Oktobar 2023.


U cilju izrade plana akcija za 2024.g., očekujemo vaše predloge i ideje. Deo akcija iz plana za 2023. godinu koje nisu realizovane planiraćemo ih i u 2024. godini. Svaki novi predlog  je dobrodošao. 
U predlogu je, pored naziva akcije, poželjno navesti:
– Kratak opis akcije
– Broj dana trajanja akcije
– Okvirni i rezervni termin izvođenja akcije
– Druge detalje…
U dosadašnjoj praksi izrade planova problem se javljao prilkom  izbora organizatora i vodiča  za pojedine akcije, što je naročito dolazilo do izražaja prilikom njihove realizacije. Kako bismo ubuduće prevazišli takve situacije, a u cilju izrade što raznovrsnijeg i opširnijeg plana, pozivamo sve one koji su spremni da prihvate deo obaveza i uzmu učešća u organizaciji  i realizaciji da se prijave, bilo da imaju svoje predloge ili ne.
Predloge slati na email pdzezeljkg@gmail.com  do 01.11.2023.

Nedelja 01. oktobar 2023.
Boje jeseni – Stražilovo
PD Žeželj

Planinarski dom Stražilovo-Velika Remeta-Grgeteg-Brankov grob-planinarski dom Stražilovo
Polazak na akciju je u 6h kod „Krsta“. Povratak u Kragujevac najkasnije do 21h.
Vreme potrebno za obilazak cele staze je 4,5 – 5h laganog hoda. Staza nema eksponiranih delova i namenjena je za uživanje. Nakon završetka akcije svraća se u Sremske Karlovce. Postoji mogućnost organizovanog obilaska vinarije Bajilo, ko želi uz prijavu za akciju treba da se prijavi zbog najave obilaska.
Prijave i dodatne informacije Violeta Molnar 0642205580

Sreda 4. oktobar 2022.
Redovni sastanak PD Žeželj

Osnovna škola „Milutin i Draginja Todorović“, Kragujevac, sa početkom u 20:00.

pdzezeljkg@gmail.com https://www.facebook.com/planinarsko.zezelj/ https://www.instagram.com/pdzezelj/ 064 218 34 12


Subota 07. oktobar 2023.
Uspon na Mrkonjski vis
PBK Zmaj sa Radana, Bojnik

Polazak kod „Krsta“ u 05:30. Vreme potrebno za putovanje oko 3h. Planirani povratak u Kragiujevac do 20:30.

Na samo 55 km od Leskovca, 15km od Medveđe , nedaleko od Sijarinske banje nalazi se selo Tulare iznad koga se u s jedne strane uzdiže Tularski vis a sa druge strane Mrkonjski vis 1070mnV. Mrkonjski vis je najupečatljiviji vrh na masivu Goljaka, lako je dostupan i izuzetno lep. Iako sa svojih 1070m nadmorske visine ne deluje izazovno, staza do vrha je veoma atraktivna (naročito njen završni stenoviti deo), a pogled koji se pruža sa Mrkonjskog visa svrstava ga u red najboljih vidikovaca Južne Srbije. Sa vrha se pruža  fantastičan pogled na veliki deo Kosova, Šar planinu, ceo masiv obližnje Radan planine, planinu Kukavicu, Kopaonik i Jastrebac, sve do Prokletija. Staza je nova i ovo je njena premijera, i predstavlja napor našeg kluba da predstavi turistički potencijal opštine Medveđa i same planine Goljak.Urađena je tako da spada u lakše staze, tehnički je nezahtevna i najveći deo staze prolazi seoskim putevima. Staza je kružna, dužina staze je 14km a visinska razlika koja se savladava je 650 metara nadmorske visine. Staza kreće iz sela Tulara ispred zdravstvene stanice (15km od Medveđe u pravcu sela Mutivoda) i do koga se stiže asfaltnim regionalnim putem. Vodi pored crkve Svete Trojice u selu Tulare odakle se skreće na makadamski put kojim se nastavlja preko mreže seoskih puteva do napuštenih kućica sela Mrkonje, a odatle se izlazi na vrh, koji predstavlja ugašenu vulkansku kupu i koji ima sve Durmitorskih i vrhova Prokletija. Zbog male površine vrha izlazak na vrh biće po grupama, i svi mogu da se zadrže na vrhu najviše 10 minuta. Po izlasku na vrh , kreće se najpre strim seoskim putem, a zatim dobrim makadamskim putem nazad u selo Tulare. Po dolasku u selo Tulare sledi dodela zahvalnica i zatvaranje akcije. Cela tura traje oko 5 do 6 sati laganog hoda.

