О друштву

Планинарско друштво „Жежељ“ (у даљем тексту Друштво) је спортска добровољна недобитна организација основана на неодређено време ради обављања аматерских спортских активности у области планинарства.

Друштво у остваривању својих циљева и задатака има статус спортског удружења.

ПД “Жежељ“ је основано 01.03.1992. године, од стране мале групе ентузијаста и заљубљеника у природу. У почетку, Друштво је бројало свега 10 чланова да би током наредних година, а посебно од 1997. године, када се већа пажња почела посвећивати промовисању планинарског спорта у медијима, број чланова почео повећавати из године у годину, тако да тренутно имамо око 210 чланова.

Постепеним омасовљавањем Друштва, стекли су се услови за извођење захтевнијих планинарских акција, тако да је већ 1997. године изведена прва високогорска акција, и то на највиши врх у тадашњој СРЈ – Ђеравицу (2656м) на Проклетијама. Касније су следиле акције на највише врхове Балкана, Европе, Африке, Јужне Америке, па све до највиших Хималајских врхова.

У мају 1996. године, Друштво је за потребе планинарског дома, добило на коришћење објекат бивше школе у селу Аџине Ливаде. Објекат је преуређен, у њему има 20 лежајева, саграђен је летњиковац – затворени трем на платоу испред објекта. У дому се налазе купатило са три туш кабине, веш-машна, потпуно опремљена кухиња, тв … Одлуком УО ПД “Жежељ“, од маја 2009. године, објекат носи име Планинарски дом “Др Соња Перишић“ по  преминулом планинару, лекару, великом хуманисти и врсном извођачу изворне народне музике.

Друштво “Жежељ“ је веома активно, што поткрепљује чињеница да у претходних 5 година се изводи у просеку 38 планинарских акција годишње што је просечно 3 акције месечно, са просечним бројем од 35 планинара по акцији.

ДРАГИ ПРИЈАТЕЉИ

Планинарско друштво “Жежељ” сваког викенда организује планинарске акције.

На тим излетима можете да доживите чари нетакнуте природе, прелазите преко потока, река и кањона, успењете се на планинске врхове, завирите у пећине, посетите многа историјска места, надишете се чистог планинског ваздуха и осетите мирисе цвећа, уживате у богатству боја и прелепих видика, у миру и тишини на тренутак заборавите свакодневне бриге и обавезе, дружите се и размењујете искуства са члановима бројне планинарске породице.

ЗАТО

придружите нам се јер са нама је дан лепши !