Jun 2023.


02-05 jun 2023.
Program posete pobratimskog društva PD „Mislinja“

PD „Žeželj“, Kragujevac, PD „Mislinja“ Mislinja

02. jun dolazak u prepodnevnim satima u Topolu. Poseta „Kraljevoj vinariji“. Ručak u selu Banja. Smeštaj u planinarskom domu u Adžinim livadama. Druženje.

03. jun doručak, putovanje prema Soko Banji i smeštaj. Planinarenje planina Devica.

04. jun Zajednička akcija PD „Žeželj“/PD „Mislinja“ – Jelašnička i Niščevačka klisura, smeštaj u planinarskom domu u Adžinim livadama. Druženje.

05. jun doručak, poseta destileriji „Zavet“ u selu Čumić, ili „Stari Hrast“ u Žirovnici, ispraćanje gostiju

Molim sve zainteresovane koji su voljni i žele da se vide sa našim gostima da se jave

Zoran Kostadinović 0602340079 ili Voja Milić 0642774442, radi organizacije


Nedelja 04 jun 2023.
Jelašnička i Niševačka klisura

PD „Žeželj“, Kragujevac, PD „Mislinja“ Mislinja

Polazak kod „Krsta“ u 06:300. Vreme potrebno za putovanje je oko 2,5h. Dolazak u Jelašničku klisuru. Staza polazi od uređenog mesta za izlete pored Jelašničke reke na ulazu u klisuru sa strane sela Donja i Gornja Studena. Od asfaltnog puta prema Nišu, desno naviše vodi uska i strma staza. Posle pređenih par stotina metara, stiže se do stenovite strehe ispod koje  se može zapaziti izvor. Stazom se nastavlja stranom klisure do otvora u steni zvanog Prozorac, a nešto niže je u jednom manjem stenovitom platou uklesano udubljenje nalik koritu. Predanja kažu da je to bilo korito rimskog cara Konstantina.Sledi spuštanje , prvo blaže, a kako se prilazi reci i putu sve strmije. Silaskom na put, nastavlja se desno u pravcu Niša i to nepunih 100 metara, gde se sa leve strane puta u jednom procepu u steni zapaža se vodopad Ripaljka.

Nakon toga sledi prebacivanje do Varoškog polja, odkle idemo do uzvišenja Kuke, visokog 511 metara, na kome se nalaze ostaci rimskog utvrđenja iz prvog veka, koje je služila za obezbeđivanje grada Timakum Majus, i vojno-trgovačkog puta koji je vodio od južnog Jadrana do reke Dunav, i prolazio upravo oko današnjeg Svrljiva i Niševca. Sa Kuke vidi se cela Niševačka klisura, tok Svrljiškog Timoka, i čuvena železnička pruga Niš – Prahovo, sa tunelima i mostovima, koje je na ovom teškom terenu pre 109 godina projektovao slavni naučnik Milutin Milanković. Odatle silazimo na samu prugu, i prolazimo kroz dva tunela i preko mosta Milutina Milankovića. Nešto duži odmor pravimo na kupalištu Banjica na Svrljiškom Timoku. Sledeće odredište je vidikovac, zvani „Proboj“, sa koga se izvanredno vidi mesto gde Svrljiški Timok izlazi iz uzane Niševačke klisure. U povratku ka Niševcu,krećemo se „rimskim putem“ i obilazimo crkvište posvećeno Svetom Iliji, na mestu gde je davno bila izgrađena bogomolja, a sada su tu prisutni njeni ostaci. Pre ulaska u Niševac, odredište je i crkva Svetog Ilije, iz 1890.godine. Na kraju „rimskog puta“, pogled ka Niševačkoj klisuri pruža se nizvodnom perspektivom.

Dužina obe staze je oko 12km i preporučljiva je za sve uzraste i kategorije planinara.

Prijave i dodatne informacije Voja Milić 0642774442


03-04 jun 2023.
Koprenski vodopad i Belogradček

PD „Žeželj“, Kragujevac, organizator Nemanja Rebić

Prijave i dodatne informacije Nemanja Rebić 0643900098


Sreda 7. jun 2023.
Redovni sastanak PD Žeželj

Osnovna škola „Milutin i Draginja Todorović“, Kragujevac, sa početkom u 20:00.

pdzezeljkg@gmail.com, https://www.facebook.com/planinarsko.zezelj/, https://www.instagram.com/pdzezelj/, 064 218 34 12


Subota 10 jun 2023.