08.00 – 08.45 – Okupljanje u selu Tulare i prijava učesnika, 08.45 – 09.00 – Otvaranje akcije 09.00 – Polazak na stazu 12.30 – Izlazak na Mrkonjski vis, fotografisanje po grupama, pauza ispod vrha 15.00 -15.30 – Silazak u selo Tulare 16.00 – Podela zahvalnica učesnicima 16.30 – Završetak akcije. Zbog logističkih problema neće biti organizovane ishrane učesnika, već učesnici mogu posle akcije otići do Sijarinske banje gde je moguće kupiti hranu u hotelu i restoranima ili do Medveđe.

Prijave i dodatne informacije Violeta Molnar 0642205580


Subota 07. oktobar 2023.
Rtanj – grebenski uspon i spust
PD Žeželj

Uspon na Rtanj pravcem Sitna stena, a silazak sa vrha preko čitavog grebena – trasom Supersever do sela Lukovo.

Prijave i dodatne informacije Nemanja Rebić 0643900098


Nedelja 08. oktobar 2023.
S Grebenom Despotovim stazama 2023
PD Greben

Polazak kod „Krsta“ u 07:30. Vreme potrebno za putovanje oko 1h 15 min. Planirani povratak u Kragiujevac do 18:30.

Okupljanje i otvaranje akcije: od 8-8.30 časova, Petkajski kraj, selo Koraćica Polazak na stazu: 9 časova. Opis staze: Staza je ukupne dužine oko 18km, ali je moguće skratiti je na više mesta tokom šetnje. Iz Petkajskog kraja krećemo ka manastiru Pavlovac (XV vek), zatim obilazimo ostatke manastira Kasteljan (XIVvek), odakle kreće uspon ka Spomen- kosturnici na Belom Kamenu (obeležje poginulim junacima u I svetskom ratu) i vidikovcu. Nedaleko odatle nalazi se i manastir Tresije (XIII/XIV vek). Za kraj obilazimo Spomenik Kosmajskom partizanskom odredu- posvećen palim borcima u II svetskom ratu , koji je i zaštitni znak Kosmaja. Kraj šetnje: oko 15 časova, nakon čega sledi ručak u lovačkom domu i dodela zahvalnica učesnicima. Vodu je moguće natočiti kod manastira Pavlovac i na česmi kod igrališta na kraju staze.

Prijave i dodatne informacije Violeta Molnar 0642205580


Sreda 11. oktobar 2023.
Redovni sastanak PD Žeželj

Osnovna škola „Milutin i Draginja Todorović“ sa početkom u 20:00.

pdzezeljkg@gmail.com https://www.facebook.com/planinarsko.zezelj/ https://www.instagram.com/pdzezelj/ 064 218 34 12


*Akcija je otkazana

13-15. oktobar 2023.

Trebinje vrhovi Orjena, Leotar (BiH)
PD Žeželj

Plan akcije

Petak Polazak 05:00 kod Krsta. Putovanje preko Višegrada, Kadinjače, Čemernog, Gacka, Bileće do Trebinja. Pauze u dogovoru sa grupom i vozačem. Smeštaj. Slobodno popodne i veče u Trebinju.

Subota Republička akcija PD Vučiji zub iz Trebinja, „Uspon na Vučiji zub i vrhove Orjena“. Polazak je iz planinarskog doma Ubla. Lokalni vodiči su na stazi. Na raspolaganju su dve staze: Uspon na Jastrebicu i Vučiji Zub (teža varijanta) i Ledena pećina (lakša varijanta). Za učesnike akcije obezbeđen je ručak i piće. Nakon povratka sa staze sledi slobodno popodne i veče u Trebinju.

Nedelja Pakovanje, doručak i napuštanje apartmana. Pešačka tura iz Trebinja i uspon na trvđavu Kličanj u pratnji lokalnog vodiča. Staza počinje od crkve Svetog Arhangela Mihaila iz grada. To je ujedno i završna tačka akcije. Nakon toga krećemo za Kragujevac, vožnja preko Foče i Višegrada. Usputne pauze zavisno od raspoloživog vremena i ograničenja vozača. Dolazak u Kragujevac u večernjim satima.

Smeštaj je u apartmanima „Taša“ blizu centra, (već smo koristili iste na prethodnim akcijama), apartmani su kompletno opremljeni. Hrane nema. Cena akcije uključuje prevoz, smeštaj, taksu za ulazak u BiH, lokalnog vodiča za nedelju i putno i zdravstveno osiguranje.

Akcija je ograničena na 18 učesnika.


