Avgust 2023.


Sreda 02. avgust 2023.
Redovni sastanak PD Žeželj

Osnovna škola „Milutin i Draginja Todorović“, Kragujevac, sa početkom u 20:00.

pdzezeljkg@gmail.com, https://www.facebook.com/planinarsko.zezelj/, https://www.instagram.com/pdzezelj/, 064 218 34 12


Obaveštenje
Korišćenje Planinarskog doma „dr Sonja Perišić“ i dvorišta u Adžinim livadama u periodu od  09-11. 08.2023. nije moguće zbog održavanja međunarodnog kampa.

Sreda 9. avgust 2023.
Redovni sastanak PD Žeželj

Osnovna škola „Milutin i Draginja Todorović“, Kragujevac, sa početkom u 20:00.

pdzezeljkg@gmail.com, https://www.facebook.com/planinarsko.zezelj/, https://www.instagram.com/pdzezelj/, 064 218 34 12


05-06. 08. 20203.
Zelengora Uglješin vrh i Tovarnica
PD Žeželj, Nemanja Rebić

Prijave i dodatne informacije Nemanja Rebić 0643900098


09-19.08. 2023.
Hiking through Landscapes, History and Culture German-Serbian Mountaineering-Exchange
PD Žeželj/JANUN e.V.


Subota 12. avgust 2023.
Stazama Stare planine-Dupljak
Planinarski savez Timočkog regiona

Polazak kod Krsta u 5h. Udaljenost od Kragujevca 240km. Vreme potrebno za putovanje do 4h sa jednom pauzom. Planirani povratak u Kragujevac do 22h.

Do 09:15 – okupljanje učesnika akcije kod restorana“Plaža“ na ski stazi „Sunčana dolina“udaljen oko 500m od planinarskog doma „Babin zub“, 09:30 – svečano otvaranje akcije, 09:40 – polazak na uspon za Dupljak, 09:50 – polazak na uspon oko Babinog zuba, 12:30-13:00 – povratak učesnika na stazi „Babin zub“, 13:15 -14:00 – izlazak i boravak na vrhu Dupljak, 14:00 – Povratak sa vrha Dupljak, 16:45- 17:15- silazak sa vrha Dupljak, 17:30 – dodela zahvalnice i zatvaranje akcije.

Opis staza: Staza 1. „Babin zub“. Staza je kružna, ide oko kamene stene Babin zub 1758 mnv i vidikovca, sa polaskom i dolaskom kod restorana „Plaža“ 1580 mnv ukupne dužine oko 5 km i visinskom razlikom 180m. Staza 2. „Dupljak“ ukupne dužine 17.5km i visinskom razlikom 452m sa polaskom kod restorana „Plaža“i povratkom istom stazom. Dupljak 2032 mnv je nešto niži od Midžora i jedini viši vrhovi od 2000 mnv Stare planine na teritoriji Srbije sa koga se pruža prelep pogled na sam Midžor. Uspon je u prvom delu je kolski put i isti je kao i onom ka Midžoru. Obilazi se Žarkova čuka-1850 mnv sa leve strane i produžava ka Tupanaru. Na označenoj raskrsnici ispod Tupanara skreće se levo na stazu koja preko Vučje jame 1789 mnv obrasle klekom i kamenitim završnim delom stiže se do vrha Dupljak.


Nedelja 13. avgust 2023.
Željin (i borovnice)
PD Žeželj, organizator Voja Milić, vodič na stazi Raša Perović

Polazak od „Krsta“ u 06:30 ka selu Ploče. Dolazak do početne tačke do 9:30h i polazak na stazu ka vrhu Željina preko Kavnja i Sutelice. Izlazak na vrh oko 13:30 a zatim spuštanje stazom ka selu Rogavčina gde nas čeka prevoz. Povratak u Kragujevac do 20h. Dužina staze je oko 16,5km sa ukupnim usponom od 900mnv i isto toliko spuštanja. Trenutno još ima borovnica na padinama Željina. Vremenska prognoza, gotovo pa perfektna, sunčano bez padavina. Broj učesnika akcije je ograničen.
Prijave i dodatne informacije Voja Milić 0642774442

Sreda 16. avgust 2023.
Redovni sastanak PD Žeželj

Osnovna škola „Milutin i Draginja Todorović“, Kragujevac, sa početkom u 20:00.

pdzezeljkg@gmail.com, https://www.facebook.com/planinarsko.zezelj/, https://www.instagram.com/pdzezelj/, 064 218 34 12


Nedelja 20. avgust 2023.
Tara – Zaovinsko jezero
PD Žeželj, Voja Milić i Andreja Milovanović

Polazak kod „Krsta“ u 04h. Planirani povratak u Kragujevac do 22h. Na stazi nas vodi lokalni vodič iz PD „Tara“. U odnosu na grupu koja se prijavi za akciju biće definisana staza. Jedna od dve varijante će biti izvedena tog dana.

