O društvu

Planinarsko društvo „Žeželj“ (u daljem tekstu Društvo) je sportska dobrovoljna nedobitna organizacija osnovana na neodređeno vreme radi obavljanja amaterskih sportskih aktivnosti u oblasti planinarstva.

Društvo u ostvarivanju svojih ciljeva i zadataka ima status sportskog udruženja.

PD “Žeželj“ je osnovano 01.03.1992. godine, оd strane male grupe entuzijasta i zaljubljenika u prirodu. U početku, Društvo je brojalo svega 10 članova da bi tokom narednih godina, a posebno od 1997. godine, kada se veća pažnja počela posvećivati promovisanju planinarskog sporta u medijima, broj članova počeo povećavati iz godine u godinu, tako da trenutno imamo oko 180 članova.

Postepenim omasovljavanjem Društva, stekli su se uslovi za izvođenje zahtevnijih planinarskih akcija, tako da je već 1997. godine izvedena prva visokogorska akcija, i to na najviši vrh u tadašnjoj SRJ – Đeravicu (2656m) na Prokletijama. Kasnije su sledile akcije na najviše vrhove Balkana, Evrope, Afrike, Južne Amerike, pa sve do najviših Himalajskih vrhova.

U maju 1996. godine, Društvo je za potrebe planinarskog doma, dobilo na korišćenje objekat bivše škole u selu Adžine Livade. Objekat je sada urađen, u njemu ima 20 ležajeva i sagrađen je letnjikovac – trem na platou ispred objekta. Odlukom UO PD “Žeželj“, od maja 2009. godine, objekat nosi ime Planinarski dom “dr Sonja Perišić“ po nedavno preminulom planinaru, lekaru, velikom humanisti i vrsnom izvođaču izvorne narodne muzike. Društvo “Žeželj“ je veoma aktivno, što potkrepljuje činjenica da u prethodnih 5 godina se izvodi u proseku 38 planinarskih akcija godišnje što je prosečno 3 akcije mesečno, sa prosečnim brojem od 35 planinara po akciji.


 
DRAGI PRIJATELJI

Planinarsko društvo “Žeželj” svakog vikenda organizuje planinarske akcije.

Na tim izletima možete da doživite čari netaknute prirode, prelazite preko potoka, reka i kanjona, uspenjete se na planinske vrhove, zavirite u pećine, posetite mnoga istorijska mesta, nadišete se čistog planinskog vazduha i osetite mirise cveća, uživate u bogatstvu boja i prelepih vidika, u miru i tišini na trenutak zaboravite svakodnevne brige i obaveze, družite se i razmenjujete iskustva sa članovima brojne planinarske porodice.

ZATO

pridružite nam se jer sa nama je dan lepši!