Susreti mladih planinara Srbije „Lisičiji dan“ Kukavica
PSK „Kukavica“, Leskovac

Polazak kod „Krsta“ 07:00. Vreme potrebno za putovanje oko 2h 45min. Planirani povratak u Kragujevac oko 21:00. Cena akcije je oko 1800 dinara i zavisi od broja prijavljenih učesnika.

Lokacija: planina Kukavica – Etno domaćinstvo „Sunčev breg“, selo Bara, Grad Leskovac Kako bi se što prijatnije i komotnije osećali u učešću i akciji, odabrali smo predivno Etno domaćinstvo „Sunčev breg“ u selu Bara na obroncima planine Kukavice. Učesnicima će biti na raspolaganju 2 staze različite težine, sportske i obrazovne aktivnosti i dodatni zabavni program.

Plan akcije Od 09.30 do 10.00 časova – Okupljanje učesnika akcije u Etno domaćinstvu „Sunčev breg“, selo Bara, na obroncima planine Kukavice. 10.00 do 10.15 časova – svečano otvaranje akcije 10.15 časova – polazak na „Veliku stazu“ 10.45 časova – polazak na „Malu stazu“ 14.30 časova – povratak sa staze Od 14.30 do 15.00 časova ručak Od 15.00 časova – podela na timove Od 15.00 do 16.00 – sportsko obrazovne aktivnosti Od 16.00 do 16.30 – zabavni program 16.30 časova – dodela Zahvalnica učesnicima i klubovima 17.00 časova – zatvaranje akcije. Organizovan je ručak u Etno domaćinstvu „Sunčev breg“. Ručak: pasulj, salata i hleb po ceni od 300 dinara. Potrebno je poneti pribor za jelo i činiju za ručak.

Mala staza ili „Staza zdravlja“Staza je edukativnog karaktera i za obilazak ove staze je potrebno oko 3 časa. Za ovu akciju smo u saradnji sa Ekološkim društvom „Vlajna“ obezbedili moderatora ( šumskog inženjera ili mikologa) kako bi učesnici dobili sve relevantne činjenice vezane za biodiverzitet planine Kukavice.

Velika staza: Staza je od sela Bara do obližnje zaravni „Borovik“. Vreme trajanja obilaska ove staze je 4 časa. Spada u red lakših staza i potpuno je markirana planinarskim markacijama i usmeravajućim tablama. Apsolutno je bezbedna i adekvatna za sve učesnike. Na samoj stazi biće organizovana usputna stajanja sa kratkim edukativnim igrama.

Sportske i obrazovne aktivnosti biće i na predviđenim punktovima na samom platou Etno domaćinstva „Sunčev breg“. punkt: lekovito i jestivo bilje punkt: planinarska oprema i pakovanje ranca punkt: ekološka kultura. Takođe, od zabavnog programa, imaćemo temu „Tradicija i priroda“. Napominjemo, da će tokom trajanje akcije biti snimana emisija „Znanje imanje“ i predstavljanje Etno domaćinstva „Sunčev breg“ ali i prirodne i antropogene vrednosti planine Kukavice sa Planinarsko skijaškim klubom „Kukavica“.


Nedelja 11 jun 2023.

Divčibare – Ravna Gora
PD „Žeželj“, Kragujevac

Prijave o dodatne informacije Voja Milić 0642774442


Sreda 14. jun 2023.
Redovni sastanak PD Žeželj

Osnovna škola „Milutin i Draginja Todorović“, Kragujevac, sa početkom u 20:00.

pdzezeljkg@gmail.com, https://www.facebook.com/planinarsko.zezelj/, https://www.instagram.com/pdzezelj/, 064 218 34 12