Prva varijanta: Od prevoja Racunići iznad Zaovinskog jezera do vrha Janjač. Staza vodi kros šumu i preko pašnjaka do samog vrha sa kojeg se pruža pogled na veliki deo kanjona Drine, od Višegrada pa ka Perućcu, a u daljini se vide masivi Durmitora, Zelengore, Maglića i Bjelasice. Povratak je istim putem do početne tačke, dužina staze je oko 12 km, staza je srednje teška.

Druga varijanta: Od sela Gornje Karaklije do vrha Janjac, nakon toga nastavlja se do proplanka Dikava i nakon toga sledi povratak drugom trasom do početne tačke. Staza vodi kroz pretežno šumu do samog vrha sa kojeg se pruža pogled na veliki deo kanjona Drine, od Višegrada pa ka Perućcu, a u daljini se vide masivi Durmitora, Zelengore, Maglića i Bjelasice. Povratak je istim putem do početne tacke, dužina staze je oko 10 km, staza je laka.

Cena akcije će biti 2300-2600 rsd, u zavisnosnti od broja prijavljenih.

Prijave i dodatne informacije Andreja 0600123653


Sreda 23. avgust 2023.
Redovni sastanak PD Žeželj

Osnovna škola „Milutin i Draginja Todorović“, Kragujevac, sa početkom u 20:00.

pdzezeljkg@gmail.com, https://www.facebook.com/planinarsko.zezelj/, https://www.instagram.com/pdzezelj/, 064 218 34 12


Nedelja 27. avgust 2023.
Memorijal Rista Pupinović Velika Brezovica-Tilva Kolumja-Prskalo-Valkaluci

PD „Žeželj“, Kragujevac

Planirani i polazak 06:30 kod „Krsta“. Vreme potrebno za putova je 1h 45min. Udaljenost o d Kragujevca 120km. Putujemo autoputem ka Nišu, odvajamo se kod Paraćina, prolazimo Grzu i dolazimo
do Velike Brezovice (najveći pašnjak Južnog Kučaja, dužine 4 km) gde krećemo na akciju. Tokom putovanja pravimo jednu kafe pauzu, najverovatnije u selu Izvor.
Krećemo se u pravcu Troglan Bare i Pasuljanskih livada, ali ubrzo skrećemo na sever i ulazimo u mistične šume Južnog Kučaja. Neko vreme pratimo šumski put koji se postepeno gubi i dalje prolazimo pored nebrojenih vrtača i raznih formacija stena. Penjemo se na vrh Tilva Kolumja (1020 mnv), koji predstavlja najvišu kotu u neposrednoj okolini Velike Brezovice. Nakon pauze nastavljamo dalje, prolazimo Šarenu poljanu odakle imamo spuštanje malo jačom strminom koja nas dovodi do čuvenog vodopada Prskalo.
Nakon obilaska okoline Prskala, idemo makadamskim putem dolinom reke Nekudovo. Zaobilazimo Turski kamen, prelazimo prvo na šumski put, zatim na pašnjak i dolazimo na Valkaluci. Na lepom prostoru lovačke kuće pravimo kratku pauzu, pa krećemo u pravcu juga i skrivenim šumskim stazama se vraćamo do Velike Brezovice gde je i bio start akcije.
Ukupna dužina pešačenja je 18-19 km, ali sa relativno malim usponom i silaskom, po 260mnvm. Vreme potrebno za prolazak staze 6,5h. Potrebno je da svaki učesnik poseduje odgovarajuću fizičku kondiciju. Trasa kojom se krećemo su šumski putevi i staze, predeli bez staza, pašnjaci, livade i nešto malo makadama.
Prijave i dodatne informacije Voja Milić 0642774442

