Gledićka transverzala 2016

IZVEŠTAJ

O IZVEDENOJ REPUBLIČKOJ AKCIJI

„Gledićka transverzala“

 10. septembar 2016.

 

 Planinarska akcija „Gledićka transverzala“ koja se ove godine tradicionalno izvodi po 18 put, okupila je ukupno 507 učesnika: 421 planinar iz 27 planinarskih društva/klubova i 86 učenika iz 3 škole iz Kragujevca.

 Smeštaj učesnika bio je obezbeđen u petak 09.09.2016. u prostorijama planinarskog doma “dr Sonja Perišić“ u selu Adžine Livade, počev od 16 č.

 U subotu 10.09. u 08.00 č. bio je obezbeđen besplatan prevoz sa gradske autobuske stanice u Kragujevcu za učesnike koji nisu imali organizovani prevoz do planinarskog doma u Adžinim Livadama i zatim do polazne tačke u selu Bajčetina.

Učesnici iz društava koja su imala organizovani prevoz, pristigli su kod planinarskog doma u vremenu od 08.30 – 09.15 č. i svima su blagovremeno podeljene učesničke knjižice i bedževi.

Akcija je svečano otvorena u 09.30 časova obraćanjem predsednika društva „Žeželj“ – Radojice Perovića, a zatim i načelnika gradske uprave Grada Kragujevca, g-dina Nikole Ribarića. Na kraju je sve okupljene učesnike, ispred PSS-a, pozdravila Rada Vukosavljević i svečano otvorila akciju.

 Po otvaranju akcije, planinari koji su se opredelili za Stazu 2,  u 10.00 č. su započeli pešačenje od Pl. doma.

 Planinari koji su se opredelili za Stazu 1,  u 10.15 č. su započeli pešačenje od sela Bajčetina.

 Staza 1 – od Bajčetine (690m), preko Dulenskog Crnog vrha (897m), Orlovice (680m) i Drena (707m) do planinarskog doma „Dr Sonja Perišić“ u Adžinim Livadama, pešačilo je 283 planinara. Dužina staze bila je 16,5km.  

 Vodiči na stazi bili su Danijela Dimitrijević MB 529 i Nataša Cvetković MB 577.       U vođenju su im pomagali Radojica Perović, Zoran Kostadinović, Ivan Stefanović i Dejan Radojičić

 Staza 2 –  od Planinarskog doma (575m), preko Čukara (622m), Gradine (564m), pored  Čestinske reke i preko prevoja Dobroš do manastira Kamenac u selu Čestin (362m), a zatim povratku, od Čestinske reke stazom uz Malu reku do planinarskog doma „Dr Sonja Perišić“ u Adžinim Livadama, pešačilo je 158 planinara. Dužina staze bila je oko 15km.

 Vodič na stazi bio je Nikola Miletić MB 384. U vođenju su mu pomagali Sadija Kuzmić, Miroslav Koprivica i Rade Marković.

 Ostali planinari koji nisu pošli ni na jednu od ponuđenih staza, među kojima je bila i grupa đaka iz O.Š. „Vuk Karadžić“ iz Kragujevca predvođena njihovom učiteljicom, odlučili su na osnovu prethodnog dogovora sa organizatorom, da zajedno sa grupom planinara iz PD“Žeželj“  pešače obeleženom stazom od sela Bajčetina do Crnog vrha i nazad do sela Bajčetina u dužini od 6 km. Nakon povratka na polaznu poziciju, autobusom su prevezeni do pl. doma. Na čelu ove grupe, u ulozi vodiča, bio je Nikola Ribarić, a na začelju Nemanja Rebić.

 Oko 15.30 č. kod pl. doma su počeli da pristižu učesnici sa staza, a zadnji su pristigli oko 16.45 č. Za sve učesnike akcije bio je obezbeđen ručak (planinarski pasulj) po ceni od 150 dinara.

 Za vreme i kao i posle ručka, priređena je planinarska zabava na kojoj su učesnici akcije mogli su da se opuste i zabave uz zvuke izvorne narodne muzike i odigraju nekoliko narodnih kola.

 Posle ručka, društvima i klubovima učesnicima „Gledićke transverzale“, svečano su uručene Zahvalnice i Diplome.

 Dodeljene su Diplome najstarijem (Jovo Korica, PSK „Kopaonik“ – BG)  i najmlađem (Vuk Avramović, PD “Žeželj“)  učesniku akcije, kao i Zahvalnica za najmasovnije učešće (PEK „Gora“- Kragujevac).

 O održavanju „Gledićke transverzale“ uredno su obavešteni, pismenim putem, MUP Kragujevac kao i Služba Hitne medicinske pomoći u Kragujevcu koja nas je obavestila će terenska ekipa biti u pripravnosti za slučaj potrebe, a na stazi je bilo nekoliko lekara članova našeg društva.

 Na terenu je bilo prisutno 10 pripadnika  GSS-a, koji tokom izvođenja akcije nisu imali intervencija.

 O akciji je toga dana, kao i prethodnih dana, izveštavala TV Kragujevac u svojim informativnim emisijama.

 Zahvaljujemo donatorima „Gledićke transverzale“: Gradu Kragujevcu, Planinarskom Savezu Srbije, Ministarstvu za omladinu i sport, Autoprevozniku „Vulović transport“, „Vodi Vrnjci“ – Vrnjačka Banja, Gradskoj Turističkoj Organizaciji Kragujevac, Preduzeću „Žitoprodukt“ d.o.o., kao i zaslužnim članovima PD „Žeželj“: Mileni Simović, Ljilji Kiš, Mirjani Božić, Zorici Vulović, Sadiji Kuzmić, Ani Novković, Milki Rančić, Nikoli Miletiću, Nikoli Ribariću, Zoranu Kostadinoviću, Radetu Isakoviću, Miloradu Pavloviću, Miroslavu Koprivici, Ivanu Stefanoviću, Dejanu Radojčiću-Bejbiju i dr.

 U Kragujevcu,                                                                                PD “ŽEŽELJ“ Kragujevac

14.09.2016.godine