15-19 jun 2023.
Matka Ohrid Glačica Dafski vodopad

PD „Žeželj“, organizator Mirko Brajaktarević, vodič Nataša Cvetković

Polazak u petak 05:00 kod „Krsta“. Usputne pauze do Skopja. Do 11:30-12:00 stižemo do kanjona Matke u zavisnosti od vremena čekanja na granici. Lagana šetnja oko jezera sa mogućnošću vožnje brodićem po jezeru (4e). Oko 14h krećemo ka prevoju Straža gde pravimo pauzu za mekike i kiselo mleko. Odatle krećemo ka Ohridu do19h je planirano da stignemo u smeštaj iznad Biljaninih izvora u apartmanima vila „Nikola“ (sobe su dvokrevetne i trokrevetne, svaka soba ima sopstveno kupatilo, čajnu kuhinju, peškire). Od apartmana do starog grada ima 20-25 minuta lagane šetnje uz šetalište pored jezera. Slobodno vreme za šetnju po Ohridu, organizovano ili samostalno. Jedan od četiri dana posle doručka biće organizovan uspon na Galičicu – vrh Magaro (2255mnv). Potrebna oprema za planinarenje (štapovi, planinarske čizme, krema za sunčanje, voda za piće-nema je na stazi). Dan koji bude određen za obilazak Svetog Nauma obuhvatiće svraćanje do Zaliva kostiju, praistorijskog nalazišta, muzeja na otvorenom na obali Ohridskog jezera. Ukoliko neko ne želi da ide na planinarenje tog dana, može da ostane u Ohridu ili lokalnim prevozom ili turističkim brodom može do Svetog Nauma ili da provede dan u uživanju. U terminu kada smo u Ohridu održava se muzički festival. Poslednjeg dana nakon doručka idemo za Strugu na mesto odakle Crni Drim ističe iz Ohridskog jezera, kraća pauza za šetnju, zatim krećemo ka selu Rostuša gde obilazimo Dafski vodopad (pola sata hoda od sela Rostuša) i manastir svetog Jovana Bigorskog. Pravimo pauzu za ručak u etno restoranu iznad manastira „Kuka na Mijacite“. Krećemo ka  Mavrovskom jezeru i sledi povratak za Kragujevac sa usputnim stajanjima. Očekivani povratak u Kragujevac je do 22h.

Plaćanje robe i usluga u Makedoniji je u makedonskim denarima (100 denara je 195 dinara) mada se prihvata plaćanje i u eurima. Ulazak u crkve se naplaćuje 100-200 denara. Svi smo pokriveni putnim zdravstvem osiguranjem. Od dokumenata potrebna je važeća lična karta ili pasoš, zdravstvena knjižica i planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za ovu godinu. Redosled svih najavljenih aktivnosti mogu biti promenjeni u zavisnosti od vremena i situacija na terenu a  konačan raspored po danim biće objavljen nekoliko dana pred polazak. Akcija obuhvata dva izleta, planinarenje (ko želi), prevoz, osiguranje, četri noćenja (polupansion, doručak i večera) i mogućnost plaćanja u 3 rate po 50e. Moguća je korekcija cene u zavisnosti od broja prijavljenih učesnika.

Prijave i dodatne informacije Organizator Mirko Barjaktarević 0641655746, vodič Nataša Cvetković 0600456492


Nedelja 18 jun 2023.
Dani Planinara Srbije – Ježevac Homoljske planine

PK „Vukan“, Požarevac, PD „Gornjak“, Petrovac na Mlavi

Polazak kod „Krsta“ u 8:00. Vreme potrebno za putovanje oko 2h. Planirani povratak u Kragujevac do 21:00. Cena akcije je oko 1500 dinara i zavisi od broja prijavljenih učesnika.

Plan akcije 7:30 do 9:00 – Doček i prijava učesnika po izabranim aktivnostima koji dođu u nedelju. (Info centar u kancelariji mesne zajednice u centru sela Ždrelo, pored Doma kulture). 09:30 – Svečano otvaranje kod kamene bine kod Doma izviđača u selu Ždrelo, 10:00 – Start Državnog prvenstva u trekingu i trejlu.  11:00 Polazak na uspon na Ježevac, 11:00 – Sastanak UO PSS sa predsednicima i predstavnicima klubova i društava, 13:00 – 16:00 – Ručak (šator kod Doma izviđača u Ždrelu), 16:00 – Proglašenje pobednika, dodela diploma i podela zahvalnica učesnicima, 17:00 – zatvaranje manifestacije.