25-27. avgust 2023.
12 vodopada Stare planine
PD Žeželj, Voja Milić

Plan akcije
Petak
Polazak kod „Krsta“ u 6h. Putovanje do Dojkinaca uz usputne pauze. Obilazak vodopada Tupavica i Ponor. Kamionom se prevozimo do vodopada Tupavica, odatle se izvozimo do Koprenskog platoa. Pešačenje od Koprenskog platoa do kraškog vodopada Ponor i staza dalje vodi u Dojkince. Staza nije zahtevna. Prelazi se za 4,5h laganog hoda. Putovanje prema Toplom Dolu, smeštaj i večera. Smeštaj je na bazi polupansion u smeštaju „Kuća Stojanovića“ (pogledajte smeštaj na Booking u). 
Subota 
Ustajanje, doručak, polazak na stazu. Kamionom se prevozimo do Čunguljskog malog i velikog vodopada i krećemo se ka Toplom dolu, gde obilazimo Krmoljski mali i veliki i Kurtulski mali i veliki vodopad. Ukoliko budemo imali vremena i u zavisnosti od grupe, postoji mogućnost da obiđemo još 2 vodopada. Staza je 12-14km i prelazi se za 7-8 sati laganog hoda. 
Nedelja
Ustajanje, doručak, polazak na stazu. Obilazimo 3 vodopada Grujin skok, Zeleni vodopad i Donji Piljski vodopad. Staza je duga 12-13km i  prelazi se za 5-6 sati laganog hoda. Polazak iz Toplog Dola. Obilazimo vodopad „Rosomački lonci“, manastir Temska i krećemo za Kragujevac. Povratak u večernjim satima. 
Plan je podložan promenama. Sve staze su koncipirane da budu lagane i da može da ih pređe cela grupa. 
Akcija je ograničena na 18 učesnika. Cena akcije je 110e, akontacija je 50e, daje se prilikom prijave i ne vraća se ukoliko se odustane a ne nađe se zamena. Cena obuhvata prevoz, smeštaj na bazi polupansiona (noćenje sa doručkom i večerom), troškove prevoza kamionom u Dojkincima i Toplom Dolu, organizacione troškove. 
Akcija se NEĆE realizovati ukoliko budu loši vremenski uslovi. 

Prijave i dodatne informacije Voja Milić 0642774442


27. avgust 2023.
Željine Visočka banja
PD Žeželj


Opšte napomene

Na akcijama mogu učestvovati planinari, članovi PSS, ili članovi inostranih klubova članova saveza priznatog od UIAA, sa urađenim lekarskim pregledom i sa uplaćenom članarinom za 2023. godinu, što potvrđuju planinarskom, članskom karticom prilikom prijave. Takođe na akciji mogu učestvovati i lica za koje je pokrenut postupak prijema u članstvo (lica koja su potpisala pristupnicu, evidencioni list i izjavu o odgovornosti da na akciju idu na sopstvenu odgovornost).

Organizator i vodič imaju diskreciono pravo da u skladu sa „Pravilnikom o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti“ PSS-a ne povedu sve prijavljene učesnike na akciju.

Svi učesnici akcije su dužni da potpišu izjavu o odricanju odgovornosti koju će dobiti od organizatora akcije.

Oprema: odgovarajuća za akciju i vremenske uslove. (Planinarske cipele, zaštita od vetra, sunca i kiše, polar duks, kamašne, planinarski štapovi, zaštitna krema od UV zračenja, rezervna suva garderoba i laka obuća koja može ostati u prevozu do povratka sa staze, lampa sa rezervnim baterijama, pozitivno raspoloženje.) Hrana i voda iz ranca za celodnevni boravak u prirodi.

Akcije se odvijaju u skladu sa „Pravilnikom o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti“ PSS-a. Svi planinari učestvuju na sopstvenu odgovornost. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2022. godinu. Vodič u skladu sa pravilnikom o izvođenju planinarskih  akcija PSS-a, zadržava pravo izmene plana u slučaju nepredviđenih okolnosti. Organizator i vodič na stazi ne snose odgovornost za eventualne povrede i nesrećne slučajeve izazvane samovoljom pojedinaca, nesreće izazvane zdravstvenim problemima, kao i za nesreće izazvane pod dejstvom alkohola i drugih nedozvoljenih supstanci, ne odgovaraju za učesnike koji krenu na stazu samostalno, pre ili nakon oranizovanog polaska, kao i za učesnike koji odaberu neki drugi pravac uspona i silaska.


Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i planinarska akcija se organizuje u skladu sa statutom PD „Žeželj“.

Sve informacije i programi u vezi sa sa aktivnostima našeg Društva, objavljenih na ovom sajtu, namenjeni su samo članovima našeg Društva i članovima planinarskih organizacija učlanjenih u Planinarski savez Srbije.


Category : Avgust