Nedelja 15. oktobar 2023.
Savine isposnice i Studenica
PD Žeželj, vodič na stazi Raša Perović

Polazak na akciju je kod „Krsta“ u 07h. Prevoz staje kod „Zvezde“ i na Grošničkoj stanici. Polazak na stazu je planiran oko 9h. Dužina staze je 16km, ukupan uspon cele staze sa izlaskom na kotu 1240mnv je 1200m, ukupno spuštanje oko 1000m. Sa pauzama je potrebno oko 7,5h da se pređe cela staza.
Do gornje Savine isposnice i nazad do puta ima 6km, i do manastira Studenica još oko 6km, pa oni koji ne žele da idu na dužu stazu mogu da se vrate do manastira, lagano putem niz dolinu Studenice.
Početna tačka akcije je u podnožju isposnice, kod skretanja za selo Savovo. Planirani povratak sa duže staze je oko 17h. Planirani povratak u Kragujevac je oko 20h.

Prijave i dodatne informacije Voja MIlić 0642774442


Sreda 18. oktobar 2023.
Redovni sastanak PD Žeželj

Osnovna škola „Milutin i Draginja Todorović“, Kragujevac sa početkom u 20:00.

pdzezeljkg@gmail.com https://www.facebook.com/planinarsko.zezelj/ https://www.instagram.com/pdzezelj/ 064 218 34 12


Nedelja 22. oktobar 2023.
Nerađe – tvrđava Koznik
Zajednička akcija PD Žeželj i PD Kablar

Plan akcije: Polazak iz Kragujevca kod „Krsta“ u 07:30.  Vreme potrebno za putovanje 2-2.5h. Planirani povratak u Kragujevac je oko 19:30. Polazak na stazu je sa prevoja Karaula pre sela Ploča. Krećemo stazom kroz livade, vinograde i zaseoke, stižemo na vrh Nerađe 1350mnv.  vrha se pruža pogled na nekoliko planina u okolini, na Željin, Jastrebac, razne vrhove na Kopaoniku i tako redom. Živopisnim predelima nastavljamo ka Kozniku. Prelazimo preko neimenovane kote 1087mnv. Grebenom idemo dalje preko vrha Klekovica 1029mnv. Zatim nastavljamo ka vrhu Prevoje 990mnv. Penjemo se na Koznik 921mnv, srednjovekovni grad. (Nalazi se pod zaštitom Republike Srbije, spomenik kulture od velikog značaja. Koznik je izgrađen u XIV veku. Dužine je 58m, širine 44m. Ima osam kula, najvažnija se zove Donžon. Ne zna se tačno ko je osnovao ovaj grad-utvrđenje, ali pretpostavlja se da su to bili Kelti, onda je ponovo građena krajem XIV ili početkom XV veka.) Tvrđava se je na atraktivnoj lokaciji. Sa Koznika kada je velika vidljivost odlično se mogu videti vrhovi Goča, Jastrepca, Željina, Kopaonika i još nekoliko drugih planina. Staza se završava u selu Boturić ispod Koznika u dolini Rasine na putu ka Brusu.

Podaci o stazi: Dužina staze 12.5km, kumulativni uspon 460m, spust 930m. Kondiciona težina: Srednje teška. Za prelazak staze potrebno je 5,5h hoda.

Prijave i dodatne informacije Voja Milić 0642774442


Nedelja 22. oktobar 2023.
Vrh Golemo Stražište (1.714m)– Suva Planina
PD Žeželj

Obilazak u jutarnjim satima spomen kuće D. Mitića „Oka sokolovog“ u selu Kaletinac kog Gadžinog Hana, a zatim uspon na Golemo Stražište (20km dužina – 1.100m uspon).

Prijave i dodatne informacije Nemanja Rebić 0643900098


Sreda 25. oktobar 2022.
Redovni sastanak PD Žeželj

Osnovna škola „Milutin i Draginja Todorović“, Kragujevac, sa početkom u 20:00.

pdzezeljkg@gmail.com https://www.facebook.com/planinarsko.zezelj/ https://www.instagram.com/pdzezelj/ 064 218 34 12


Subota 28. oktobar 2023.
Memorijal Nikolina Janković
PD Žeželj, Crveni Krst Kragujevac i Udruženje roditelja stradale dece u saobraćaju

Planinarsko društvo “Žeželj,
Crveni Krst Kragujevac i
Udruženje roditelja stradale dece u saobraćaju

organizuje

Memorijal Nikolina Janković

Memorijal se organizuje u znak sećanja na tragično stradalu mladu planinarku PD “Žeželj”. Memorijal će biti održan u subotu, 28. oktobra 2023. na Gledićkim planinama. Polazak autobusa je u 08:30 kod “Krsta”. Početna tačka memorijala je manastir Svetog Dimitrija u Bajčetini, odakle se kružnom stazom penjemo ka Crnom vrhu, pravimo predah na par vidikovaca i vraćamo nazad do manastira. Očekivano vreme završetka planinarske akcije je oko 14h. Nakon toga idemo do planinarskog doma “dr Sonja Perišić” u Adžinim livadama. U dvorištu planinarskog doma volonteri Crvenog krsta Kragujevac održaće radionice “Bezbednost dece u saobraćaju”. Memorijal ima za cilj podizanje svesti o bezbednosti dece u saobraćaju. Verujemo da bi naša divna Nikolina bila ponosna na četu svojih drugara koji će pohoditi iste staze kojima je i ona radosno koračala prošle godine. 

