Gledićka transverzala 2012

                                                                  

                                                              IZVEŠTAJ                                                              

O IZVEDENOJ TRADICIONALNOJ AKCIJI

„GLEDIĆKA TRANSVERZALA“

 08. septembar 2012.

 

 Planinarska akcija „Gledićka transverzala“ ove godine se izvodi po 14 put, a 11 put kao tradicionalna akcija.  Na akciji je učestvovalo ukupno 276 planinara iz 18 planinarskih društva i organizacija.

 Okupljanje učesnika započelo je u subotu 08.09.2012.godine oko 08 časova na glavnoj autobuskoj stanici u Kragujevcu, odakle je bio obezbeđen besplatan prevoz učesnika koji nisu imali organizovani prevoz do polazne tačke u selu Dulene.

             Učesnici iz društava koja su imala organizovani prevoz, u selo Dulene pristigli su u vremenu od 09.00 – 09.45 č. i svima su blagovremo podeljene učesničke knjižice i bonovi za ručak.

              Akcija je svečano otvorena u 09.50 časova obraćanjem predsednika društva „Žeželj“ – Radojice Perovića. 

 Akcija je započela u 10.00 č. polaskom velike većine učesnika (238 planinara) na pešačenje jedno od dve predviđene staze i to: 140 planinara pošlo je dužom stazom – od sela Dulene preko Dulenskog Crnog vrha i vrha Sitno Kamenje ka selu Velike Pčelice u dužini od 16,5km.   

 98 planinara odlučilo se da pešači kraćom stazom  od sela Dulene, pored Spomen kuće na Lisi i preko vrha Sitno Kamenje do sela Velike Pčelice, dužine 10,5km.

 Vodiči na stazama su bili: Nikola Miletić i Radojica Perović na dužoj stazi, kao i Živorad Ćuković i Miodrag Tomović na kraćoj stazi .

 Oko 14.30 č. na cilj kod crkve u Velikim Pčelicama počeli su da pristižu učesnici sa kraće staze, a učesnici sa duže staze u vremenu od 16 – 16.30 č. U sali crkvenog doma poslužen je ručak (pasulj) za sve učesnike akcije po ceni od 100 dinara.

 Za vreme i kao i posle ručka, priređena je planinarska zabavana kojoj su prisutni planinari mogli su da se opuste i zabave uz zvuke izvorne narodne muzike i odigraju nekoliko narodnih kola.

 Društvima učesnicima „Gledićke transverzale“ na ceremoniji zatvaranja akcije u 17.30 č., dodeljene su Zahvalnice.  

 Dodeljene su Diplome i to: najstarijem (Jovo Korica, 1929. godište – PSD „Kopaonik“) i najmlađem učesniku akcije (Jovana Janjić, 2004. godište – PD “Ljukten”) kao i Zahvalnica za najmasovnije učešće Planinarsko-Smučarskom Klubu “Kopaonik“ iz Beograda sa 26 učesnika.

 O održavanju „Gledićke transverzale“ uredno su , pismenim putem, obavešteni MUP Kragujevac kao i Služba Hitne medicinske pomoći u Kragujevcu koja nas je obavestila će terenska ekipa biti u pripravnosti za slučaj potrebe.   

Zahvaljujemo donatorima „Gledićke transverzale“: Skupštini Grada Kragujevca, Takovo osiguranju a.d.o. – Kragujevac, Dunav osiguranju a.d.o. – Filijala Kragujevac, Vodi Vrnjci a.d., Preduzeću „Žitoprodukt“ a.d. – Kragujevac, Gradskoj Turističkoj Organizaciji Kragujevac, Protonamesniku Jadranu Dimovskom kao i članovima PD „Žeželj“: Ćuković Živoradu, Ćurčić Žarku, Stamenković Bojanu i Paunoviću Miroslavu.

             Zahvaljujemo svima koji su i ovoga puta sa nama podelili lepote Gledićkih planina.

 U Kragujevcu, 

10.09.2012.godine                                                       PD „ŽEŽELJ“ Kragujevac   

                                                                                               Radojica Perović, predsednik s.r. 

  

Gledićka transverzala 2012.