Start od Doma izviđača – osnovna škola – restoran Gornjači dvor – Šetonjski most- Kozji grb – sedlo Ježevca i Krilaša – vrh Ježevca (675 m n.v.) – kroz šumu do sedala Ježevca i Krilaša – Kozji Grb-Šetonjski most – dom izbiđača u Ždrelu. Dužina staze 15,5 km, sa usponom od 669 m i spustom od 668 m. Na stazi postoji manji izvor ispod Ježevca posle Kozjeg Grba. Za učesnike je organizovan doručak i ručak u šatoru kod doma izviđača u selu Ždrelo. Doručak (po ceni od 300 dinara) i ručak po ceni od 600 dinara.

Prijave i dodatne informacije Voja Milić 0642774442


20-30. jun 2023.
Kamp za edukaciju trenera Norveška

PD „Žeželj“, Kragujevac, JANUN e.V.


Sreda 21. jun 2023.
Redovni sastanak PD Žeželj

Osnovna škola „Milutin i Draginja Todorović“, Kragujevac, sa početkom u 20:00.

pdzezeljkg@gmail.com, https://www.facebook.com/planinarsko.zezelj/, https://www.instagram.com/pdzezelj/, 064 218 34 12


24-25. jun 2023.
22 Vidovdanski noćni uspon na Rtanj
– Rtanjski uranak
PK „Šiljak“, Boljevac

Polazak kod „Krsta“ u 22:30. Vreme potrebno za putovanje je 1h 40 min. Planirani povratak u Kragujevac 25.06. oko 15h.

Program akcije: do 00:15 – okupljanje učesnika akcije i priprema za uspon, 00:30 – svečano otvaranje akcije, 00.45 – polazak na uspon južnom stranom, 04:30 – izlazak na vrh i posmatranje izlaska Sunca, 05:00 – 08:00 – vreme predviđeno za boravak na vrhu planine, 08:00 – 11:00 – silazak južnom stranom u naselje Rtanj, 11:00 – počinje zvanična ceremonija zatvaranja akcije, dodela zahvalnica, zlatnih, srebrnih i bronzanih značaka učesnicima RA.

Opis staze: Staza je ukupne dužine 14,2km kreće iz naselja Rtanj (610mnv) južnom stranom planine, i vodi šumskom stazom do početka prve serpentine. Dalje nastavlja serpentinama i za četiri sata laganog hoda stiže se do vrha Šiljak na 1560 mnv. Oprema: čeona lampa, adekvatna obuća, voda (na stazi nema pijaće vode), rezervna garderoba, (poželjno i kabanica), naočare za sunce,zaštitna krema za sunce, hrana iz ranca.

Prijave i dodatne informacije Voja Milić 0642774442


Subota 24. jun 2023.
Višegrad – Goleš – manastir Dobrun

PD „Žeželj“, Kragujevac

Polazak na akciju je planiran kod „Krsta“ u 5h. Dokumenta potrebna za prelazak granice: važeća lična karta ili pasoš. U Višegradu je moguće plaćati dinarima, eurima, KM… Putovanje do Višegrada. Kafa u Višegradu, priprema i polazak na stazu od Bikavca. Staza je duga 15km sa usponom 900m i silaskom 800m, staza tehnički nije zahtevna, srednje teška je do teška, prelazi se za 6,5h laganog hoda. Grebenskog je tipa. Pogled na stazi je neverovatan, sa desne strane pogled puca do Vijogora Čajničkog, sa leve strane se vide planine u Srbiji… Ukoliko neko ne želi na stazu, može da provede vreme u Višegradu (Andrićgrad, krstarenje Drinom …) Oko 15h prevoz polazi za manastir Dobrun gde će se grupe spojiti i nakon toga sledi povratak u Kragujevac. Planirani povratak je do 22h. Akcija je ograničena na 19 učesnika. Ukoliko se napravi grupa kompletni detalji akcije ce biti naknadno objavljeni.