Dodatne informacije
Tim za rad sa mladima PD “Žeželj”
Jelena Pavlović 0642542788
Vesna Vujović 0606160402

*Kako se navodi u Preglednom izveštaju Agencije za bezbednost saobraćaja R. Srbije, u prethodne tri
godine 34-oro dece je smrtno nastradalo, dok je 3.927-oro povređeno u saobraćajnim nezgodama na
putevima u Republici Srbiji! Stradanje dece na bilo koji način, a posebno u situaciji koju je moguće sprečiti, predstavlja ogroman udarac za porodicu i čitavu zajednicu. Stoga je dužnost svih članova društva da spreči da se životi dece dovode u opasnost u saobraćaju. Njihova bezbednost je veliki izazov za sve, a posebno za one čiji je to profesionalni poziv.


Nedelja 29. oktobar 2023.
Memorijal dr Sonja Perišić (Kalenić – Godačica)
PD Žeželj, vodič na stazi Raša Perović

Polazak kod „Krsta“ u 07h. Obilazak manastira „Kalenić“, polazak na stazu je planiran oko 9h. Dužina staze je oko 17km. Vreme potrebno da se pređe staza je oko 6,5h hoda. Kumulativni uspon je oko 600mnv, silazak je oko 650mnv. Vode ima na početku i kraju staze. Planirani završetak akcije je oko 16:30. Povratak u Kragujevac je planiran preko Adžinih livada, gde ćemo svratiti u planiarski dom na osveženje. Planirani  povratak u Kragujevac je do 19h. Akontacija za akciju se daje na redovnom sastanku. Prijave su zaključno sa četvrtkom 26.10.2023.
Prijave i dodatne informacije Voja Milić 0642774442

Opšte napomene

Na akcijama mogu učestvovati planinari, članovi PSS, ili članovi inostranih klubova članova saveza priznatog od UIAA, sa urađenim lekarskim pregledom i sa uplaćenom članarinom za 2023 godinu, što potvrđuju planinarskom, članskom karticom prilikom prijave. Takođe na akciji mogu učestvovati i lica za koje je pokrenut postupak prijema u članstvo (lica koja su potpisala pristupnicu, evidencioni list i izjavu o odgovornosti da na akciju idu na sopstvenu odgovornost).

Organizator i vodič imaju diskreciono pravo da u skladu sa „Pravilnikom o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti“ PSS-a ne povedu sve prijavljene učesnike na akciju.

Svi učesnici akcije su dužni da potpišu izjavu o odricanju odgovornosti koju će dobiti od organizatora akcije.

Oprema: odgovarajuća za akciju i vremenske uslove. (Planinarske cipele, zaštita od vetra, sunca i kiše, polar duks, kamašne, planinarski štapovi, zaštitna krema od UV zračenja, rezervna suva garderoba i laka obuća koja može ostati u prevozu do povratka sa staze, lampa sa rezervnim baterijama, pozitivno raspoloženje.) Hrana i voda iz ranca za celodnevni boravak u prirodi.

Akcije se odvijaju u skladu sa „Pravilnikom o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti“ PSS-a. Svi planinari učestvuju na sopstvenu odgovornost. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2022. godinu. Vodič u skladu sa pravilnikom o izvođenju planinarskih  akcija PSS-a, zadržava pravo izmene plana u slučaju nepredviđenih okolnosti. Organizator i vodič na stazi ne snose odgovornost za eventualne povrede i nesrećne slučajeve izazvane samovoljom pojedinaca, nesreće izazvane zdravstvenim problemima, kao i za nesreće izazvane pod dejstvom alkohola i drugih nedozvoljenih supstanci, ne odgovaraju za učesnike koji krenu na stazu samostalno, pre ili nakon oranizovanog polaska, kao i za učesnike koji odaberu neki drugi pravac uspona i silaska.

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i planinarska akcija se organizuje u skladu sa statutom PD „Žeželj“.

Sve informacije i programi u vezi sa sa aktivnostima našeg Društva, objavljenih na ovom sajtu, namenjeni su samo članovima našeg Društva i članovima planinarskih organizacija učlanjenih u Planinarski savez Srbije.

. . .

Category : Oktobar