednu flašu pod parolom „Jedan planinar, jedna flaša“, u cilju malog doprinosa čistijem Vujnu i životnoj sredini. Kese će biti obezbeđene. Planirani povratak u Kragujevac do 17h.

Prijave i dodatne informacije Voja Milić 0642774442


Sreda 28. decembar 2022.
Redovni sastanak PD Žeželj

Osnovna škola „Milutin i Draginja Todorović“, Kragujevac, sa početkom u 20:00.

pdzezeljkg@gmail.com https://www.facebook.com/planinarsko.zezelj/ https://www.instagram.com/pdzezelj/ 064 218 34 12


Četvrtak 29. decembar 2022.
Prednovogodišnja proslava sa prijateljima iz Slovenije
PD Žeželj

Restoran „Jezero“, 20h.


31.12.2022.-02.01. 2023.
Novogodišnja akcija Trebinje-Kotor
PD Žežel

Plan akcje:

31.12. Polazak 06h kod „Krsta“. Putovanje do Trebinja sa usputnim pauzama (Zlatibor, Višegrad, Tjentište). Smeštaj, slobodno pododne. 20h polazak za Kotor, doček Nove godina na trgu u Kotoru (Zdravko Čolić). Povratak u Trebinje.

01.01.2023. Doručak, lagana pešačka tura od planinarskog doma Ubla (Kuvano vino, rakija u planinarskom domu). Povratak u Trebinje. Koncert na trgu u Trebinju.

02.01.2023. Doručak, lagana pešačka tura Trebinje – trvđava Kličanj. Povratak u Kragujevac u kasnim večernjim satima.

Cena akcije obuhvata prevoz, smeštaj, dva noćenja sa doručkom, odlazak do Kotora, putno i zdravstveno osiguranje. Cena akcije je projektovana na 20 ili 40 učesnika. Moguća je korekcija cene u zavisnosti od broja prijavljenih. Ko ne želi da ide na pešačke ture 01 i 02 januara može da ostane u Trebinju. U zavisnosti od vremenskih uslova moguće su male korekcije u pešačkim turama. 


Opšte napomene

Na akcijama mogu učestvovati planinari, članovi PSS, ili članovi inostranih klubova članova saveza priznatog od UIAA, sa urađenim lekarskim pregledom i sa uplaćenom članarinom za 2022. godinu, što potvrđuju planinarskom, članskom karticom prilikom prijave. Takođe na akciji mogu učestvovati i lica za koje je pokrenut postupak prijema u članstvo (lica koja su potpisala pristupnicu, evidencioni list i izjavu o odgovornosti da na akciju idu na sopstvenu odgovornost).

Organizator i vodič imaju diskreciono pravo da u skladu sa „Pravilnikom o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti“ PSS-a ne povedu sve prijavljene učesnike na akciju.

Svi učesnici akcije su dužni da potpišu izjavu o odricanju odgovornosti koju će dobiti od organizatora akcije.

Oprema: odgovarajuća za akciju i vremenske uslove. (Planinarske cipele, zaštita od vetra, sunca i kiše, polar duks, kamašne, planinarski štapovi, zaštitna krema od UV zračenja, rezervna suva garderoba i laka obuća koja može ostati u prevozu do povratka sa staze, lampa sa rezervnim baterijama, pozitivno raspoloženje.) Hrana i voda iz ranca za celodnevni boravak u prirodi.

Akcije se odvijaju u skladu sa „Pravilnikom o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti“ PSS-a. Svi planinari učestvuju na sopstvenu odgovornost. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2022. godinu. Vodič u skladu sa pravilnikom o izvođenju planinarskih  akcija PSS-a, zadržava pravo izmene plana u slučaju nepredviđenih okolnosti. Organizator i vodič na stazi ne snose odgovornost za eventualne povrede i nesrećne slučajeve izazvane samovoljom pojedinaca, nesreće izazvane zdravstvenim problemima, kao i za nesreće izazvane pod dejstvom alkohola i drugih nedozvoljenih supstanci, ne odgovaraju za učesnike koji krenu na stazu samostalno, pre ili nakon oranizovanog polaska, kao i za učesnike koji odaberu neki drugi pravac uspona i silaska.

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i planinarska akcija se organizuje u skladu sa statutom PD „Žeželj“.

Sve informacije i programi u vezi sa sa aktivnostima našeg Društva, objavljenih na ovom sajtu, namenjeni su samo članovima našeg Društva i članovima planinarskih organizacija učlanjenih u Planinarski savez Srbije.


Category : Decembar