Prijave i dodatne informacije Voja Milić 0642774442


Sreda 28. jun 2023.
Redovni sastanak PD Žeželj

Osnovna škola „Milutin i Draginja Todorović“, Kragujevac, sa početkom u 20:00.

pdzezeljkg@gmail.com, https://www.facebook.com/planinarsko.zezelj/, https://www.instagram.com/pdzezelj/, 064 218 34 12


30.06.-02.07. 2023.
Manastir Rila -7 Rilskih jezera – Saparova
(akcija 20)
PD „Žeželj“, Kragujevac

Plan akcije

Petak polazak kod „Krsta“ u 06h. Putovanje sa usputnim pauzama do Rilskog manastira. Obilazak manastira. Putovanje u banju Saparevu, smeštaj, slobodno popodne.

Subota. Ustajanje, polazak prema mestu Paničište, odakle gondolom se penjemo na 2100mnv što je i početna tačka akcije. Obilazak 7 Rilskih jezera i uspon na Jezerski vrh. Dužina staze je do 13km sa visinskom razlikom oko 500m. Staza je za uživanje. Povratak u popodnevnim satima u smeštaj.

Nedelja. Ustajanje, krećemo prema Sofiji, mogućnost svraćanja u Dekatlon ili obilazak Sofije (u dogovoru sa grupom). Povratak u Kragujevac u večernjim satima.

Akcija je ograničena na 19 učesnika. Cena akcije je 105-110e, uključuje prevoz, smeštaj, putno-zdravstveno osiguranje, troškove organizacije i prevoz žičarom. Smeštaj je u Guest House JoJi u banji Sapareva. (dvokrevetne, trokrevetne, četvorokrevetne sobe i apartmani). U banji Saparova moguće je kupanje u termalnim bazenima (nije uključeno u cenu). U banji Saparova ima dosta restorana za ishranu po povoljnim cenama. Sredstvo plaćanja je bugarski lev. Putna isprava koja je potrebna za putovanje je pasoš. Akontacija je obavezna 50e prilikom prijavljivanja. Ukoliko se odustane od akcije, akontacija se ne vraća ukoliko se ne nađe zamena.

Prijave i dodatne informacije Voja Milić 0642774442


Opšte napomene

Na akcijama mogu učestvovati planinari, članovi PSS, ili članovi inostranih klubova članova saveza priznatog od UIAA, sa urađenim lekarskim pregledom i sa uplaćenom članarinom za 2023. godinu, što potvrđuju planinarskom, članskom karticom prilikom prijave. Takođe na akciji mogu učestvovati i lica za koje je pokrenut postupak prijema u članstvo (lica koja su potpisala pristupnicu, evidencioni list i izjavu o odgovornosti da na akciju idu na sopstvenu odgovornost).

Svi učesnici akcije su dužni da potpišu izjavu o odricanju odgovornosti koju će dobiti od organizatora akcije.

Oprema: odgovarajuća za akciju i vremenske uslove. (Planinarske cipele, zaštita od vetra, sunca i kiše, polar duks, kamašne, planinarski štapovi, zaštitna krema od UV zračenja, rezervna suva garderoba i laka obuća koja može ostati u prevozu do povratka sa staze, lampa sa rezervnim baterijama, pozitivno raspoloženje.) Hrana i voda iz ranca za celodnevni boravak u prirodi.

Akcije se odvijaju u skladu sa „Pravilnikom o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti“ PSS-a. Svi planinari učestvuju na sopstvenu odgovornost. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2022. godinu. Vodič u skladu sa pravilnikom o izvođenju planinarskih  akcija PSS-a, zadržava pravo izmene plana u slučaju nepredviđenih okolnosti. Organizator i vodič na stazi ne snose odgovornost za eventualne povrede i nesrećne slučajeve izazvane samovoljom pojedinaca, nesreće izazvane zdravstvenim problemima, kao i za nesreće izazvane pod dejstvom alkohola i drugih nedozvoljenih supstanci, ne odgovaraju za učesnike koji krenu na stazu samostalno, pre ili nakon oranizovanog polaska, kao i za učesnike koji odaberu neki drugi pravac uspona i silaska.

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i planinarska akcija se organizuje u skladu sa statutom PD „Žeželj“.

Sve informacije i programi u vezi sa sa aktivnostima našeg Društva, objavljenih na ovom sajtu, namenjeni su samo članovima našeg Društva i članovima planinarskih organizacija učlanjenih u Planinarski savez Srbije.


Category : Jun